A MELLNAGYOBBÍTÁS NEHÉZSÉGEI


2020.01.22.

Úgy döntöttem, hogy írok egy blogot a mellnagyobbítás nehézségeiről, mert véleményem szerint szükséges, hogy a mellnagyobbítás előtt álló hölgyek jobban megértsék a műtét megtervezését, annak nehézségeit és buktatóit.  Egy tegnapi telefonbeszélgetés – egy a sok közül – friss élménye megerősítette ebbéli szándékomat. A konzultált, gondosan megtervezett műtét előtt álló páciensem hívott fel azzal a felkiáltással, hogy megfelelő lesz-e neki a kiválasztott implantátum? A műtét várható eredményét a konzultáción bemutattam. Nagyon tetszett neki. Most mások azt mondták, hogy kicsi (túl kicsi, vagy nagy vagy túl nagy: a megfelelő aláhúzandó) lesz az az implantátum… Megkérdeztem, hogy kik azok a „mások”? Más plasztikai sebész szakorvosok? Ha kollégák szakvéleményéről van szó, akkor az teljesen természetes, hogy az egyes plasztikai sebészek másként közelítik és oldják meg a feladatot. De a nem túl bonyolult esetekben a műtéti tervek között nagyfokú eltérés nem lehet. Vagy a szomszéd, a rokon, a barátnő?? Avagy egy, a közösségi oldalon tanácsokat adó, műtéten már átesett hölgy? Ezek az általában minden alapot és szaktudást nélkülöző, oda vetett vélemények elbizonytalanítják a mellnagyobbításra várókat. Ez is megnehezíti a plasztikai sebész életét. Gyakran emiatt kell ismételten konzultálnom.

Elsőként röviden összefoglalom a mellnagyobbítást meghatározó testi adottságokat. Végül kitérek a szellemi és lelki sajátosságokra is.

Kezdjük a testmagassággal, a testsúllyal és a testtömeg index-szel, valamint a test zsírtartalmával és a testarányokkal. Ezek azok az alapvető tulajdonságok, melyek a vizsgálat kezdetén szinte az első ránézésre egyértelműek. Például vegyünk egy átlagosnál alacsonyabb (150 cm alatt), sovány, 40 kg-os pácienst. Hasonlítsuk össze egy átlagosnál magasabb (180 cm felett), túlsúlyos (90 kg-os) jelölttel. Az első esetben a bőr alatti kötőszövet, azaz a zsírréteg pár milliméter vastag, a második esetben több centiméter. A mellimplantátumot a mellhatároknál kellően fedő szöveti rétegvastagságra van szükség ahhoz, hogy a mellnagyobbítás eredménye természetes legyen (például: hogy megelőzzük a hullámosan áttűnő implantátumot). Mi következik ezekből? Az első páciensnek izom alá tanácsos beültetni a mellimplantátumot, a második viselheti a mirigy alatt is. De ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni a tervezésben, meg kell vizsgálni a melleket! Meg kell mérni a mellkas szélességét, a mell méreteit és meghatározni a mell mirigyállományának a mennyiségét. Meg kell vizsgálni, hogy a mellek szimmetrikusak-e? Teljesen szimmetrikus mellekkel én nem találkoztam soha. Mindig van valamekkora különbség, árnyalatnyi aszimmetria közöttük. Az eltérés egyaránt érintheti a mell nagyságát, a helyzetét, a formáját, továbbá a mellbimbókat és mellbimbóudvarokat is. Ha az eltérés minimális, akkor az úgynevezett természetes mértékű aszimmetriáról beszélünk. Ez a nem jelentős (idegen szóval: nem szignifikáns) aszimmetria, amit nem lehet és szerintem nem is kell a tervezés során figyelembe venni. Például pár % eltérés a nagyságban, fél centiméternél kisebb eltérés a mellbimbók helyzetében, stb. A jelentős mell aszimmetriát azonban figyelembe kell venni és törekedni kell a csökkentésére. Azonban ahogy nincsen veleszületetten tökéletesen egyforma mell, úgy a mellplasztika sem képes 100 %-ban megegyező műtéti eredményt elérni. Ezért használjuk a közelítő mellszimmetria kifejezést ilyenkor.

