Zsírleszívás

A ZSÍRLESZÍVÁSRÓL TÖMÖREN ÉS TESTTÁJAK SZERINT

A zsírleszívás vagy egyszerűbben csak zsírszívás (orvosi névvel: liposzukció) egyike a leggyakrabban végzett plasztikai műtéteknek. A zsírleszívás egy alakformáló, egy kontúrformáló beavatkozás, melynek az a lényege, hogy a kontúrtöbbletet adó zsírpárnákat megszüntetjük és harmonikus alakot és kontúrokat hozunk létre. A műtét nem az elhízott és erősen túlsúlyos, a mozgást és az életmódváltást nem megvalósító betegek kényelmes súlycsökkentő megoldása! A tornának és a diétának ellenálló, körül határolt többletet adó, ezáltal kiemelkedő, nem harmonikus és „nem szép” zsírpárnák méretét csökkentő műtét.

A zsírleszívás módszerei

A zsírleszívásnak többféle műszeres technikája elfogadott. A klasszikus vákuumos módszertől az ultrahangos, a vibrációs és a lézeres módszerig. Intézetünkben a Microaire PAL-rendszert használjuk, amely az egyik legmodernebb és legmegbízhatóbb eljárás. A kezelendő területet és annak határait a műtét előtt kirajzoljuk. A gondos tervezés és kivitelezés elengedhetetlen feltétele az eredményes beavatkozásnak. Kisebb területek, mérsékelt nagyságú és vastagságú zsírpárnák helyi érzéstelenítésben is leszívhatók. A helyi érzéstelenítés mértékének gátat szab a beadható helyi érzéstelenítőszer adagja. Általában Lidocain-oldatot használunk, ennek pontosan ismert a mellékhatások nélkül adható dózisa. Ha kiterjesztett zsírleszívásra van szükség, több testtájékról nagy mennyiségű zsírt kell eltávolítani, akkor a műtétet altatásban végezzük.

Milyen előnyökkel jár a Microaire PAL-rendszerű zsírleszívás?

A zsírleszívás lényegéről röviden

Az operálandó testtájba speciális duzzasztó kanülökkel úgynevezett Klein-oldatot töltünk be. Az oldat a zsírlebontását segítő, valamint a véraláfutások és a bevérzések kialakulását megakadályozó gyógyszereket, továbbá fájdalomcsillapító hatású érzéstelenítőszert tartalmaz. A speciális nyílásokkal rendelkező, fémből készült leszívó kanülök mozognak a zsírszövetben, és finoman leválasztják a zsírsejteket, melyeket a rákapcsolt szívó távolít el. A kanül bevezetéséhez szükséges apró beszúrást ejteni a bőrben. Ezeket a műtét végén finom varrattal egyesítjük, hogy ne maradjon nyoma. A műtét végén meghatározott típusú szorító ruhát adunk fel a páciensre.

Mennyi ideig kell zsírszívás után a szorító ruhát viselni?

Átlagosan 6 hétig, de ebben jelentős eltérések vannak, főleg a kezelt testrészek tulajdonságai és a zsírszívás mértéke miatt. Mindig testre szabott utasítás, aminek az időtartamát a gyógyulás folyamatában határozok meg, mert pontosan nem lehet előre látni.

A zsírleszívás mellékhatásai

A zsírleszívás szövődményei

Mekkora mennyiségű zsírt lehet leszívni egy alkalommal?

Napjainkban általánosan elfogadott szabály, hogy egy műtét során a leszívott zsír mennyisége ne haladja meg az 5000 ml-t. Nagyobb mértékű zsírleszívásokat tilos végezni! Ezeket a 10 litert meghaladó megaliposzukciókat régebben főleg Észak-Amerikában végezték.

Zsírleszívás testtájak szerint

Az egyes testtájak, a végtagok, a törzs, vagy a nyak zsírpárnáinak a szerkezete jelentősen különböznek egymástól. Emiatt tartom szükségesnek, hogy az egyes testtájak műtétével szerzett tapasztalataimat bemutassam.

ZSÍRLESZÍVÁS A NYAKON: TOKAPLASZTIKA

A nyakon végzett zsírleszívásokat az áll alatti zsírpárna megszüntetése érdekében végezzük. Ha a toka kizárólag zsírból áll, akkor ilyen esetben egyedüli beavatkozás a zsírleszívás. Ez a zsírtoka a fiatal és fiatal középkorú pácienseknél gyakori. Az áll alatti zsírpárna két részből állhat. A felszínes zsírpárna a bőr alatt helyezkedik el, ez szüntethető meg zsírszívással. A platysma mimikai izom alatti zsírréteget nem lehet zsírleszívással kezelni, azt áll alatti metszésből fel kell tárni és eltávolítani. A toka zsírszívás/tokaplasztika után 3-4 hétig arc-nyak szorító maszk viselése előírás. Az ambuláns műtét helyi érzéstelenítésben történik.

ZSÍRLESZÍVÁS A MELLKASON ÉS A MELLEN

A hölgyek esetében nagyon ritkán végzünk önálló beavatkozásként a melleken zsírleszívást. A mellkisebbítéses műtétek része lehet a zsírszívás, amikor a női mell távolabb eső területeinek kiegészítő megformálását végezzük.

Az urak esetében a mell zsírleszívása önálló műtétként a zsírmellek korrekciója. Leggyakrabban a ginekomasztia műtétek során végzünk mell és mellkas zsírleszívást, megszüntetve a nőiesen megnagyobbodott férfi mell és környezetének kontúrtöbbletét.

