MELLNAGYOBBÍTÁS IMPLANTÁTUMMAL

Itt olvashatók a legújabb információk a 2022. novemberében frissített, aktualizált „mellnagyobbítás implantátummal” című rovatunkban. Mivel az elmúlt években sok online és nyomtatott tájékoztatás jelent meg a mellnagyobbítás témakörében, az alapvető tudnivalókat csak röviden ismertetem. De a legfontosabbakról, a vitatott és a mai napig nem igazolt mellimplantátum betegségről és az implantátumokhoz kapcsolódó kétféle nagyon ritka betegségről – a BIA-ALCL és a BIA-SCC – részletesen beszámolok.

A mellnagyobbítás története és fejlődése

A mellnagyobbítás (orvosi nevén: plastica mammae per augmentationem, röviden: „augmentáció”) a mai napig vezeti plasztikai sebészeti műtétek ranglistáját. Világszerte a leggyakrabban végzett esztétikai műtét évtizedek óta. Fontos tisztázni, hogy az arcfiatalító kezelések egyre nagyobb számban történnek évről-évre és nagyságrendjük több százmilliós. Ezek azonban nem műtétek, hanem esztétikai kezelések. A mellnagyobbítás történetének kezdete az 1960-as évek elejére nyúlnak vissza (1964, USA). Köszönhetően a több évtizedes, folyamatosan gyarapodó tapasztalatnak, a kutatás-fejlesztésnek, a műtét egyre biztonságosabb, az esztétikai eredmények egyre szebbek. A szövődmények aránya jelentős mértékben csökkent, az újabb biztonságosabb mellimplantátumok létrehozásával. A műtéttechnika fejlődött, a műtéti idő rövidült. Az implantátumcserék során eltávolított implantátumokat a klinikai adatokkal együtt elküldjük a gyártónak, aki részletes laboratóriumi és elektronmikroszkópos vizsgálatnak veti alá azokat. A statisztikai adatokat figyelembe veszik az új mellimplantátum fejlesztésekor. A közel múlt legnagyobb eredménye a B-LITE könnyített súlyú implantátum elérhetővé válása.

A mellnagyobbítást indokló állapotok és panaszok

 • a fejletlen és az átlagosnál sokkal kisebb mell
 • az alkatilag relatíve aránytalan és kicsi mell
 • nem harmonikus mellforma
 • a szoptatás után sorvadt, petyhüdt, megereszkedett mell
 • a mell aszimmetria
 • mell fejlődési rendellenesség
 • egyéb ritka állapot (baleset, égés, gyulladás, betegség)
 • daganat műtét utáni hiány

A mellnagyobbítás típusok az implantátum helyzete szerint

 • a mirigyállomány alatt
 • a mellizomhártya alatt
 • a mellizom alatt
 • részben a mellizom, részben a mirigyállomány alatt: kettős térben

(angolul: dual plane)

A behelyezés szerinti mellnagyobbítás típusok és gyakoriságuk

 • a mell alatti redő felől (85-90%)
 • a  mellbimbóudvar felől (5-10%)
 • a  mellbimbón-mellbimbóudvaron keresztül (nem ajánlott)
 • a hónalj felől (5%)
 • a köldök felől (nagyon ritkán)

 

A mellimplantátumok fizikai jellemzői

 • sima felszínű (ide tartozik a nanotexturált is)
 • finoman érdesített felszínű (mikrotexturált), egy vagy két komponensű
 • durván érdesített (makrotexturált), egy vagy két komponensű
 • mikropoliuretán szivacs felszínű (MPU)

 

 • szilikon gél
 • többféle szilikongél
 • konyhasó oldat
 • kombinált

 

 • kerek forma
 • anatómiai forma
 • kerek és csepp kombináció
 • kúp forma

A mellnagyobbítás menete, folyamata

A konzultáció (gyakran kettő konzultáció szükséges)

A műtét előtti kivizsgálás (személyre szabottan, nyomtatványt adok)

A műtét napján érkezés reggel a megadott időpontban. Éjféltől teljes éhgyomorral. A krónikusan szedett gyógyszereket egy korty vízzel be lehet venni. A műtét altatásban történik, átlagosan 1 – 1.5 óráig tart. 24 órás felügyeletet követően, másnap kötéscsere és biztonsági cső eltávolítás, a kompressziós melltartó és az implantátum stabilizáló pánt feladása után, kísérővel otthonába távozhatnak.  Előtte pontos és részletes utasításokat, továbbá recepteket, implantátum igazolványt, zárójelentéseket, klinikai igazolást adunk. A műtét előtti fotódokumentáció kötelező.