Ahogy tovább haladunk a mellnagyobbítás megtervezésének útján, megvizsgáljuk a mell bőrének a minőségét és a mennyiségét. Fiatalosan ép, feszes-e a bőr, melyet ha redőbe csípünk, azt elengedve rugalmasságánál fogva azonnal kisimul. Vagy petyhüdt, vékony, sorvadt striákkal tarkított?  Van-e bőrfelesleg, ha van, milyen mértékű? Felveszi-e, megszünteti-e a bőrfelesleget a mellimplantátum, vagy szükség lesz a maradék eltávolítására, ami a mellkorrekciók témakörébe vezet át.  Egészséges-e a mirigyállomány? Szoptatás utáni élettani változásokat mutat-e? Tartalmaz-e csomókat, cisztát, meszesedést? Volt-e korábban operálva, magán hordva műtéti heget? A mellbimbók egyforma nagyságúak, alakúak, és közel szimmetrikusan helyezkednek el és tekintenek valamilyen irányba (oldal felé, vagy egyenesen előre, vagy lefelé?)? A mellbimbóudvar átmérője esztétikusan aránylik a mell nagyságához, vagy túl nagy/túl kicsi? Kerek vagy kerekded vagy ovális, esetleg torzult valami miatt? Sok-sok kérdés, amire pontos választ kell adnom. És amit a mellnagyobbítás megtervezésekor mind-mind figyelembe kell vennem.

Ha idáig eljutottak az olvasásban, lehet, hogy az lesz a benyomásuk, hogy megértették mindezt, és talán azt is megállapítják magukban, hogy „persze, minden fontos”, de túl száraznak, túl elméletinek tartják az írásomat. Ezt elkerülendő, egy esettanulmánnyal szemléltetem az eddigieket.

Mellnagyobbítás tervezés

A fiatal hölgy a húszas éveinek elején jár, még nem szült. Könnyű fizikai munkát végez. Nem sportol. Kórelőzményében komolyabb betegség és korábbi műtét nem szerepel. Egészséges.  Egyetlen rizikó faktor a dohányzás.

149 cm testmagasság, 40 kg testsúly, vékony és sovány testalkat. Testtömeg indexe 17 alatti, alultáplált. Kérése: kerekded, alkatához illő, de nem túl kicsi mell, kitöltött felső pólus és dekoltázs.

Mellnagyobbítás tervezés 1. esete (szemből)
Mellnagyobbítás tervezés 1. esete (szemből)

A páciens első fényképén látható, hogy a csontos mellkas ép, nem torzult, de a testtartása hanyag. A jobb válla kissé magasabban áll. Ez az állapot valószínűleg a foglalkozásával függ össze. Sovány, de nem izmos testalkatú. Minimális mell nagyság, kevés mirigyállomány.  A jobb mell árnyalatnyival teltebb. Lapos mell kontúrok. Kb. 1 cm-es a mellbimbó kiemelkedése a mellkas síkjából. A mell felső pólusa üres, a dekoltázs viszonylag széles. A bőr nagyon feszes, striamentes. A bőr alatti kötőszövet a mell határoknál 3-4 mm vastag. A mell vastagsága középen 1 cm-t meghaladó. A mellbimbók tengelyben állnak, előre és közepesen oldal felé tekintenek. A mellbimbóudvar az átlagosnál kisebb átmérőjű, de a fejletlen melleken arányos, nem diszharmonikus. A mellbimbók anatómiai helyzetben, nem süllyedtek le.

Mellnagyobbítás tervezés 1. esete (felemelt karokkal)
Mellnagyobbítás tervezés 1. esete (felemelt karokkal)

A második fényképen, tarkóra helyezett karokkal, látható, hogy az izomfeszülés következtében a mell kontúrja szinte teljesen elsimul. Az oldalnézeti fényképen a szerény mellbimbó kiemelkedés és a mellkontúr profilból látható.

