MELLNAGYOBBÍTÁS SZÖVŐDMÉNYEK

Néhány hete kaptam e-mailt egy külföldön élő honfitársunktól, aki azt írta, hogy lesz egy hét szabadsága és haza utazna a mellnagyobbító műtétre, ha vállalom. A fiatal hölgy levele elgondolkodtatott, vajon ennyire nincsenek tudatában annak a páciensek, hogy mivel jár a mellnagyobbítás és hogy milyen szövődményei lehetnek? Milyen megterheléssel jár a műtét? Mennyi időnek kell eltelnie a sebgyógyuláshoz? És mennyinek a mellimplantátum teljes beépüléséhez? A bevezetőben említett felkérést nem vállaltam, mert felelősséggel nem vállalhattam. Mert hét napba nem fér bele a konzultáció, a kivizsgálás, a műtét és a minimális, a biztonságos visszautazást garantáló gyógyultsági szint eléréséhez szükséges idő. Az interneten, a közösségi oldalakon elérhető információ tömeg ellenére úgy vélem, itt az idő, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba és részletesen beszéljünk a mellnagyobbítás lehetséges szövődményeiről.

A mellnagyobbítás szövődményeket 2-2 csoportba soroljuk. Egyrészt megkülönböztetünk korai és késői szövődményeket, másrészt jóindulatú és rosszindulatú szövődményt.

A korai mellnagyobbítás szövődmények

 • a mellimplantátum elmozdulása rendellenes helyzetbe
 • utóvérzés, következményes vérömleny kialakulása az implantátum körül
 • a mellimplantátum bakteriális befertőződése, gennyedés
 • mellimplantátum körüli gyulladásos folyadék (szeróma)
 • sebgyógyulási zavarok, amelyek felszínesek és csak a bőrsebet érintik
 • a mellimplantátumot a szervezet nem fogadja be
 • egyéb, nagyon ritka mellnagyobbítás szövődmények
Korai tokosodás a bal mellimplantátum durva elmozdulásával a dekoltázs felé. A bal mellbimbó ellentétes irányba, kifelé tekint. 1 évvel a más intézetben végzett műtét után.

 

A bal mell közelről. Jól látható a súlyos korai tokosodás által okozott durva alaki torzulás. A szövődmény kizárólag műtéttel korrigálható.

Kezdjük a felsorolás végén, a mellimplantátum kilökődésével.

Nagyon-nagyon ritka jelenség, én szerencsére még nem találkoztam ilyennel és az elmúlt évtizedre vissza tekintve sincsen tudomásom ilyen esetismertetésről. A legújabb mellimplantátumok biztonságosak, szövet barátok. Ennek ellenére 100 %-ban nem lehet kizárni egy ilyen szövődményt.  A mellimplantátumnak pontosan a mellbimbó mögött középen, szimmetrikusan kell elhelyezkednie. Az izom alatt precízen kialakított zsebben kizárólag felfelé mozdulhat el az implantátum. Ezt akadályozza meg az állítható kompressziós mellpánt. A kerek implantátumok kisebb elmozdulása nem okoz látható forma változást, ezzel ellentétben az anatómiai mellimplantátumok elmozdulása már azonnal észlelhető deformitást okoz. A mellimplantátum rendellenes helyzetét műtéttel lehet és kell korrigálni. A mirigy alá beültetett implantátumok lefelé mozdulhatnak el. Utóvérzés és vérömleny a leggondosabb műtét mellett is előfordulhat. Megoldása azonnali műtét: a reoperáció során vérzéscsillapítás, a zseb tisztítása, fertőtlenítő kiöblítése, újra csövezés történik. Ha a mellimplantátum körül genny alakul ki, akkor az implantátumot minél előbb el kell távolítani. A gennyből mintát kell küldeni mikrobiológiai vizsgálatra. Az eredmény megérkezéséig tapasztalaton alapuló antibiotikus kezelés kötelező, melyet célzott kezelésre váltunk a kórokozó gyógyszerérzékenysége alapján. A kivett implantátum nem ültethető vissza, veszélyes hulladékként meg kell semmisíteni. Az új mellimplantátumot legkorábban 3 hónappal később szabad beültetni, de a biztonság érdekében ennél hosszabb várakozást is előírhat a kezelő orvos.

Az implantátum gennyedését a páciens bőr baktériumai okozzák.