ZSÍRLESZÍVÁS A HÁTON

A test háti felszínein viszonylag ritkábban végzünk zsírleszívást. Fontos tudnivaló, hogy nehezen kezelhető a háttájék, mert itt a legvastagabb az emberi testben a bőr. És a bőr szerkezete is különleges, eltérő mint más testrészeké. Ennek oka a sűrűen elhelyezkedő rögzítő szalagokban van. A háti bőr szerkezete korlátozza a zsírszívás mértékét és eredményességét.

ZSÍRLESZÍVÁS A HASON

A hasfal az egyik leggyakrabban kezelt testrész. A hasi zsírszívás lehet önálló és első beavatkozás, férfiakon és fiatal még nem szült hölgyeken. A szülés utáni állapotokban egyedüli műtétként nagyon ritkán alkalmazható sikeresen. Általában összetett hasplasztika eleme, lipo-abdominoplasztika része, amikor a felhasi és a hassal szomszédos testtájak kontúrformálását végezzük. A hasfali zsírszövet markánsan két rétegre oszlik. A határvonal egy kötőszövetes réteg a Scarpa-faszcia. Felette található a felszínes (alveoláris), alatta a mély (lamelláris) zsírréteg. Mindkét zsírréteg vékonyítása megtörténhet.

ZSÍRLESZÍVÁS A CSÍPŐ- ÉS A DERÉKTÁJON

A fiatal felnőttek esetében örökletes alkati adottságról van szó, mely egyformán gyakori mindkét nemben. A középkorú vagy idősebb páciensek esetében jellegzetes övszerű elhízás típusokról van szó. A hölgyek esetében  főleg a körte forma, az urak esetében az övszerű, úszógumiszerű és alma formájú zsírpárnák megjelenése dominál. A zsírréteg itt is kettős, nagyon hasonló a hasfalhoz.

Csípő

Derék

ZSÍRLESZÍVÁS A FENÉKTÁJON

A fenék bőr szerkezete nagyon hasonló a hát bőréhez, mivel itt is sok apró szalag rögzíti a bőrt a mélyebb alaphoz. Erre azért van szükség, hogy a nagy mechanikai terhelésnek kitett bőr rögzített legyen és ne tudjon elmozdulni, elcsúszni oldal irányban. A háti bőrrel szemben itt nagy, vastag zsírpárna a jellemző. Feladata az ülés megkönnyítése. Ülő foglalkozásúaknál, mozgás szegény életmód esetén a fenék zsírpárna megnagyobbodhat és narancsbőr (cellulit) is tarkíthatja. Nehéz a zsírleszívás a fenéktájon, könnyen alakulhat ki egyenetlenség és aszimmetria. Nagyon gondos tervezés és kivitelezés szükséges! De csak torna és diéta ellenálló és nagy méretű fenék, előnytelen kontúr esetén javaslom a műtétet.

ZSÍRLESZÍVÁS A COMBON

A combok eredményesen kezelhetőek zsírszívással, de figyelembe kell venni, hogy a combok belső területének, a combok elülső felszínének és a combok tomportájának eltérő szerkezetű a bőre, a zsírrétege. A comb elülSő felszínén a felszínes, az alveoláris zsírréteg a meghatározó. A belső régióban a mély, a lamelláris zsírból található több, de a tomportájon még inkább dominál a mély zsírréteg. A térdtájék átmeneti terület a lábszárak felé, de mégis a mély zsír a jellemző.

ZSÍRLESZÍVÁS A LÁBSZÁRON ÉS A BOKATÁJON

A lábszárakon a felszínes zsírrétegnek van kontúrformáló szerepe. Emiatt itt a felületes zsírréteg elvékonyításával lehet eredményt elérni. Figyelni kell a visszértágulatokra és a vénákra. A térd alatti zsírpárna örökletes alkati tulajdonság, tapasztalatom szerint erős testedzéssel sem lehet csökkenteni.

Rövid összefoglaló a testtájak szerint felsorolt zsírszívásokról

A tokától indulva eljutottunk a bokáig, ismertettem a testrészek, a végtagok és az ezeken belüli fontosabb területek jellemzőit. Ezek a bőr-zsír jellemzők meghatározzák a zsírleszívással elérhető eredményeket. Minden egyes páciens esetében személyre szabott kezelési tervet állítok fel. Radikális és nagy mértékű zsírszívást nem végzek. Túlsúlyos betegek esetében egyénileg mérlegelem a műtét testi-lelki-szellemi hozadékát. Elhízottakat nem kezelek zsírszívással. Intézetünkben Microaire PAL zsírszívó rendszert használunk, mely egy vibrációs eszköz. Vékony kanülökkel kontúr finomítás végezhető vele. A zsírleszívás nem egységesíthető, ennek ellenére a zsírleszívás ára altatásban régiónként 125.000 Ft, szorító ruha nélkül. A műtéti díj kiszámítása vizsgálat után történik. Helyi érzéstelenítésben régiónként 85.000 Ft, de hangsúlyozom, hogy korlátozottan, kis mértékben végezhető ily módon  a beavatkozás.

Kérdése van a zsírleszívással kapcsolatban? Kérem küldje el a kelemed@kelemed.eu címre! Konzultáció +36 30 577 57 64

Konzultációs kérdőív

    Kérem, írja le, hogy milyen plasztikai sebészeti (vagy másféle)
    műtét/beavatkozás/kezelés érdeklő Önt.    Bejelentkezés konzultációra: kérem, válassza ki a várost és a napot.
    A konzultáció pontos időpontjáról és várható időtartamáról értesítjük Önt.

    Kérem, gépelje be a képen látható karaktereket: captcha