A mell méretei

A mellbimbó – mell alsó, áthajlási határa közötti távolság: 9 cm
A mell bázisa (a belső és külső anatómiai mellhatár távolsága): 11 cm
A mellhatáron a bőr-bőr alatti kötőszövet vastagsága: 3-4 mm
A mellbimbóudvar átmérő: 3 cm alatt
A mellbimbó nagysága átlagos
A dekoltázs 3-4 cm között
A mell aszimmetria: 5 % alatt
A mell térfogat < 100 ml alatt

Mellnagyobbítás tervezés 1. esete (oldalnézet)
Mellnagyobbítás tervezés 1. esete (oldalnézet)

A mellnagyobbítás tervezés lépései

  • a beültetési kapu: áthajlási redő (a mell alsó határa felől),
  • a mellimplantátum helyzete: dual plane = félig izom alatt,
  • a beültethető legnagyobb átmérőjű mellimplantátum: cca 10.25 cm,
  • kerek, mérsékelten magas profilú, egyforma nagyságú implantátum
  • high kohezív, azaz formatartó, rugalmas implantátum
  • finoman vagy nagyon finoman érdesített felszínű implantátum
  • a kompressziós melltartó mérete: 70/A kosár
  • a kompressziós pánt mérete: S (kicsi)

A végleges műtéti terv: Motiva Silksurface Progressive Gel Full Profile 255 ml implantátum beültetése félig izom alá (dual plane 1. típusú műtét).

A mellnagyobbítás eredménye

Mellnagyobbítás után, kitöltött dekoltázs
Mellnagyobbítás után, kitöltött dekoltázs

A műtét utáni 12. héten teljesen gyógyult, a mellek formálódása befejeződött. A felső mellpólus és a dekoltázs kitöltött. A mellbimbó kiemelkedése 5 cm-t meghaladó. Harmonikus, kerek mellforma. Arányos, testalkathoz illő, természetes. Az implantátumok széle felett a szöveti fedés kielégítő. A jobb mell min. nagyobbnak hat. Hegek érettek, vonalasak, halványak és pontosan a mell áthajlási redőjében futnak. Csak közvetlen közelről észlelhetők.

Mellnagyobbítás után harmonikus mellnagyság
Mellnagyobbítás után harmonikus mellnagyság

A bemutatott páciens is kapott tanácsokat a műtét előtt. „Kérj nagyobb implantátumot a doktortól, kicsi lesz a 255 neked….” és hasonlók tömkelegét a Facebook csoportokból. A páciens az implantátumpróba során ezt az eredményt választotta, megértette, hogy alkatilag milyen implantátum beültetése javasolt a harmonikus és tartós eredmény érdekében. Tájékozott, felkészült, motivált volt. Testileg, szellemileg, lelkileg egészséges. A műtét eredményével elégedett, önbizalma megnőtt. Megjelenése vonzó lett.

Mellnagyobbítás után természetes mellkontúrok
Mellnagyobbítás után természetes mellkontúrok

Ha Önt is érdekli a mellnagyobbítás Budapesten, kérem írjon a kelemed@kelemed.eu e-mail címre, vagy kérjen időpontot konzultációra a

+36 30 5775764 telefonszámon hátköznap 09:00 – 19:00 óra között.

Dr. Kelemen Ottó PhD plasztikai sebész főorvos

A PLASZTIKAI SEBÉSZET JÖVŐJE


2020.01.08.

Mielőtt a plasztikai sebészet általam elképzelt jövőképéről írnék, elengedhetetlennek tartom megemlíteni, hogy a 21. század második évtizedétől a plasztikai sebészet legfiatalabb ága, a regeneratív (a megújító) plasztikai sebészet fejlődik a leglátványosabb ütemben. A rekonstruktív (a helyreállító) plasztikai sebészet fejlődése - túlzás nélkül állíthatom - hogy kissé lelassult. A kutatások teljesen indokoltan, főként az onko-plasztikai területre koncentrálódnak. Az esztétikai (szépészeti/kozmetikai) ágat érintő újítások részben átfedést mutatnak a megújító plasztikai beavatkozások alapkövét jelentő zsírfeltöltésekkel. A high tech készülékek tovább fejlesztése töretlen, legyen szó lézer, ultrahang, rádió, plazma vagy krio (azaz fagyasztásos) sebészeti eszközökről és ezek egy gépben történő kombinált alkalmazásáról.

