Szemhéjplasztika

A plasztikai sebészet újkori történetében a szemhéjplasztikával kapcsolatos első említés 1818-ból származik Graefe-től, aki először használta a szemhéjplasztika (orvosi nevén: „blepharoplastica”) szakkifejezést. Közleményében a felső szemhéj bőrfeleslegének az egyszerű kimetszését írta el, amivel a bőr csüngését megszüntette, ill. feszessé és kisimulttá tette azt. A műtéttechnika fejlődése a XX. század második felében gyorsult fel, több, alapvetően új műtéti módszert fejlesztettek ki az alsó és a felső szemhéjakon egyaránt.

Ezek a modern eljárások a szem és a szemhéjak felépítésének és működésének rendkívül pontos ismeretein alapulnak. A műtétek érintik a szemhéjak bőrét, a szemizmokat ( a mimikai izmot elsősorban) és a szem körüli zsírszövetet is. A gyakran végzett szemhéjplasztikák az arc fiatalító beavatkozásai közé tartoznak. A „táskás szemek” alkati (öröklött) adottságoktól függően már 35 éves életkorban és nagyon ritkán ennél fiatalabb életkorban is kialakulhatnak. Az öregedéssel más, bántó elváltozások is megjelennek. Mivel a felső szemhéj és az alsó szemhéj szerkezete lényegesen eltér egymástól, a rajtuk végzett plasztikai műtétek is különbözőek. Az egyik legfontosabb különbség a metszésvezetés helye, de a sok hasonló részbeavatkozás ellenére is két különböző műtétről van szó.

szemhéjplasztika, szemhéjplasztika Pécs, szemhéjplasztika Budapest

A FELSŐ SZEMHÉJPLASZTIKA

A felső szemhéjak leggyakoribb panaszokat okozó elváltozásai:

A műtét előtti konzultáció

Hasonlóan az arc-nyak plasztikákat megelőző konzultációkhoz, itt is komplex állapotfelmérést végezünk, különös tekintettel a szemhéj panaszok meghatározására. A páciensnek tükröt adunk, és pontosan elmagyarázzuk a panaszok okát/okait és a lehetséges műtéti megoldást, a várható műtéti eredményt, és a hegek helyzetét. Kitérünk az arcbőr jellemzőire, a páciens életkora okozta jellemzőkre. Összetett panaszok esetében előfordulhat, hogy egy alkalommal mindegyik eltérést nem lehetséges korrigálni, és a kezelési tervet két vagy több részre kell bontani (ritka). Pld. szükséges lehet műtét előtti előkészítő kozmetológiai kezelés, vagy műtét utáni kiegészítő, nem műtéti beavatkozásokat javasolunk, az esztétikai eredmény növelése céljából. Fotódokumentáció készítése kötelező. A szóbeli tájékoztatást írásban is meg kell tenni, legkésőbb a műtét kezdete előtt!

szemhéjplasztika, szemhéjplasztika Pécs, szemhéjplasztika Budapest
FELSŐ SZEMHÉJPLASZTIKA TERVE

A műtét előtti kivizsgálás

A műtéti érzéstelenítés típusa határozza meg a rutin kivizsgálást. Az esetek döntő többségében az önállóan és/vagy az alsó szemhéjplasztikával együtt végzett felső szemhéjplasztikát is helyi érzéstelenítésben végezzük. Az altatásban végzett műtét általában arc-nyak plasztikával együtt történik. Ilyen estekben a részletesebb kivizsgálást az altatás határozza meg.

Szemészeti konzílium, szemész szakorvosi vizsgálat indokolt (a látásélesség, a szemgolyó, a szemnyomás, a szemfenék vizsgálata szükséges lehet).

Belgyógyászati, anyagcsere és/vagy hormonális vizsgálatokra (endocrinológus szakorvos bevonásával) szükség lehet, pld. pajzsmirigybetegség gyanúját keltő szemtünetek fennállásakor, vagy cukorbetegség vagy más ismert, kezelt anyagcsere betegség fennállásakor.

