KISAJAKPLASZTIKA

 • -

KISAJAKPLASZTIKA

KISAJAKPLASZTIKA (PLASTICA LABIA MINORA)

A kisajakplasztikáról általánosságban

A világszerte elvégzett kisajakplasztikák műtéti száma a felmérések szerint továbbra is növekvő tendenciát mutat. A kisajakplasztika  divatos és trendi
beavatkozás lett, hasonlóan másfajta intim beavatkozásokhoz. A trendivé válás szocio-kulturális okainak bemutatását mellőzzük, mivel a rovat létrehozásának a célja azoknak a betegeknek a részletes, alapos és naprakész tájékoztatása, akik kisajakplasztika előtt állnak!

Ha már most konkrét kérdése van, akkor okostelefonon megérintve az alábbi képet azonnal tárcsázhat minket:

Üzenjen nekünk az alábbi űrlapon keresztül:

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám

Tárgy

Üzenet

captcha

A kisajakplasztika folyamata

Az első teendő, azaz a legelső lépés a szakorvosi konzultáció. A kisajakplasztikát megelőző konzultáción a beteg minden, a műtéttel kapcsolatos tájékoztatást megkap. A konzultáció a Kelemed Plasztikai Sebészeten díjköteles:   10.000 Ft, mely beleszámít a műtét árába.

A kisajakplasztika előtti kivizsgálás:  
 • kontroll nőgyógyászati vizsgálat
 • cytológia is, ha 12 hónapon túli
 • laborvizsgálatok: vér és vizelet
 • háziorvosi vizsgálat és EKG
 • ismert idült betegség/ek esetén
 • kiegészítő vizsgálatok
A kisajakplasztika optimális időzítése:   a havi vérzést követő 3. – 5.
Felkészülés a kisajakplasztikára:  
 • testileg: fokozott higiénia, szükség esetén intim kendő/betét, tejsavas hüvely öblítések, kényelmespamut alsónemű, stb.
 • szellemileg: és lelkileg: teljesen tájékozott (szóban és írásban), motivált, egészséges páciens
A kisajakplasztika érzéstelenítése:  
 • helyi érzéstelenítés, + nyugtató
 • altatás

Az esetek többségében a műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, ritkán nyugtató adása is szükséges. A műtét után a beteg pihen, hűti a sebet és teázik. Rövid, általában 1 órás megfigyelést követően kísérővel távozhat.

Érzékenyebb betegek esetében a műtétet altatásban végezzük el. Ez egynapos sebészeti ellátás keretében történik, azaz a műtét napján bent kell aludni a magánkórházban. Az altatás miatt a kivizsgálás sokkal bővebb.

A kisajakplasztika célja és műtéti technikája:

A műtét nem egy ”sablon” műtét, hanem minden egyes esetben testre szabottan, az alkati adottságok figyelembe vételével történik. A kisajkak eltéréseit azok kóros nagysága/mérete, az átlagos anatómiai formától elütő alakja, ill. azok egymáshoz viszonyított aszimmetriája, továbbá a szeméremtest helyzetének kóros megváltozása, megsüllyedése okozhatja.

A túlfejlett, vagy az aszimmetrikus és a nem esztétikus alakú kisajkak eltérései „ránézésre” egyértelműek, azonban a szeméremtest helyzetének megváltozása is okozhat a kisajak megjelenésében másodlagos eltérést, emiatt a szeméremtest teljes vizsgálata szükséges, beleértve a nagyajkakat, a csiklót, a hüvely bemenetet, a szeméremdombot, stb.

A kisajak rendellenességeket 4 csoportba, osztályba sorolták. Ez az osztályozás meghatározza a kisajakplasztika műtéti típusát is. Természetesen az elváltozások rendkívül változatosak.

A kisajakplasztika atraumatikusan, azaz szövetkímélően történik. Gondos vérzéscsillapítással, finom felszívódó atraumatikus varratokkal. A felszívódó varratok a sebgyógyulás során fokozatosan és folyamatosan spontán távoznak, varratszedésre ritkán van szükség.

A kisajakplasztika célja, hogy az alkati adottságok figyelembevételével érje el a nagyság, az alak és a szimmetria, továbbá a helyzet  anatómiai korrekcióját.