Robot orvos beteg vizsgálatra készül
Robot orvos beteg vizsgálatra készül

A plasztikai sebészet jövőjét illetően a közeli, azaz a 10-15 éven belüli változásokról írok, melyek természetesen tartalmaznak szubjektív elemeket, de nem nostradamusi jóslatok, inkább kötném őket Y. N. Harrari gondolataihoz, maximálisan elkerülve a szerénytelenség látszatát.

Robot orvos műtétre készül
Robot orvos műtétre készül

A képalkotó rendszereket sokan már 10-15 éve rutinszerűen alkalmazzák (pld. orrplasztika előtt). Ezek a 3 dimenziós képeket létre hozó számítógépes programok a páciensek műtéti előtti 2 dimenziós fényképeit használják fel a műtéti eredmény bemutatására. Gyakorlatomban több mint egy évig használtam a Crisalix 3D programot a mell- és arcműtétek várható eredményének illusztrálására. És úgy döntöttem, hogy nem alkalmazom tovább, mert nem váltotta be a várt eredményeket, mert időigényes és drága és legfőképpen, mert csak nagyon-nagyon közelítő műtéti eredményt mutat. A páciens tájékoztatás központi eleme volt ennek a kihangsúlyozása és dokumentálása is, a későbbi félreértések és jogviták megelőzése érdekében. Az említett szoftvert tovább fejlesztették, már nem szükséges Ipad és szkenner hozzá. Elegendő az okos telefonnal készített fotó. Jelenleg a mell- és az arcplasztika eredménye modellezhető vele. A fejlesztések folyamatosak, több módszert érintenek. Nem lehet kétségünk afelől, hogy 10 éven belül ezek a képalkotók (angolul: imaging systems) közel 100 %-os pontossággal mutatják be a várható műtéti eredményt. Mely műtéti eredmény, amíg emberek végzik a plasztikai műtéteket, addig sohasem lesznek, sohasem lehetnek a szoftver alkotta eredménnyel tökéletesen megegyezőek. Az emberi sebészi tényező miatt.

A virtuális 3D képalkotás
A virtuális 3D képalkotás
MR vizsgálat, a valódi 3D képalkotás
MR vizsgálat, a valódi 3D képalkotás

A 3D nyomtatás robbanásszerűen terjedt el az ipar legkülönfélébb területein. Az orvostudomány mindig is gyorsan felhasználta ezeket az ipari, gyakran hadi technikai innovációkat. Így történt ez a 3 dimenziós élő szöveti nyomtatással is. Ez már napjainkban is alkalmazott módszer. Drágasága miatt nem terjedt el széles körben. Az ISAPS 2018. évi kongresszusán a zsírszövet 3D nyomtatást ismertette egy koreai vállalat.  A fejlesztés során egyre több szövet válik majd alkalmassá 3 dimenziós nyomtatásra (porc, izom, bőr, csont, stb.). 3D diagnosztikus módszerrel (lézerCT, MRI, stb.) meghatározott méretű szövethiányok milliméter pontos pótlását teszi majd lehetővé a 3D szövet nyomtatás.

3D nyomtatással elő állított emberi állkapocs (szintetikus anyagból)
3D nyomtatással elő állított emberi állkapocs (szintetikus anyagból)

A mesterséges intelligencia (angol rövidítése: AI) elérhető már pld. a Google keresőben. A páciens beírja a betegségének a tüneteit, és a „webdoki” vagy „G-doki„ vagy más fantázia névre keresztelt program felállítja a lehetséges diagnózist. Közvetlen emberi beavatkozás nélkül. És tanácsokat ad, a kezeléssel és a kivizsgálással kapcsolatosan. Az ASPS, azaz az Amerikai Plasztikai Sebész Társaság közleményben számol be arról, hogy a mammográfiás szűrővizsgálatok (= emlő röntgen) képeit elemző számítógépes program magasabb arányban diagnosztizált rosszindulatú daganatra utaló eltéréseket, mint a radiológus szakorvosok.  Ez egy diagnosztikus algoritmus, melyet szakemberek hoztak létre, sok ezer kép és adat rendszerbe táplálásával. Ennek analógiájára - igaz nem a közeli jövőben – elképzelhető, hogy robot orvosok diagnosztizálnak és kezelnek is (?).