A műtéti érzéstelenítés

szemhéjplasztika, szemhéjplasztika Pécs, szemhéjplasztika Budapest
A HELYI ÉRZÉSTELENÍTÉS

A műtét menete:

A műtétet megelőző este hajmosás jav. A beteg éjféltől éhgyomorra marad, és a műtét napján a megadott időpontban érkezik a magánklinikára. Kozmetikumokat használni tilos. Műtéti rajz készül, majd nyugtató adása: általában tabletta elegendő. Ha a műtét az szokottnál időigényesebb, ebben az esetben injekcióban adjuk be a nyugtatót.

Az első finom tűszúrást lehet csak érezni a helyi érzéstelenítés során. Az érzéstelenítő oldat általában vérzéscsillapító hatású szerrel kombinált Lidocain. A pontosan meghatározott, és megfelelő alakban kirajzolt bőrfelesleget eltávolítjuk, a sebvonal, és a majdani heg ezáltal a felső szemhéj áthajlási redőjébe, rejtett helyre kerül. Ezt követően a sövényt megnyitjuk és ha indokolt, a zsírszövetből eltávolítunk. A meglazult mimikai izom kisebbítése, szűkítése is gyakran indokolt. A vérzéscsillapítás precíz. A mélyebb rétegekbe nagyon vékony, finom felszívódó öltések kerülnek, a bőrsebet szintén nagyon vékony és finom (6/0) tovafutó nem felszívódó fonallal zárjuk. A varratvonalra sebegyesítő tapaszok kerülnek.

A műtét időtartama: a 60 percet ritkán haladja meg.

A műtét utáni utasítások:

Közvetlenül a műtét után pihenés, és a jegelés azonnali elkezdése indokolt! A szemrésbe antibiotikus szemcseppet kell cseppenteni, ezt néhány napig folytatni kell. 1-2 órás megfigyelés után, panaszmentes állapotban, kísérővel otthonába távozhat.

Otthonában pihenés indokolt. Jegelés a műtét másnapján is indokolt. A szemhéjszéli váladék meleg vízzel megnedvesített fültisztító pálcával eltávolítható. Az első kötéscsere a műtét utáni 2. napon történik. Varratszedés: a műtét utáni 5. vagy 6. napon. Kozmetikumot 2 hétig nem szabad a szemhéjakra alkalmazni. A műtét után kb. 8-10 nappal külső szemlélő már eltérést nem észlel. Teljes gyógyulás: kb. 6-8 hét. Sport, szauna, szolárium ez idő alatt tilos. Kontroll vizsgálat 3 hónappal a műtét után még szükséges.

A műtét utáni mellékhatások:

A műtét utáni lehetséges korai szövődmények:

A műtét utáni lehetséges késői szövődmények:

A szemhéjplasztikák eredményének tartóssága:

Egyénenként változó: átlagosan 4-8 év között. Sok alkati és genetikusan meghatározott tényező mellett az öregedés folyamata pontosan nem tudható előre, betegségek és más tényezők is befolyásolhatják később. Tapasztalataink szerint a műtéti eredmény tartóssága a 10 évet nem haladja meg. Természetesen az is befolyásolja az eredmény tartósságát, hogy az első műtétre milyen életkorban kerül sor!

AZ ALSÓ SZEMHÉJPLASZTIKA

A műtét előtti konzultáció, a kivizsgálás, a műtét körüli időszak teendői, a műtéti érzéstelenítés és sok részlet teljesen megegyezik a felső szemhéjplasztika fejezetében leírtakkal. Mégis indokolt a már említett eltérő műtéttechnika, valamint a más fajta lehetséges szövődmények, ill. azok eltérő gyakorisága miatt a különálló fejezetben történő bemutatása.