Leggyakrabban Staphylococcus epidermidis vagy S. aureus, ritkábban Streptococcus és más törzsek. Az implantátum körüli savós-gyulladásos folyadékképződésért (orvosi nevén szeróma) is a bőr baktériumok a felelősek. Ilyen esetekben gyengébb a kórokozó és kisebb mennyiségű baktérium kerül a zsebbe, mely biofilmet hoz létre az implantátum felszínén. A durvábban érdesített mellimplantátumoknál gyakrabban előforduló szövődmény. Ha antibiotikus kezelésre nem javul, akkor sajnos ilyen esetben is el kell távolítani a mellimplantátumot. És csere javasolt, más felszínű implantátumra. A felszínes sebgyógyulási szövődmények szerencsére csak a bőrt és a bőr alatti szöveteket érintik és nem érintik az implantátumot. Kialakulásukban a bőr baktériumoknak, a felszívódó varratoknak, a bőr alatti zsírszövet gyulladásának, a műtéti vérzéscsillapításnak, stb. lehet ok-okozati szerepe. Rendszeres kötéscsere, sebkezelés ezüst ionokat tartalmazó kötszerrel és antibiotikum szedés indokolt, az implantátum megmentése érdekében. A gyulladás megszűnését követően másodlagos bőrvarrat általában indokolt, a jó minőségű heg érdekében.

A vékony mirigyállomány alatt lévő implantátumokra ráfeszült a mell. Éles kontúrral látható az implantátumok széle és a bal mellbimbó rendellenes helyzete. (Más intézetben végzett mirigy alatti mellimplantátumcsere nagyon korai, 4-6 hetes szövődménye).Csak műtéttel orvosolható: az implantátumot az izom alatti térbe kell áthelyezni, mellkorrekció szükséges lehet, és saját zsírfeltöltés javasolt az extrém vékony szöveti fedés miatt.

A mellnagyobbítás lehetséges korai szövődményeinek a gyakorisága 2 % alatti.

Remélem, hogy a rövid ismertetéssel sikerült a leselkedő veszélyekre felhívnom figyelmüket és érthetővé tenni, miért nem biztonságos csak hat-hét napot rászánni arra, hogy „gyorsan” megtörténjen a mellnagyobbítás.

Lecsúszott mellimplantátumok. A mell áthajlási hegek láthatóvá váltak. A mellforma nem harmonikus, mert a mellbimbó felfelé mozdult és a mell felső pólusának a kitöltöttsége jelentősen csökkent. Saját esetünk, melyet tokszűkítéssel és az áthajlás stabilizálásával korrigáltunk.

A késő mellnagyobbítás szövődmények

 • a mell érző beidegzésének végleges csökkenése
 • a mell mirigyállomány sorvadása
 • a mellizomzat sorvadása
 • a mellimplantátum körül késői vérömleny képződés
 • a mellimplantátum tokosodás
 • a mellimplantátum körül kettős tok képződés
 • a mellimplantátum körül folyadék képződés
 • a mellimplantátum redőssé válása
 • a mellimplantátum rendellenes helyzete
 • a mellimplantátum tapintható válása
 • a mell és a mellimplantátum együttes megsüllyedése
 • double-bubble jelenség
 • a mell forma megváltozása
 • mell aszimmetriák kialakulása
 • a mellimplantátum szivárgása
 • a mellimplantátum kilyukadása tokon belül
 • a mellimplantátum kilyukadása tokon kívül
 • szabaddá vált szilikon okozta nyirokcsomógyulladás
 • BIA-ALCL, azaz óriássejtes limfóma kialakulása
 • szabálytalan hegek
 • kóros hegek
 • egyéb, ritka késői szövődmények
Kezdődő double – bubble jelenség. Kettős mellkontúr. Az izom alatti mellimplantátum jó helyzetű, de a sorvadt mell kissé már megsüllyedt.

A mellnagyobbítástól eltelt 1-2 év után kialakuló szövődményeket nevezzük „korai” késői szövődménynek. A valódi korai szövődmények a gyógyulás időszakában, az első 2 hónap során fordulnak elő. A mellnagyobbítás teljes gyógyulásának időtartama tapasztalataim szerint 8-10 hét. A köztes időszakban előforduló szövődmények besorolása a kezelő orvos döntésétől függ. Ha közelebb esik a műtétidőpontjához, akkor korainak vagy köztes szövődménynek nevezheti. A mellnagyobbítás valóban késői szövődményei a műtétet követően 6-8-10 évvel alakulnak ki, sajnos egyre nagyobb gyakorisággal, ahogy közeledünk a mellimplantátum kihordási idejének a végét jelentő 10 évhez.

