Ingyenes plasztikai sebészeti konzultáció

  • -

Ingyenes plasztikai sebészeti konzultáció

Gondolatok az ingyenes konzultációról

Gyakran előfordul velem, hogy a konzultációra bejelentkező páciens/beteg, amikor megtudja, hogy a Kelemed Plasztikai Sebészeten nem ingyenes a konzultáció, akkor mégsem kér időpontot és kihátrál a beszélgetésből, mondván, hogy ő nem kíván fizetni a konzultációért, ő azt térítésmentesen kéri, és inkább más szakorvoshoz fordul, akinél a műtét előtti vizsgálat díjmentes. Minden egyes múltbeli esetben tudomásul vettem a potenciális ügyfél hozzáállását, és zokszó nélkül fogom ezt tenni a jövőben is hasonló esetekben. Mivel időről-időre találkozom ezzel a helyzettel, magától adódott a kérdés: valóban ingyenes a konzultáció??

Létezik ingyenes konzultáció?

Valóban lehet ingyenes bármely szolgáltatás a magán egészségügyi szolgáltatóknál? Lehet ingyen mellimplantátumot kapni/adni a mellnagyobbításhoz?? A kérdésre véleményem szerint a kategorikus válasz az, hogy nem lehet ingyenes! Az ingyenesnek hirdetett konzultáció/szolgáltatás/mellimplantátum/stb. csak egy promóciós eszköz, mely nem valós, és végső soron az az ügyfél fizeti meg az “ingyenes” juttatást, aki az ingyenességet hirdető szolgáltatónál végezteti el a kívánt beavatkozást.

Ki fizeti meg az “ingyenes” konzultáció költségeit?

Vegyünk egy egyszerű példát: egy rendelésen 5 konzultáció történik. Díjmentesen. Tételezzük fel, hogy a konzultációk min. 30 percet vesznek igénybe. A szakorvos tehát összességében 150 percet dolgozik ingyen (2.5 óra). Az 5 ügyfélből ha kettő megbízza a beavatkozás elvégzésével, akkor ők fizetik meg a másik 3, másként döntő ügyfél konzultációját. Ugyanis ha a szakorvos a saját intézetében dolgozik, akkor a rezsi költség őt terheli. Ha bérleményben dolgozik, bérleti díj terheli valamilyen formában.

És akkor nem szóltunk a szakorvosi leletről, mely tudást, tapasztalatot jelenít meg, és amit a páciens díjfizetés nélkül kap meg.  Mondhatjuk, hogy adott szakorvos úgy dönt, és ehhez való jogát senki sem firtathatja, hogy díjmentesen konzultál. Vállalja, hogy az idejének, a  tudásának és költségeinek egy részét (és előre nem tudhatja mekkora arányban) nem térítteti meg. Gondolván, hogy hosszútávon ez kiegyenlítődik. Szerintem nem helyes ez a feltételezés, mert végső soron az ott ellátott ügyfelek fogják megfizetni, az adott szakorvos vállalkozásán keresztül a felmerült költségeket, mint korábban is kifejtettem.

Etikai problémák az ingyenes konzultációval

Adódik továbbá a következő kérdés, hogy mi indokolja, hogy egy magasan képzett és speciális szaktudással bíró szakorvos ingyen dolgozzon? Tudom a közhelyszerű választ: a versenyhelyzet/a versenytársak, a pull marketing stb. További kérdések merültek fel bennem. Mint például, hogy a szakmai presztízst, a reputációt, stb. hosszabb távon növelő orvosi hozzáállás ez? Nem lenne-e etikusabb, ha az orvosok egységes attitűddel, elvetnék az ingyenes konzultációt mint promóciós eszközt?

A korrektség jegyében

Végül jelzem, hogy az általam vezetett intézetben kezdettől fogva (1997-től) létezik a vizitdíj/konzultációs díj. Az esztétikai plasztikai sebészeti konzultációk átlagosan 60 percet vesznek igénybe (plusz mínusz 15 perc), díja: 15.000 Ft, mely a műtét árába beleszámít, és előlegként funkcionál. A helyreállító (rekonstruktív), ill. a regenerációs (megújító) plasztikai sebészeti konzultációk átlagosan 30-45 percet vesznek igénybe, díjuk 10.000 Ft, mely természetesen beleszámít az elvégzendő műtét díjába. Azon páciensek/betegek – akik más szakorvost tisztelnek meg a bizalmukkal – számára a konzultációs díj az írásban is  megkapott plasztikai sebészeti szakvélemény, kezelési terv/ek, stb. “ára”. Végül, de nem utolsósorban szeretném kiemelni, hogy az értő figyelem, az oldott és intim atmoszféra/környezet, továbbá a páciens döntésképes tájékozottságához szükséges idő is benne foglaltatik a konzultáció díjában… Budapest,

Dr. Kelemen Ottó, 2015. augusztus 30.

Kérem, ha kérdése, vagy ha téma javaslata van, ne habozzon megírni e-mailben a  kelemed@kelemed.eu címre!


Mellnagyobbítás: 699e Ft

Dr. Kelemen Ottó

Előtte-utána képek

Kelemed imázsfilm


Keresés az oldalon

Médiamegjelenések

Információk