A mesterséges intelligencia fejlődése
A mesterséges intelligencia fejlődése

Ezek után feltettem magamnak a kérdést: vajon hogy zajlik majd a közel jövőben a mellnagyobbítás konzultáció? A páciens adatait a recepciós beviszi a rendszerbe. Ezt követően a hölgyet egy speciálisan erre a célra kialakított helyiségben a „Mammarobot” megvizsgálja és minden adatot megjelenít egy 3 dimenziós hologramon. A jobb és a bal mell térfogata, a méretei, a szöveti és alkati adottságok, 100 %-os pontossággal leolvashatóak. A mell aszimmetriákat komplexitásában mutatja be (mellbimbók helyzete, mirigyállomány nagysága, alakja, helyzete, stb.). És az algoritmus természetesen 3- féle műtéti tervet el is készít, melyek eredményét a megoperált páciens 3 és 4 dimenziós (ez utóbbi mozgás közben és bikiniben is bemutatja az eredményt) hologramjával modellezi. Mi dolga maradhat ezek után a kezelő orvosnak? Csak annyi, hogy megkérdezze a hölgyet, hogy melyik  virtuális megjelenésével a legelégedettebb? A leghatározottabban kijelenthetem, hogy nemcsak ennyi feladata, munkája lesz a plasztikai sebésznek. Miért? Az emberi tényező miatt. Igen, a robot megkönnyíti a sebész dolgát, abszolút pontos méreteket ad. De a robot a műtétre váró emberi lények lelkével, ill. lelki problémáival nem képes foglalkozni. Ez alapvetően empátiát igényel. És erre csak egy másik ember képes, olyan, aki nem gépiesen végzi a munkáját, hanem hivatásszerűen és mellesleg speciális szaktudással bír.

Műtét előtti páciens 3D felmérés (készítette a Mammarobot)
Műtét előtti páciens 3D felmérés (készítette a Mammarobot)

Szép új jövő? Igen, itt kopogtat. De az ember-orvost nem helyettesítheti a mesterséges intelligencia.

Az emberi intelligencia és a mesterséges intelligencia kéz a kézben fejlődik
Az emberi intelligencia és a mesterséges intelligencia kéz a kézben fejlődik

Kérdése, észrevétele van? Kérem írja meg a kelemed@kelemed.eu e-mail címre!

Dr. Kelemen Ottó PhD

PLASZTIKAI SEBÉSZET NAPJAINKBAN


2020.01.03.

Összefoglalás a plasztikai sebészet jelenlegi hazai helyzetéről, a legnépszerűbb plasztikai műtétek és beavatkozások sorrendjében. Írásomban a saját tapasztalataimat és véleményemet adom közre, mely nem kapcsolódik sem plasztikai sebészeti szakmai, sem tudományos szervezetek hivatalos álláspontjához. Továbbá nem teszek különbséget az esztétikai/szépészeti, a helyreállító/rekonstruktív és a regeneratív/megújító indokkal végzett plasztikai operációk között, hanem általánosságban beszélek az egyes plasztikai műtéttípusokról.

A mellnagyobbítás évtizedek óta a leggyakrabban végzett műtét, nemcsak a mellplasztikák között arany érmes, hanem abszolút első az egész világon. Az elmúlt évtized során - azaz 2010 és 2020 között – két esemény befolyásolta alapvetően a mellnagyobbítás gyakorlatát. Az egyik a korábban tudományos módszerekkel alaposan nem kutatott és emiatt talán sok esetben fel nem ismert (?) betegség, az úgynevezett mellimplantátumhoz kapcsolódó óriás sejtes limfóma, angol rövidítésen alapuló orvosi neve a BIA-ALCL. A másik egy innovatív mellimplantátum kifejlesztése, mely találóan a B-LITE nevet kapta, mivel ez a könnyűsúlyú mellimplantátum 30 %-kal könnyebb, mint a hagyományos szilikon töltésűek. Az óriás sejtes anaplasztikus limfóma a mellimplantátumokat körül vevő tok (kapszula) rosszindulatú betegsége. Kialakulásában - többek között - szerepe van az implantátum felszínének is. Ez a felismerés vezette a mellimplantátum gyártókat, amikor egyre finomabban érdesített (idegen szóval: texturált) falú implantátumokat fejlesztettek ki. A nagyon finoman érdesített a mikro-, a rendkívül finoman érdesített a nanotexturált mellimplantátum. A BIA-ALCL témakörét külön blogban később részletezem majd. A B-LITE könnyített súlyú mellimplantátumok szerkezete légbuborék zárványokkal dúsított. Különösen ajánlott a versenyszerűen sportoló, valamint az átlagosnál nagyobb vagy lényegesen nagyobb méretű implantátumra vágyó hölgyeknek.