A mellimplantátumok összefolyása, orvosi nevén: szimmasztia. Más intézetben végzett műtétek után alakult ki. Megoldása műtéti, komoly feladat, nagy szakmai kihívás a mellek helyreállítása.

A blog kereteit meghaladná, ha az összes, felsorolt késői mellnagyobbítás szövődményről külön-külön írnék egy-egy rövidebb fejezetet.

Ehelyett összefoglalom a késői szövődmények legfontosabb elemeit.  Döntő jelentőségű, hogy milyen fizikai jellemzőkkel bíró, milyen minőségű mellimplantátum került beültetésre. Mivel a gyártók egységesen 10 év kihordási időt szabnak meg, és az alap cseregarancia feltételek is azonosak, érdemes megvizsgálni, hogy mely mellimplantátum gyártók biztosítanak szélesebb vagy teljes körű cseregaranciát. Az általános cseregarancia az első 10 év során bekövetkezett implantátum károsodásra (repedés, szivárgás) és a 3. és 4. fokozatú tokosodásra vonatkoznak. Fél oldali esetben az az általános szabály és gyakorlat, hogy 1 db mellimplantátumot adnak ingyenesen és ha kétoldali csere indokolt a szimmetria miatt, akkor a második implantátumot a páciensnek meg kell vennie. Továbbá ad-e a gyártó ilyen esetben pénzügyi támogatást? Tisztázni kell az életre szóló cseregarancia fogalmát is. Sok-sok félreértésre ad okot a mai napig az e kifejezés, mert sok páciens azt vélelmezi, hogy élete végéig, csere nélkül viselheti az adott gyártó termékét, vagy azt hiszi, hogy a cseregarancia élete végéig érvényes. Ezzel szemben a tény az, hogy a 10 éven túl károsodott mellimplantátumokat is díjmentesen cseréli ki néhány cég.

Látható rippling = bordás, redős mellimplantátum a dekoltázsban. Különösen a bal mell belső felén láthatók a hullámok. 9 évvel a a félig izom alatti mellnagyobbítás után. Saját eset. Rendkívül vékony, sovány testalkatú és alul táplált páciens. Megoldása mellimplantátumcsere: mikropoliuretán szivacs felszínű új implantátum beültetése és tokműtétek.

A szövődmények csoportosításának viszonylag új szempontja a jó- illetve a rosszindulatú szövődmény csoport.

Utóbbi besorolás alá csak a BIA-ALCL betegség esik. A mellimplantátumhoz kapcsolódó rosszindulatú óriássejtes limfóma az angol rövidítés magyar megfelelője. A betegség a tok, azaz a mellimplantátumot körül vevő kapszula betegsége. Kezelése alapvetően műtéti: mindkét tok teljes eltávolítása az implantátumokkal együtt.  Kiegészítő kezelések a betegség stádiumától függően szükségesek lehetnek /kemo/radioth./.  

A mellnagyobbítás késői szövődményeinek kezelésében szerintem a megelőzésnek van a legnagyobb jelentősége. Legelső a páciens biztonság, ennek érdekében csak a legbiztonságosabb mellimplantátumokat ajánljuk beültetésre. A kivizsgálás, a műtét, az utógondozás a szakma szabályai szerint történjen. A műtét után évente kötelező az ellenőrző vizsgálat, teljesen panaszmentes állapotban is. A protokollok szerint történjenek a képalkotó kontroll vizsgálatok. A tudatos mellimplantátum viselő páciens a legkisebb panaszt, változást is azonnal jelzi kezelő orvosának. Bármiféle túlzás és felelősség elhárítás szándéka nélkül gondolom hogy, az ellenőrző- és szűrővizsgálatokra évekig nem jelentkező páciensek felelősek abban, ha időben egy késői szövődmény nem kerül felismerésre és szakszerű ellátásra.

A mellnagyobbítás gyógyulási folyamata

 • 7-8 nap alatt a bőrseb meggyógyul
 • 2-3 hét alatt az implantátum szervül és kissé beépül
 • 4-6 hét alatt a kapszula felépül
 • 8-10 héttel a mellnagyobbítás után teljes a gyógyulás

Ha kérdése van bármelyik mellnagyobbítás szövődménnyel kapcsolatban, kérem írja meg a kelemed@kelemed.eu e-mail címre!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Tovább
Elfogadás
Privacy & Cookie policy
Adatvédelmi és cookie irányelvek
Cookie name Aktív
Mentés
error: