Mellbimbó plasztika

  • -

Mellbimbó plasztika

Mellbimbó plasztika

A mellbimbó (orvosi nevén: mamilla) elváltozásai lehetnek veleszületettek és szerzettek. Bármilyen eredetûek is azonban az eltérések, az általuk okozott panaszok nagyon jelentõsek, ugyanis a mûködési zavarok (szoptatási nehézség vagy képtelenség) minden esetben társulnak esztétikai és lelki panaszokkal, bántalmakkal is. A női mell középpontjában elhelyezkedő bimbó-bimbóudvar komplexumnak ezért a szoptatáson túl kiemelt szerepe van a nőies megjelenésben, és a szexuális életben (erogén zóna) is. A bimbóudvar eltérések is komoly esztétikai panaszokat okoznak. Gyakran társulnak más fejlõdési rendellenességhez, mint pld. az ún. tubularis mell, melyre jellemzõ a keskeny alapon (általában) lógó csõszerû mirigyállomány, és az aránytalanul nagy méretû, széles átmérõjû bimbóudvar. Az emlõk méretéhez viszonyítva túl kicsi, azaz kis átmérõjû bimbóudvar öröklött, alkati tulajdonság.

Ha már most konkrét kérdése van, akkor okostelefonon megérintve az alábbi képet azonnal tárcsázhat minket:

Üzenjen nekünk az alábbi űrlapon keresztül:

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám

Tárgy

Üzenet

captcha

A leggyakrabban panaszt okozó mellbimbó eltérések:

1., A számfeletti mellbimbók.

Veleszületett fejlődési rendellenességről van szó. A tejléc vonalában gyakran egy-egy, ill. ritkábban több számfeletti bimbó-bimbóudvar észlelhetõ, eltérõ mértékben kifejlõdve. Az esetek egy részében nemcsak bimbó-bimbóudvar látható, hanem alattuk csökevényes emlõ mirigyállomány is kimutatható, képalkotó vizsgálattal (ultrahang). A szimmetrikus megjelenés nem jellemző.

Kezelés: az önmagában lévõ számfeletti mellbimbó-bimbóudvart egyszerû bõrkimetszéssel el lehet távolítani. Természetesen a plasztikai sebészeti mûtéti szabályok betartásával kell elvégezni a beavatkozást. Finom, vonalas, redõbe simuló heg elérése a cél. A mirigyállománnyal társuló emlõbimbókat együtt kell eltávolítani. A mûtét megtervezése és kivitelezése minden esetben testre szabott.

2., A mellbimbók nagyságbeli eltérései.

A túlságosan nagy és hosszú mellbimbó ritka, mint fejlődési rendellenesség, és gyakori, mint többször szült/szoptatott hölgyek szerzett eltérése. Az alkathoz és a mellek nagyságához viszonyítva aránytalanul nagy és hosszú, és vastag mellbimbók a megjelenésben, az öltözködésben okoznak elsősorban panaszokat, mivel a vékony ruházaton keresztül feltűnően és kihívóan előtűnnek.

Kezelés: a mellbimbó kisebbítéses plasztikája. Több mûtéti megoldás közül választhatunk (L-alakú, vagy V-alakú metszéssel járó kisebbítés). A beavatkozás nyomán finom, de az esetleges késõbbi szoptatást nehezítõ hegek keletkeznek. Emiatt az úgynevezett gyûrû-alakú kimetszést, vagy más néven „teleszkópos” mûtéti megoldást részesítjük elõnyben nulliparák (azaz nem szült hölgyek esetében). A bimbó közepében hegek nincsenek, a bimbót lesüllyesztjük a mirigyállomány felé, ezzel a módszerrel a tejutak, tejcsatornák nem sérülnek, nem hegesednek. A késõbbi szoptatás zavartalan, és esztétikailag is szép eredményt ad a mûtét.

Az átlagosnál kisebb és rövidebb mellbimbók. Ritka fejlõdési rendellenesség. Kezelése mûtéti, a mellbimbó körüli metszésekkel oldható meg a mûtét során finoman elõemelt mellbimbó helyzetének stabilizálása (ún. V-Y plasztika, ill. hasonló beavatkozások, amelyek révén a bimbóudvar bőrét elcsúsztatjuk a bimbó felé).

3., A befordult (orvosi nevén: „inveterált”) mellbimbók.