EGY DURVÁN ÉRDESÍTETT FELSZÍNŰ (AZAZ MAKROTEXTURÁLT) MELLIMPLANTÁTUM. BEÜLTETÉSE NEM JAVASOLT.
EGY DURVÁN ÉRDESÍTETT FELSZÍNŰ (AZAZ MAKROTEXTURÁLT) MELLIMPLANTÁTUM. BEÜLTETÉSE NEM JAVASOLT.

A zsírleszívás technikái közül a lézeres és a fagyasztásos módszerek tovább fejlesztett változatai hódítanak. Magas áruk miatt hazánkban még széles körben nem terjedtek el. A Coolsculpting (fagyasztásos testszobrászat) véleményem szerint válogatott páciensek esetében eredményes. Hátránya, hogy időigényes és költséges beavatkozás. A fagyasztással elroncsolt zsírsejtekből szabaddá vált zsírszövetnek fel kell szívódnia és ki kell ürülnie a szervezetből. A vákuumos módszerek esetében ezzel ellentétben azonnal eltávolításra, azaz kiszívásra kerül a felesleg. Az említett módszerek (lézer és különféle hő energiát leadó) előnye, hogy kevésbé megterhelőek, hátrányuk a drágaságuk és itthoni korlátozott elérhetőségük.

Hasfali zsírleszívás után a páciens nem viselte az előírt ideig és módon a kompressziós nadrágot. Emiatt a hasfali zsírszövet nem egyenletesen formálódott meg.
Hasfali zsírleszívás után a páciens nem viselte az előírt ideig és módon a kompressziós nadrágot. Emiatt a hasfali zsírszövet nem egyenletesen formálódott meg.
Korrekciós zsírleszívás műtéti terve.
Korrekciós zsírleszívás műtéti terve.

A hasplasztika csoportban érdemi újítás a lipo-abdominoplasztika bevezetése óta nem történt. Ennek a műtétnek a lényege egyrészt a zsírpárnák formálása, másrészt a lehető legkisebb bőr alatti preparálás és az alhasi mélyebb zsírréteg megőrzése. Mindezek eredményezik az alacsony szövődmény rátát, a minimális szeróma (savós váladék) váladékképződést. Sokféle hasplasztika létezik, kezdve a jellegzetes szülés utáni állapotok miatt végzendő haskorrekciótól, egészen a hasfali hegekkel és sérvekkel tarkított esetekig bezárólag. A nagymértékű fogyás után végzendő műtétek kiterjesztett beavatkozások, amit elnevezésük is kifejez: alsó és felső testkontúr formálás (body contouring). Ilyenkor nem egy kötényhas eltávolításról van szó, hanem csípő-derék-comb-fenék, illetve hát-törzs-mell-mellkas testtájakat érintő alakformálásról. A hasplasztika esetében különösen nagy jelentőségű, hogy maximálisan testre szabott legyen, mélyen és rejtett helyen futó heget és természetes bőrköldököt eredményezzen, ha lehetséges, a bőrköldök átültetése nélkül.

