A PLASZTIKAI SEBÉSZET JÖVŐJE


2020.01.08.

Mielőtt a plasztikai sebészet általam elképzelt jövőképéről írnék, elengedhetetlennek tartom megemlíteni, hogy a 21. század második évtizedétől a plasztikai sebészet legfiatalabb ága, a regeneratív (a megújító) plasztikai sebészet fejlődik a leglátványosabb ütemben.

A rekonstruktív (a helyreállító) plasztikai sebészet fejlődése - túlzás nélkül állíthatom - hogy kissé lelassult. A kutatások teljesen indokoltan, főként az onko-plasztikai területre koncentrálódnak. Az esztétikai (szépészeti/kozmetikai) ágat érintő újítások részben átfedést mutatnak a megújító plasztikai beavatkozások alapkövét jelentő zsírfeltöltésekkel. A high tech készülékek tovább fejlesztése töretlen, legyen szó lézer, ultrahang, rádió, plazma vagy krio (azaz fagyasztásos) sebészeti eszközökről és ezek egy gépben történő kombinált alkalmazásáról.

Robot orvos beteg vizsgálatra készül
Robot orvos beteg vizsgálatra készül

A plasztikai sebészet jövőjét illetően a közeli, azaz a 10-15 éven belüli változásokról írok, melyek természetesen tartalmaznak szubjektív elemeket, de nem nostradamusi jóslatok, inkább kötném őket Y. N. Harrari gondolataihoz, maximálisan elkerülve a szerénytelenség látszatát.

Robot orvos műtétre készül
Robot orvos műtétre készül

A képalkotó rendszereket sokan már 10-15 éve rutinszerűen alkalmazzák (pld. orrplasztika előtt).

Ezek a 3 dimenziós képeket létre hozó számítógépes programok a páciensek műtéti előtti 2 dimenziós fényképeit használják fel a műtéti eredmény bemutatására. Gyakorlatomban több mint egy évig használtam a Crisalix 3D programot a mell- és arcműtétek várható eredményének illusztrálására. És úgy döntöttem, hogy nem alkalmazom tovább, mert nem váltotta be a várt eredményeket, mert időigényes és drága és legfőképpen, mert csak nagyon-nagyon közelítő műtéti eredményt mutat. A páciens tájékoztatás központi eleme volt ennek a kihangsúlyozása és dokumentálása is, a későbbi félreértések és jogviták megelőzése érdekében. Az említett szoftvert tovább fejlesztették, már nem szükséges Ipad és szkenner hozzá. Elegendő az okos telefonnal készített fotó. Jelenleg a mell- és az arcplasztika eredménye modellezhető vele. A fejlesztések folyamatosak, több módszert érintenek. Nem lehet kétségünk afelől, hogy 10 éven belül ezek a képalkotók (angolul: imaging systems) közel 100 %-os pontossággal mutatják be a várható műtéti eredményt. Mely műtéti eredmény, amíg emberek végzik a plasztikai műtéteket, addig sohasem lesznek, sohasem lehetnek a szoftver alkotta eredménnyel tökéletesen megegyezőek. Az emberi sebészi tényező miatt.

A virtuális 3D képalkotás
A virtuális 3D képalkotás
MR vizsgálat, a valódi 3D képalkotás
MR vizsgálat, a valódi 3D képalkotás

A 3D nyomtatás robbanásszerűen terjedt el az ipar legkülönfélébb területein.

Az orvostudomány mindig is gyorsan felhasználta ezeket az ipari, gyakran hadi technikai innovációkat. Így történt ez a 3 dimenziós élő szöveti nyomtatással is. Ez már napjainkban is alkalmazott módszer. Drágasága miatt nem terjedt el széles körben. Az ISAPS 2018. évi kongresszusán a zsírszövet 3D nyomtatást ismertette egy koreai vállalat.  A fejlesztés során egyre több szövet válik majd alkalmassá 3 dimenziós nyomtatásra (porc, izom, bőr, csont, stb.). 3D diagnosztikus módszerrel (lézerCT, MRI, stb.) meghatározott méretű szövethiányok milliméter pontos pótlását teszi majd lehetővé a 3D szövet nyomtatás.

