Férfi mellplasztika

A FÉRFI MELLPLASZTIKA – A GINEKOMASZTIA MŰTÉTE

Amit a férfi mellmegnagyobbodásról tudni kell

A nőiesen megnagyobbodott férfi mell esetében az alapvető kérdés, amit a mell műszeres vizsgálatával igazolni kell, hogy ginekomasztia (valódi mirigyállomány) vagy zsírmell okozza-e a panaszokat?

A zsírmell (orvosi nevén: lipomasztia) nem tartalmaz mirigyállomány szaporulatot, a nőiesen megnagyobbodott férfi mellet csakis és  kizárólag zsírszövet és kötőszövet szaporulat okozza. Ezt nevezzük álginekomasztiának.

Mi a különbség a zsírmell és a ginekomasztia között?

A ginekomasztia valódi, a mell központi területében, a mellbimbóudvar mögött/alatt képződött jelentős mirigyállomány szaporulatból, és csak kis részben zsírszövetből áll.

A zsírmell műtéte

A zsírmell kezelésére a zsírleszívás önmagában megfelelő beavatkozás. A műtét után előírt ideig (átlagosan 6-8 hétig) szorító mellényt vagy pántot kell viselni és átmenetileg a vállövet-karokat érintő sportolást mellőzni. A kisebb zsírmellek műtéte helyi érzéstelenítésben is elvégezhető. A műtéti érzéstelenítést a zsírmell nagysága dönti el, mivel korlátozott mennyiségű helyi érzéstelenítőszert szabad alkalmazni. Ha a biztonságosan beadhatónál nagyobb adagban lenne szükség Lidocainra, akkor más műtéti érzéstelenítést kell végezni.

A ginekomasztia stádiumai

A ginekomasztiának 4 stádiuma ismert. A beosztás alapja a mirigyállomány szaporulat nagysága és az ennek következtében kialakuló mell elváltozások (a túl nagy és erősen kiemelkedő mellbimbó és a túl széles, nagy átmérőjű mellbimbóudvar, továbbá a megereszkedett vagy a lógó mell).

A ginekomasztia műtéte

A ginekomasztia kezelésére a zsírleszívás önmagában nem elegendő. Szükség van a megnagyobbodott mirigyállomány eltávolítására is. Ezt a ginekomasztia nagyságától függően vagy egy mellbimbóudvar körül vezetett félköríves, vagy egy omega-alakban kiterjesztett bőrmetszésből végezzük el. Az eltávolított szöveteket minden esetben kötelező kórszövettani vizsgálatra küldeni. Ha önmagában csak a mell centrumában lévő mirigyállományt távolítanánk el, akkor a műtét után ennek a helyén egy kráterszerű bemélyedés, egy diszharmonikus kontúrhiány maradna vissza. Ennek elkerülésére a műtétet mellkasi zsírleszívással, kontúrformálással kombináljuk. A lapos férfias mellkasi kontúr kialakítása után történik a mirigyállomány kimetszése.  Szorító mellény/pánt viselése kötelező. Ha a mell megereszkedett, akkor a bőr minőségétől függ (jelen vannak-e sorvadt striák, mennyire petyhüdt a bőr, milyen a bőr rugalmassága és az összehúzódó képessége?), hogy szükséges – e mellkorrekciót végezni.  Ha a mellbőr ép, jó minőségű, rugalmas és  striamentes, akkor a szorító mellény viselésével fokozatosan össze fog húzódni. Ha a mell lóg, akkor a mellfelvarrás nem kerülhető el. Elfogadott megoldás, a halasztott mellkorrekció, amikor gyógyulás után visszamaradó állapotot a műtét után kb. 2-3 hónappal korrigáljuk. Ez gyakran helyi érzéstelenítésben elvégezhető műtét.

A ginekomasztia leggyakoribb okai

A ginekomasztia műtét előtti kivizsgálása

Ginekomasztia műtéti árak

(all inclusive, 1 db szorító mellény, 2 db kórszövettani vizsgálat)

Kérdése van? Kérem írja meg a kelemed@kelemed.eu e-mail címre!

Időpontfoglalás: konzultáció   +36 30 577 57 64

Dr. Kelemen Ottó PhD plasztikai sebész főorvos

#1

#2

#3

#4

Konzultációs kérdőív

    Kérem, írja le, hogy milyen plasztikai sebészeti (vagy másféle)
    műtét/beavatkozás/kezelés érdeklő Önt.    Bejelentkezés konzultációra: kérem, válassza ki a várost és a napot.
    A konzultáció pontos időpontjáról és várható időtartamáról értesítjük Önt.

    Kérem, gépelje be a képen látható karaktereket: captcha