Hasplasztika előtt, szemből. Letapadt csásszármetszés heg. Alhasi kötény. Jelentős pocak jelleg.
Hasplasztika előtt, szemből. Letapadt csásszármetszés heg. Alhasi kötény. Jelentős pocak jelleg.
Hasplasztika előtt, oldal nézet. A súlyos egyenes hasizom tágulás következtében a has erősen elődomborodik a mellkas szintjéből
Hasplasztika előtt, oldal nézet. A súlyos egyenes hasizom tágulás következtében a has erősen elődomborodik a mellkas szintjéből
Módosított és egyediesített hasplasztika terve
Módosított és egyediesített hasplasztika terve

Az arc- és a szemhéjplasztikákról szólva kijelenthetem, hogy eredményes és jól bevált módszerek közül választhatunk. Ha egy lógó arcot fel kell varrni, akkor az a bőrfelesleg eltávolítását is jelenti, de a legeslegfontosabb, hogyha a zsírsorvadás miatt az arcközép rekeszei károsodtak, akkor a zsírfeltöltéssel megtörténjen a térfogatpótlás. Ez eredményezi bármely face lifting (SMAS, MACS, stb.) esetén a kívánt tartósságot. Kevésbé megterhelő módszer a Silhouette-soft felszívódó, és a Spring Thread nem felszívódó szálakkal végzett arcemelés, amikor altatásra nincsen szükség. A fentebb és itt említett beavatkozások hazánkban széles körben elterjedtek, rutinszerűen végzettek.

Silhouette-soft szálas arcközép emelése előtt. Az orrbarázda és a szájzug mögötti, állkapocs konturtöbblet okoz panaszt.
Silhouette-soft szálas arcközép emelése előtt. Az orrbarázda és a szájzug mögötti, állkapocs konturtöbblet okoz panaszt.

Az arcfiatalító kezelések közül a botox-kezelés a leggyakrabban végzett, évről-évre növekszik az esetszám. Az igény növekedése eredményezte az újabb botox készítmények piacra kerülését. Óvnék mindenkit attól, hogy hazánkban nem engedélyezett készítménnyel és ÁNTSZ által nem akkreditált helyen kezeltesse magát. A hyaluronsavas töltések nagyon népszerűek idehaza is. Óriási a termék választék, az interneten bárki rendelhet magának kommersz, gyenge minőségű töltőanyagot. A közel jövőben megjelenő jogszabály határozza meg, hogy ki végezhet hyaluronsav tartalmú töltőanyag (úgynevezett fillerek) beadást (kizárólag plasztikai sebész és bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos). Tanácsolom, hogy gyakorlott, a szövődmények ellátásában is jártas kezelő orvost válasszanak, aki többféle és kiváló minőségű töltőanyagot használ.

Az arcfiatalítás bármely módszerét alkalmazzuk, az arckaraktert nem változatjuk meg.
Az arcfiatalítás bármely módszerét alkalmazzuk, az arckaraktert nem változatjuk meg.

A hyaluronsavas töltések száma enyhén csökkenő globális tendenciát mutat, de ennél jelentősebb mértékben csökken a plasztikai sebészi gyakorlatban, mivel a saját zsírfeltöltések egyre inkább kiszorítják, mint térfogatpótló módszert.

A tartós (permanens) töltőanyagokkal nagyobb óvatosság és körültekintés indokolt, mert a szövődmények is tartósabbak és súlyosabbak lehetnek, mint a hyaluronsav esetében. A következő tartós töltőanyagok állták ki az idő próbáját: Radiesse, Ellansé, Sculptra.  Szilikonolaj beadásától tartózkodjanak. Aki tartós ajaknagyobbítást szeretne, válassza a Permalip ajakimplantátumot, ami nagyon tartós és biztonságos.

Korábbi szövődményes  hyaluronsavas ajakfeltöltés utáni állapot.
Korábbi szövődményes hyaluronsavas ajakfeltöltés utáni állapot.
Közvetlenül a korrigáló ajakfeltöltés utáni állapot. A kezelés utáni krémtől csillog a nyálkahártya.
Közvetlenül a korrigáló ajakfeltöltés utáni állapot. A kezelés utáni krémtől csillog a nyálkahártya.

Kérdéseit elküldheti a kelemed@kelemed.eu e-mail címre!

Elindult a Kelemed Plasztika Budapest blogja


2019.11.06.

Elindult a Kelemed Plasztika Budapest blogja

error: Védett tartalom !!