A műtét előtti konzultáció során meghatározzuk, hogy mi okozza a panaszt a páciensnek. Az alsó szemhéj bőrének ráncossága, a bőr megereszkedése, a szemhéj táskás ill. karikás jellege, esetleg elszíneződése, stb. Ezt követően állítjuk fel a műtéti tervet, elmagyarázva a várható eredményt.

szemhéjplasztika, szemhéjplasztika Pécs, szemhéjplasztika Budapest
A METSZÉSVEZETÉS AZ ALSÓ SZEMHÉJON

A műtét menete:

Érzéstelenítés után az alsó pillasorral párhuzamosan, az alatt 1-2 mm-rel történik a bőrmetszés, mely a belső szemzug előtt 4-5 mm-rel végződik, a külső szemzugnál kifut és egy lefelé ívelő szarkaláb ráncban végződik. Ez a hagyományos alsó szemhéjplasztika típusos metszése, behatolási kapuja. (Ha bőr kimetszésre nincsen szükség, csak a felszaporodott zsírt kell a tasakokban megkisebbíteni, akkor a metszés végezhető a kötőhártyán is, ez az ún. transconjunctivális alsó szemhéjplasztika.) Az alápreparálás terjedelme a műtéti előtti kijelölés szerint történik. A szem körüli izom túlzott megvastagodása esetén azt megkisebbítjük. A szemgödör alatt alul 3 tasakban/rekeszben található zsírszövet. A sövény megnyitását követően a szemgolyót finoman megnyomjuk, és ellenőrizzük, hogy melyik tasakban szaporodott fel a zsírszövet. Kis mértékben távolítunk el belőle. Új technika, hogy az eltávolított zsírszövetet a szemhéj más területében a bőr alá átültetik. Rendkívül gondos a vérzéscsillapítás. Az eltávolítandó bőr mennyiségét egy „száj nyitási-felfelé tekintési” próbával ellenőrizzük le. A szöveteket és a bőrt finom, vékony varratokkal egyesítjük. A sebvonalra sebegyesítő tapaszokat helyezünk.

A műtét időtartama: 1-1.5 óra között.

A műtét után antibiotikus szemcseppet, jegelést alkalmazunk. Pihenés indokolt!! A műtét utáni időszak kezelései megegyeznek az alsó szemhéjplasztikára érvényes utasításokkal.

Varratszedés: 6. napon. Két hét eltelte után kozmetikumok alkalmazása szabad. Kontroll: 1. és 3. hónap végén, fotókkal. A teljes gyógyulás: kb. 8-10 hét. De külső szemlélő a műtét utáni 10.-12. napon már nem észleli a beavatkozás nyomait. Férfi páciensek esetében enyhe duzzanat fenn maradhat tovább, oka a bőr nyirokkeringésének a zavara.

A műtét utáni mellékhatások:

A lehetséges műtét utáni korai szövődmények:

Hasonlóak és megegyeznek a felső szemhéj szövődményeivel.

Kiemelendő korai szövődmény az ektropium, a szemhéj kifordulása, a szemrés zárás nem tökéletes. Mivel a bőr felesleg az alsó szemhéjon minden esetben lényegesen kisebb mértékű, mint az a felső szemhéjon tapasztalható: a túlzott bőrkimetszések következtében az enyhe szemhéjzárási rendellenességtől („scleral show”) akár a legsúlyosabb fokúig is előfordulhatnak (ez az állapot a szem kötőhártyájának kiszáradását, súlyosabb esetben kisebesedését okozhatja, ismétlődő gyulladásokkal).

Ritkábban előforduló – de megismételt alsó szemhéj műtétek után látható – szövődmény a bőr elszíneződése, sorvadása. Oka: a túlzott zsír eltávolítás után a bőr letapadása a mélyebb szövetekhez, valamint hegesedése és sorvadása.

Összegzés: Intézetünkben a zsír megtartásos szemhéjplasztikákat preferáljuk. Rutinszerűen nem távolítunk el zsírt sem a felső, sem az alsó rekeszekből. Csak azokban az esetekben végzünk mérsékelt zsírszövet eltávolítást, amikor annak előesése, ill. valódi felszaporodása okozza a páciens panaszait.

#1 FELSŐ SZEMHÉJPLASZTIKA

#2 ALSÓ SZEMHÉJPLASZTIKA

Konzultációs kérdőív

    Kérem, írja le, hogy milyen plasztikai sebészeti (vagy másféle)
    műtét/beavatkozás/kezelés érdeklő Önt.    Bejelentkezés konzultációra: kérem, válassza ki a várost és a napot.
    A konzultáció pontos időpontjáról és várható időtartamáról értesítjük Önt.

    Kérem, gépelje be a képen látható karaktereket: captcha