BŐRDAGANATOK – ANYAJEGYEK ELTÁVOLÍTÁSA


2022.02.22.

A BŐRSEBÉSZET: ANYAJEGYEK, BŐRELVÁLTOZÁSOK, BŐRDAGANATOK, BŐRFÜGGELÉKEK ELTÁVOLÍTÁSA

A bőrsebészet a bőr és a bőr alatti szövetek, továbbá az ún. bőrfüggelékek (haj, szőr, köröm, verejtékmirigy, faggyúmirigy, stb.) betegségeivel, továbbá a bőr-nyálkahártya találkozásánál kialakult elváltozásokkal és betegségekkel foglalkozik. Ebbe a körbe egyaránt beletartoznak az említett szövetek jó- és rosszindulatú betegségei (a bőrdaganatok, a ciszták azaz a különféle tömlők), valamint a napfénykárosodott bőrön kialakult elváltozások, és az öregedő bőr elváltozásai, betegségei is. Tágabb értelemben a bőrsebészet, mint a bőrgyógyászat egy területe, magában foglal sebészi, azaz műtéti beavatkozásokat, és nem sebészi, azaz nem műtéti beavatkozásokat is.

Utóbbiakba a különböző kozmetológiai, mezoterápiás stb. eljárások tartoznak bele. Az említett területeken különböző szakorvosok dolgoznak, mivel a bőrsebészeti betegségeket bizonyos esetekben eltérő módszerekkel lehet kezelni. A plasztikai sebész szakorvosok rutinszerűen végeznek bőrsebészeti műtéteket, a bőr és a bőralatti eredetű elváltozások szakszerű eltávolításakor. A teljesség igénye nélkül felsoroljuk a leggyakrabban kezelt betegségeket.Az anyajegyek sebészete: a festékes anyajegyeket minden esetben egészben és minden irányban ép szöveti szegéllyel kell kimetszeni és minden esetben kötelező kórszövettani vizsgálatra küldeni. A festékes anyajegyek lehetnek veleszületettek és szerzettek.

Az emberi test bármely részén előfordulhatnak, még a nyálkahártyákon is, és a szemben is. Nemcsak az elhelyezkedésük, de a nagyságuk is rendkívül változatos képet mutat. Jogos igény a betegek részéről, hogy az eltávolításuk után visszamaradó heg esztétikailag elfogadható legyen, a lehető legkisebb méretű legyen és lehetőleg rejtett helyen fusson (redőben, ráncban, hajlatban).

A jóindulatú bőrdaganatok sebészete: a bőr felszínén kialakuló, ártalmatlan, de sok panaszt okozó bőrelváltozásokról van szó. Ilyenek a futószemölcsök, a vírusos eredetű szemölcsök (verruca vulgaris, etc). Különféle módszerek alkalmasak: elektromos kés, lézer, rádiósebészeti eszköz, kriosebészeti eszköz stb. A kórszövettani vizsgálat szükségességét a kezelő orvos dönti el.

A rosszindulatú bőrdaganatok sebészete: a témakör nagy és összetett. A teljesség igénye nélkül foglaljuk emiatt össze. A leggyakrabban előforduló rosszindulatú bőrdaganatok közé tartoznak a basaliomák, a spinaliomák és a melanomák. Eltávolításuk radicalis (=gyökeres) műtéttel történik, az onkológiai szabályok szerint, onkoteam, azaz orvoscsoport javaslata alapján. A kivizsgálás, az esetleges áttétek kutatása, az utókezelések meghatározása a kórszövettani és a képalkotó vizsgálati leletek birtokában történik meg. Gyakran bőrpótlásra van szükség, mivel a gyökeresen kimetszett bőrdaganatok helyén bőrhiány keletkezik. Ezeket az eseteket kórházi háttérrel rendelkező eü. intézetekben végzik.

A bőreredetű tömlők sebészete: az ilyen gyakori elváltozások a faggyútömlők (= atheroma), a hámlefűződésből képződő tömlő, az ún. epidermális ciszta stb. Tágabb értelemben ide tartozik a zsírszövet eredetű lágyrész elváltozás, a lipoma („zsírmirigy”) is. Továbbá a verejtékmirigy eredetű elváltozások is ide tartoznak, az ún. hydradenitisek idültté váló formái komoly életminőség romlást okoznak.