A leggyakoribb fejlõdési rendellenességek. Különbözõ súlyosságú és megjelenésû lehet. Legsúlyosabb formájában a bimbó teljes egészében, köldökszerűen le van fűződve, illetve befordult a mellbe, és sem ingerlésre, sem mechanikus nyomásra nem változik meg a helyzete. Fiatal hölgyek számára elsõsorban esztétikai és öltözködési panaszokat okoz. A vizsgálat során tájékoztatást adunk a várható szoptatási nehézségrõl, akadályozottságról. Enyhébb esetekben (1. és 2. stádiumban) több hónapos rendszeres szívó (vákuum) kezeléssel érhetõ el, hogy a szoptatás akadálytalan legyen. Az esztétikai panaszok azonban csak mûtéttel orvosolhatóak. Sokféle mûtéti megoldás ismert. Ez a tény jelzi, hogy teljes mértékben egyik mûtéttel sem érhetõ el az elvárt maximális esztétikai és mûködési (=funkcionális) eredmény! Régebben a bimbót megfelezõ módszert alkalmazták, azonban a tejcsatornák károsodása miatt nem javasoljuk. Az ún. alábújtatásos módszer lényege a bimbók mellett háromszög-alakban körbe metszett szöveteknek a bimbó alá és egymással szemben történő behúzása. Elfogadottabb eljárás a körkörös, gyûrûszerû korrekció, mivel a központi tejutak nem sérülnek. Más, ritkán alkalmazott mûtéti módszereket nem ismertetünk.

Intézetünkben egy hasonló módszert preferálunk a befordult mellbimbó korrekciójára: a bimbó alapjának a két oldalán ejtett ívelt rövid metszésből, a bimbó bőre alatt finoman körbe preparálunk, megkímélve a tejutakat, majd egy finom, felszívódó körkörös öltéssel a kiemelt bimbót rögzítjük, és a kb. 0.5-1 centiméteres kis bõrsebeket külön finom és vékony öltéssel zárjuk. A bimbóudvarra kenõcsös impregnált lapot helyezünk.

Összegzés: a súlyos, a 2.-3. fokú, köldökszerûen befordult mellbimbók korrekciója nehéz, mivel a legfinomabb mûtéti technika mellett is sérülhetnek a megrövidült tejutak, és az enyhe hegesedés és a szöveti feszülések hatására a bimbó kiemelkedése idõvel kissé csökkenhet. A fejletlen és az átlagosnál lényegesen kisebb emlők miatt végzett emlőnagyobbítások következtében az enyhébb fokban és formában befordult mellbimbók helyzete a gyógyulást követően kedvezően változik meg. De csak befordult mellbimbó miatt nem indokolt a mellnagyobbítás.

A leggyakrabban panaszt okozó mellbimbóudvar eltérések:

1., Túl nagy átmérőjű bimbóudvar.

Önmagában – más fejlõdési rendellenességgel nem társult formájában – alkati, öröklött tulajdonságnak minõsíthetõ. Kezelése: a bimbóudvar kisebbítése, egy koncentrikus kör-alakú terület kimetszésével. Ha a kisebbítés következtében túl nagy feszülés alakul ki a sebszélek között, akkor a feszülést csökkentõ varrattechnikára, és/vagy kiegészítõ metszésre (függõleges irányú) lehet szükség.

2., Túl kis átmérőjű bimbóudvar.

Magyarországon az antropológiai mérések szerint az itt élõ kevert kaukázusi embertípusra az átlagosan a 4.0 – 5.5 cm átmérõjû bimbóudvar méret a jellemzõ. Természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni magának a mellnek a méreteit, ill. az átlagos emlõ nagysághoz való viszonyát. A bimbóudvar megkisebbítéséhez hasonló módszerrel elérhető az átmérő szerény növelése. Ha fejletlen emlõk miatt mellnagyobbítás történik, úgy az implantátum hatására a bimbóudvar átmérõje is megnövekedhet mérsékelten.

3., Egyéb bimbóudvar eltérések.

Ritka, de rendkívül változatos esetek fordulnak elő, és általában szerzett deformitásokról van szó (betegség, műtét, sérülés, égés stb. következtében). Kezelésük helyreállító jellegû plasztikai mûtétet igényel, az adott esetre vonatkozó mûtéti tervvel.

Mellbimbó plasztika Budapest, a mellbimbó plasztika árak itt tekinthetők meg: mellbimbó plasztika árak.


Mellnagyobbítás: 699e Ft

Dr. Kelemen Ottó

Előtte-utána képek

Kelemed imázsfilm


Keresés az oldalon

Médiamegjelenések

Információk