Mell aszimmetria

Az emlők, mint páros szervek, majdnem minden esetben (kisebb-nagyobb mértékben) különböznek, eltérnek egymástól, más a nagyságuk és/vagy a formájuk, tehát aszimmetrikusak (a megállapítás felnőttekre vonatkozik). Ez az állapot egy természetesnek tartott és minősített állapot, melyet a konzultációk során az ún. „ természetes fokú aszimmetria vagy eltérés ” meghatározással jellemzünk, elsősorban a könnyebb érthetőség kedvéért. Lényege, hogy a két mell sohasem teljesen (100%-ig) egyforma, térfogatukban és alakjukban, térbeli (3 dimenziós) megjelenésükben is eltérnek egymástól.

Ezek az apró különbözőségek sem az öltözködésben, sem a megjelenésben, ill. egyéb vonatkozásban nem okoznak panaszt. Gyakran csak a tapasztalt plasztikai sebész szeme látja meg az árnyalatnyi eltéréseket…A kifejezett aszimmetriák, a jelentős eltérések sokféle komoly panaszt és problémát okoznak. Az öltözködés problémás, az eltérő nagyságú keblek miatt a kisebbnél külső pótlást kell alkalmazni a szimmetria kedvéért. Gyakran súlyos érzelmi, lelki és magatartásbeli zavarokat észlelünk. A gátlásos beteg visszahúzódó, zárkózottan viselkedik a közösségben.

A testi énkép korrigálása indokolt a szociális, a pszichés, az emocionális, a szexuális, stb. zavarok megszüntetése érdekében!Az eltérések egyaránt érinthetik a mellkasfal csontos alkotóelemeit: a szegycsontot, a bordákat, a gerincet és a lapockát is, továbbá a lágyrészeket is (elsősorban az izom-izomhártya rétegeket, a mellizmok vonatkozásában). A bimbó-bimbóudvar komplexum, az emlők térfogata, formája és helyzete, az áthajlási redő jellemzői és helye, a mirigyállomány mennyisége és minősége mind-mind alapvetően érintett lehet ilyen esetekben, kombináltan és különállóan is. Átfogó elemzések és felmérések statisztikai eredményei alapján kijelenthetjük, hogy a vizsgált populációkban közel 90 %-os az aszimmetriák gyakorisága. A súlyos testi-lelki panaszok, zavarok mellett ez a tény is kiemeli a kórképek nagy klinikai jelentőségét.

Az emlő fejlődése

A női mell fejlődésének 3 jól elkülöníthető szakasza ismert, melyek hosszúsága eltérő. Az első fázisban a bimbó-bimbóudvar komplexum alakul ki, a méhen belüli 2. hónapban. Ezt követi a tejcsatornák kialakulása a terhesség második harmadában, végül a harmadik, befejező szakasz a kamaszkorban zajlik le, amikor is a mellek mirigyállománya fejlődik ki hormonális hatásokra. Természetesen a mellek fejlődése ennél sokkal összetettebb, több tényező befolyásolja azt (genetikai faktorok, anyagcsere hatások, tápláltság, stb., stb.). A teljesség igénye nélküli a fenti rövid összefoglaló.

Az emlő aszimmetriák osztályozása

Többféle klasszifikáció ismert, ezek közül az egyik legáltalánosabban elfogadottat ismertetjük, egyszerűsége és könnyű áttekinthetősége miatt.

Az elsődleges, azaz a veleszületett emlő aszimmetriák:

A másodlagos emlő aszimmetriák:

A harmadlagos emlő aszimmetriák:

A kivizsgálás:

A kórelőzményi adatok, a panaszok és a jelen állapot meghatározása a legelső feladat. Ezt követik a képalkotó vizsgálatok (életkortól és állapottól is függően, változó sorrendben): emlő ultrahang, emlő rtg, emlő MRI, emlő FTAB (finom tű biopszia), mellkasi CT v. MRI, lágyrész (izom) ultrahang vizsgálat, gerinc rtg, stb.

A műtéti tervezés:

A fizikális vizsgálatok: ülő, álló, fekvő testhelyzetben.

A műtéti tervezés stratégiái:

Az elsődleges aszimmetriák kezelései:

A másodlagos aszimmetriák kezelései:

A harmadlagos emlőszimmetriák kezelései:

Az emlő aszimmetriák miatt végzett műtétekkel szerzett tapasztalataink alapján kialakított állásfoglalásunk:

A részletekbe menő tájékoztatás elengedhetetlen, a beteg bevonása az állapotfelmérésbe, annak elemzésébe, majd a műtéti terv felállításába alapvető fontosságú. Ugyanis teljes szimmetria nem érhető el! Közelítő szimmetriára törekszünk, mely a bevezetőben használt ún. „természetes mértékű eltérés„ fogalmát jelenti. Az emlő aszimmetriák kezelése, műtétei során a beteg elvárásai ezen a szinten érvényesülhetnek csak, és nagyobb kompromisszumkészség szükséges részükről. Irreális elvárások esetében a műtét elvégzését nem vállaljuk!

#1

Konzultációs kérdőív

    Kérem, írja le, hogy milyen plasztikai sebészeti (vagy másféle)
    műtét/beavatkozás/kezelés érdeklő Önt.    Bejelentkezés konzultációra: kérem, válassza ki a várost és a napot.
    A konzultáció pontos időpontjáról és várható időtartamáról értesítjük Önt.

    Kérem, gépelje be a képen látható karaktereket: captcha