A kisajakplasztika utáni teendők:

A műtét zárásaként Betadine-kenőcsös (jód tartalmú) puha steril fedőkötést helyezünk a szeméremtestre. Majd szakaszos, rövid ideig tartó (kb. 10 – 15 perces) hűtő fájdalomcsillapítást végzünk. Fájdalomcsillapításra Tabl. Cataflam-V szedését (max. 3×1 tabl. naponta) javasoljuk és recepttel ellátjuk. Antibiotikum alkalmazása nem rutinszerű, csak kockázati  tényező/k esetén. Óvatos, nem forró vizes zuhanyozás megengedett.  Ülőfürdő, kádfürdő tilos. Intim betét viselése, Betadine-kenőccsel vékonyan bekenve, megakadályozza a sebvonal kiszáradását és a betét beleragadását is. Szexuális  aktus min. 6 hétig tilos.  Panasz esetén a kezelő orvost azonnal értesíteni kell.

A kisajakplasztika utáni kontroll vizsgálatok:

 • 1 héttel a műtét után
 • 2 héttel a műtét után
 • a havi vérzés után
 • 6 héttel a műtét után

és panasz esetén azonnal: soron kívül!

A kisajakplasztika utáni lehetséges szövődmények

A kisajakplasztikát kísérő mellékhatások: a duzzanat, kisebb véraláfutás, a sebfájdalom (minden esetben kíséri a műtétet valamilyen mértékben).

A lehetséges korai helyi szövődmények: utóvérzés és vérömleny. Sebgyógyulási zavarok, sebfertőzés, varrat problémák, varratelégtelenség, sebszétválás, érző beidegzés átmeneti megváltozása.

A lehetséges késői helyi szövődmények: aszimmetriák és egyenetlenségek. Hegpanaszok. Érző beidegzés megmaradó változásai.

A lehetséges általános szövődmények: szív/érrendszeri, légzési és anyagcsere szövődmények, thrombo-emboliás szövődmények, egyéb, előre nem látható szövődmények. Ritkán fordulnak elő. A helyi érzéstelenítésben végzett műtétek előnye, h a beteg mozgatása, mozgása a műtét után azonnal megkezdődik.  Ez nagy biztonságot jelent a thrombo-emboliás szövődmények kivédésére. Az altatásban végzett műtéteknél thromboprofilaxist (szükség/ismert rizikó faktor esetén meghosszabbítva) és intravénás antibiotikus egyszeri profilaxist is alkalmazunk.
FONTOS! Bármely panasz és/vagy szövődmény gyanúja esetén is a kezelő orvost haladéktalanul értesíteni kell! és fel kell keresni soron kívüli kontroll vizsgálatra!

Összegzés

A kisajakplasztika elvégzését nem vállaljuk, ha a páciensnek irreális elvárásai vannak a műtét eredményét illetően (pld.: heg nélküli műtét). Nem vállaljuk a normál, azaz az ép anatómiai állapotok műtéti megváltoztatását sem, amikor „trendi” indok miatt kellene megkisebbíteni, gyakorlatilag csonkolni (nem túlzás így nevezni!) a kisajkakat.

A kisajakplasztika indokolt minden olyan esetben, amikor a külső nemi szerv említett tulajdonságai eltérnek az éptől és komoly, gyakran összetett, testi-lelki (úgynevezett pszicho-szomatikus) panaszokat okoznak.

A szakszerűen végzett kisajakplasztika akár „végleges” azaz életre szóló eredményt is adhat. Ezt azonban nem lehet kijelenteni, mivel a betegek későbbi élettörténetében előfordulhatnak olyan változások (az öregedéssel, a havi vérzés elmaradásával járó állapotok, sorvadás, stb.) és betegségek is, melyek befolyásolhatják a műtét eredményét.

A kisajak plasztika ára

Féloldali kisajakplasztika, helyi érzéstelenítésben:   99.000 Ft
Kétoldali kisajakplasztika, helyi érzéstelenítésben:   199.000 Ft
     
Féloldali kisajakplasztika, altatásban:   279.000 Ft
Kétoldali kisajakplasztika, altatásban:   379.000 Ft

Kisajakplasztika képek

Az intim műtétről, az intim szervről fotógalériát nem nyitottunk a honlapon.
Fényképeket a műtét jellege miatt és a maximális diszkréció érdekében kizárólag a konzultáció során mutatunk.

Kérdése van?
Kérem írja meg a kelemed@kelemed.eu e-mail címre !

Budapest, 2014. augusztus 05.

Dr. Kelemen Ottó PhD
plasztikai sebész főorvos,
a Kelemed Plasztika vezető orvosa


Mellnagyobbítás: 699e Ft

Dr. Kelemen Ottó

Előtte-utána képek

Kelemed imázsfilm


Keresés az oldalon

Médiamegjelenések

Információk

error: Content is protected !!