A benőtt köröm sebészete: tapasztalataink szerint kialakulásának leggyakoribb oka a hibás körömlemez vágás. De a körömlemez gombásodás, ortopédiai betegségek (lábboltozat betegségei) is okoznak úja és újra visszatérő benőtt körmöt. Kiemelendő és nagyon kihangsúlyozandó a cukorbetegek benőtt köröm betegsége, mivel a cukorbetegség talaján kialakult érbetegség súlyos szövődményekre hajlamosító tényező, ill. a cukorbetegség talaján kialakult idegkárosodás miatt a betegek egy része a fájdalmat nem érzékeli.

Az éreredetű elváltozások sebészete: a leggyakoribb kórképek a kapilláris eredetű kis méretű daganatok, és a kapilláris tágulatok, ill. az alsó végtagokon megjelenő seprűszerű visszértágulatok. Az injekciós kezeléstől a különféle lézeres módszerekig több gyors és eredményes módszer alkalmazható.

A napfénykárosodott bőr és az öregedő bőr probléma körét itt részleteiben nem tárgyaljuk. Utalunk a mezoterápiás és a Drakula terápiás fejezetekben leírtakra.

A bőrsebészeti beavatkozásokat – indokolt esetben – megelőzheti bőrgyógyászati vizsgálat és konzultáció.

A konzultáció során részletes és teljes körű tájékoztatást adunk.

A műtét előtti kivizsgálás: a tervezett műtéti beavatkozás bizonyos esetekben nem egy egyszerű bőrkimetszés és bőrvarrat, hanem ennél bonyolultabb műtét is lehet (ún. lebenyplasztika, Z-plasztika, W-plasztika stb.), mely miatt egy szűkített kivizsgálás indokolt. Fiatal és fiatal kp korú, egészséges, továbbá sem gyógyszert, sem étrend kiegészítőt, sem a véralvadást befolyásoló vitaminokat, vagy egyéb homeopátiás szereket sem szedő páciensek esetében a rutin laborvizsgálatok sem szükségesek. Terhelő kórelőzményi adat, betegség, idősebb életkor stb. esetében a kezelő orvos testre szabott kivizsgálást kér, mely tartalmaz labor vizsgálatokat, EKG-t belgyógyászati vagy házi orvosi vizsgálattal egybekötve. Ismert, kezelt idült szervi betegség esetén (pld. cukorbetegség) gyógyszeres előkészítés is indokolt lehet (akár inzulinra történő átállítás is). A tartós véralvadásgátló szereket szedő (pld.: Syncumar tbl.) betegeket kis molekulasúlyú heparinokra állítjuk át, a műtét előtt véralvadási laborvizsgálat is történik.

A vérlemezkékre ható véralvadásgátló gyógyszereket a műtét tervezett időpontja előtt 8 nappal fel kell függeszteni (pld.: Aspirin protect, Colfarit, stb.).

A műtéti érzéstelenítés: helyi érzéstelenítés, sz.e. nyugtató tabl. adása mellett. Egyes esetekben a műtétet követően a beteget kórteremben helyezzük el, és 1-2 órás megfigyelés, orvosi és ápolói felügyelet történik, majd teljesen panaszmentes állapotban, kísérővel bocsátjuk el.

A varrattechnika, a fonalválasztás (felszívódó vagy nem felszívódó sebészi varróanyag) a sebegyesítés módszere, stb.: minden esetben testre szabott. A varratszedések időpontja függ a beavatkozás helyétől és az előbbiekben említettektől, soha nem sablon szerint történik, mivel sok tényező befolyásolja a sebgyógyulást (életkor, bőrtípus, betegségek, stb.).

Kórszövettani vizsgálat minden esetben kötelező! Közvetített szolgáltatás.

Egyéb utasítások és javaslatok: kozmetikai/esztétikai indokkal végzendő, napfénynek kitett testrészen található bőrelváltozás műtéti eltávolítását nem javasoljuk tavasztól őszig. Természetesen a szolárium is tilos!! Az intenzív sportot az előírt időtartamra fel kell függeszteni. Az éretlen hegek utókezelése indokolt lehet.

Összegzés: az ún. ambuláns (= járó beteg) kisműtétek is gondos tervezést és kivitelezést igényelnek, mivel ennek hiányában sok esetben szabálytalan, esztétikailag kevésbé elfogadható hegekkel, vagy akár kóros hegképződéssel  is végződhetnek.

Konzultációs kérdőív

    Kérem, írja le, hogy milyen plasztikai sebészeti (vagy másféle)
    műtét/beavatkozás/kezelés érdeklő Önt.    Bejelentkezés konzultációra: kérem, válassza ki a várost és a napot.
    A konzultáció pontos időpontjáról és várható időtartamáról értesítjük Önt.

    Kérem, gépelje be a képen látható karaktereket: captcha