Gyakran Ismételt Kérdések

TANÁCSOK PLASZTIKAI SEBÉSZ VÁLASZTÁSÁHOZ

1., Érdemes több plasztikai sebész szakorvos véleményét is kikérni a végleges döntés előtt. Az írásbeli szakorvosi vélemények könnyen és pontosan összehasonlíthatóak egymással, mind szakmai tartalmukat, mind az árajánlatokat illetően. Nem mindig a legolcsóbb ajánlat a legkedvezőbb, ezért ” megéri ” kifizetni több vizitdíjat is. A szóbeli véleményeket nehéz pontosan megjegyezni.

2., Plasztikai sebészeti műtéteket csak plasztikai sebész szakorvosok végezhetnek. A rendelőkben és klinikákon jól látható helyen kell elhelyezni a szakorvosi bizonyítványokat. Kétség esetén rá kell kérdezni a szakképesítésre, a tanulmányok helyeire.

3., Esztétikai plasztikai műtéteket legalább 5 éves szakorvosi gyakorlattal és tapasztalattal bíró plasztikai sebész végezhet önállóan. A Magyar Plasztikai, Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság honlapján ( www.plasztika.org.hu) a tagsági adatok nyilvánosak, és minden érdeklődő számára hozzáférhetőek. Megtekinthetőek itt a Magánorvosi Szekció tagjai, a saját honlappal rendelkező kollégák, az elérhetőségek stb.

4., Fontos szempontok a rendelő felszereltsége, állapota, a körülményekről szerzett benyomások.

5., A nagy esztétikai (általában az altatásban végzett beavatkozások tartoznak ide) műtétek előtt meghatározott kivizsgálásra van szükség, amit az életkor, az esetlegesen fennálló kísérő betegségek, és egyéb ( egyéni) tényezők is befolyásolhatnak. Az előírt kivizsgálások mellőzésével, néhány napon belül, nem szabad műtétre vinni a pácienseket. Például mellplasztikák előtt, életkortól függően mell ultrahang vizsgálat, és/vagy mammográfia is indokolt.

6., A pontos és részletes szóbeli és írásbeli tájékoztatás szintén nagyon fontos része a műtéti felkészítés folyamatának. Külön ki kel térni a műtéti kockázatra, a lehetséges korai és késői szövődményekre, azok ellátására, és költségvonzatára is. A gyógyulás folyamatának ismertetése, a mutét körüli idoszak orvosi utasításai ( a tilalmak pontosítása) is elengedhetetlenek.

7., A várható ill. ígérhető esztétikai eredmény tisztázása, és modellezése. Az aszimmetrikus eltérések, a kóros hegképződések lehetőségeire külön ki kell térni.

8., A gyógyászati segédeszközök, az implantátumok jellemzőit is ismertetni kell.

A teljesség igénye nélkül soroltam fel az általam legfontosabbnak tartott objektív szempontokat, amelyek alapján a leendő páciensek ( kiegészítve a baráti, rokoni, orvosi ajánlásokkal) megfontoltan tudnak dönteni. Természetesen a szubjektív szempontok is nagyon fontosak, de az alapvető elvárásokat a fentiekben próbáltam meg segítségképpen összefoglalni.

error: Védett tartalom !!