3D nyomtatással elő állított emberi állkapocs (szintetikus anyagból)
3D nyomtatással elő állított emberi állkapocs (szintetikus anyagból)

A mesterséges intelligencia (angol rövidítése: AI) elérhető már pld. a Google keresőben. A páciens beírja a betegségének a tüneteit, és a „webdoki” vagy „G-doki„ vagy más fantázia névre keresztelt program felállítja a lehetséges diagnózist. Közvetlen emberi beavatkozás nélkül. És tanácsokat ad, a kezeléssel és a kivizsgálással kapcsolatosan. Az ASPS, azaz az Amerikai Plasztikai Sebész Társaság közleményben számol be arról, hogy a mammográfiás szűrővizsgálatok (= emlő röntgen) képeit elemző számítógépes program magasabb arányban diagnosztizált rosszindulatú daganatra utaló eltéréseket, mint a radiológus szakorvosok.  Ez egy diagnosztikus algoritmus, melyet szakemberek hoztak létre, sok ezer kép és adat rendszerbe táplálásával.

Ennek analógiájára - igaz nem a közeli jövőben – elképzelhető, hogy robot orvosok diagnosztizálnak és kezelnek is (?).

A mesterséges intelligencia fejlődése
A mesterséges intelligencia fejlődése

Ezek után feltettem magamnak a kérdést: vajon hogy zajlik majd a közel jövőben a mellnagyobbítás konzultáció? A páciens adatait a recepciós beviszi a rendszerbe. Ezt követően a hölgyet egy speciálisan erre a célra kialakított helyiségben a „Mammarobot” megvizsgálja és minden adatot megjelenít egy 3 dimenziós hologramon. A jobb és a bal mell térfogata, a méretei, a szöveti és alkati adottságok, 100 %-os pontossággal leolvashatóak. A mell aszimmetriákat komplexitásában mutatja be (mellbimbók helyzete, mirigyállomány nagysága, alakja, helyzete, stb.). És az algoritmus természetesen 3- féle műtéti tervet el is készít, melyek eredményét a megoperált páciens 3 és 4 dimenziós (ez utóbbi mozgás közben és bikiniben is bemutatja az eredményt) hologramjával modellezi. Mi dolga maradhat ezek után a kezelő orvosnak? Csak annyi, hogy megkérdezze a hölgyet, hogy melyik  virtuális megjelenésével a legelégedettebb? A leghatározottabban kijelenthetem, hogy nemcsak ennyi feladata, munkája lesz a plasztikai sebésznek. Miért? Az emberi tényező miatt. Igen, a robot megkönnyíti a sebész dolgát, abszolút pontos méreteket ad. De a robot a műtétre váró emberi lények lelkével, ill. lelki problémáival nem képes foglalkozni. Ez alapvetően empátiát igényel. És erre csak egy másik ember képes, olyan, aki nem gépiesen végzi a munkáját, hanem hivatásszerűen és mellesleg speciális szaktudással bír.

Műtét előtti páciens 3D felmérés (készítette a Mammarobot)
Műtét előtti páciens 3D felmérés (készítette a Mammarobot)

Szép új jövő? Igen, itt kopogtat. De az ember-orvost nem helyettesítheti a mesterséges intelligencia.

Az emberi intelligencia és a mesterséges intelligencia kéz a kézben fejlődik
Az emberi intelligencia és a mesterséges intelligencia kéz a kézben fejlődik

Kérdése, észrevétele van? Kérem írja meg a kelemed@kelemed.eu e-mail címre!

Dr. Kelemen Ottó PhD

Konzultációs kérdőív

    Kérem, írja le, hogy milyen plasztikai sebészeti (vagy másféle)
    műtét/beavatkozás/kezelés érdeklő Önt.    Bejelentkezés konzultációra: kérem, válassza ki a várost és a napot.
    A konzultáció pontos időpontjáról és várható időtartamáról értesítjük Önt.

    Kérem, gépelje be a képen látható karaktereket: captcha