Az ellenőrző vizsgálatok időpontja és a mellnagyobbítás utáni utasításlista

A műtétet követő 6-7.  napon állapot- és sebellenőrzés. Varratszedés nincsen, mert felszívódó varróanyagot használunk. Ha van egy-egy biztonsági varrat, akkor azt a műtétet követő második héten eltávolítom. A mellpántot általában 2 hétig kell viselni. A kompressziós melltartót az első napokban ne vegyék le.  A műtét utáni 9. naptól a keblek kötés nélkül maradhatnak, zuhanyozás és azt követő bőrápolás, hegápolás és hidratálás szükséges. A kompressziós melltartót 4 hétig kell folyamatosan viselni. Ezt követően csak nappal.  Később le lehet cserélni egy szoros, jól a mellkasra simuló sport melltartóra. A harmadik-negyedik héttől masszírozást kezdünk, amire betanítom a pácienseket. Nem klasszikus masszázsról van szó, hanem az implantátum átmozgatásáról. A műtét utáni első héten autóvezetés tilos. Sport, fizikai tevékenység csak a műtét után 2 hónappal, fokozatosan engedélyezett. Az első hónapban ritmikus kar/váll mozdulatokkal járó otthoni tevékenység tilos: ne vasaljnak, ne porszívózzanak, stb. A foglalkozás körében végzett munkáról minden esetben testre szabott javaslatot adunk. Szauna 3 hónapig tilos.  A mell hegek napoztatása és szoláriuma 6 hónapig tilos. 6 hét után szoliba mehetnek, de a hegeket le kell ragasztani. Saját „mellnagyobbítás útmutató” nyomtatványt adok.

A lehetséges korai szövődményekről

Az implantátum heveny kilökődése. Az elmúlt évtized során a szakirodalomban nem történt közlés. Előfordulásának valószínűsége elhanyagolható, de mivel nem nulla, megemlítése kötelező.

Az implantátum elmozdulása. A műtét végén az implantátumokat helyzetét  tapaszokkal stabilizáljuk és  kompressziós pólyát is alkalmazunk. A kompressziós melltartót és pántot másnap reggel adjuk fel.

Az implantátum gennyes, szeptikus fertőzése. A fertőzött implantátumot sürgősen el kell távolítani. Az új implantátum beültetése 3 hónap múlva engedélyezett.

Vérömleny, utóvérzés. Gyors műtői feltárát, a zseb öblítése és új biztonsági cső behelyezése szükséges. Mikrobiológiai vizsgálat, új antibiotikum vénásan.

A savós folyadékképződés, az elhúzódó szeróma.

Sebgyógyulási zavar. A bőr és/vagy a bőr alatti zsírszövet infekt folyamata.

Érzőbeidegzési változások (mellbimbó-mellbimbóudvar).

Keringési zavarok: a felületes vénák bealvadással járó gyulladása, ami sokszor tapintható és látható is.

Aszimmetriák.

Hegpanaszok.

Mell alakváltozásai.

Az implantátum helyzetváltozásai (főleg anatómia formánál).

Egyéb, ritka szövődmények.

A műtéttel járó mellékhatások és panaszok

A fájdalom (mellkasi, váll, hát, mellcsont környéki, hasfali)

A mellizom feszülése

Mozgás korlátozottság, felkelés-lefekvés, kar emelés nehezített

A mell duzzanata

A mell bőrének véraláfutása

 

A lehetséges késői szövődmények

A tokosodás (a kapszuláris kontraktúra). A tokosodási folyamatnak 4 szakasza ismert: Baker 1.-4. stádium. A harmadik és a negyedik fázisban a mell kemény, deformálódik és egyre érzékenyebb, majd fájdalmasabb. Kezelés: műtéti. Tok eltávolítás, mellimplantátumcsere. Szövettani vizsgálat.

Az implantátum hullámosodás (rippling)és redőződés (wrinkling, folding). Döntően vékony, sovány, alultáplált pácienseken kialakuló szabálytalanság, melynek alapvető oka az implantátumot fedő csekély szöveti réteg.

A késői vagy másodlagos emlő megereszkedés. Idősödés, jelentős fogyás és a mell sorvadása a leggyakoribb kiváltó oka. Többször operált mellen gyakoribb. Mirigy alá ültetett implantátumnál idő kérdése. Gyakran a tok is enormis méretűre kitágul, amiben az implantátum csúszkál, ill. a csepp alakú meg is fordulhat.

A késői mellimplantátum elmozdulás és rendellenes helyzet. Gyakran a mell alsó határa felé csúszik le az implantátum (bottoming out), szinte kicsúszik a mell mirigyállománya alól. Ezt követi a hónalj felé csúszás, amit fekvő helyzetben lehet jól vizsgálni. Ritkább a mell belső határa felé elmozdulás. De előfordulhat és extrém esetben a két mell zseb középen összenyílik, ez a szimmastia nevű súlysos szövődmény.

Az implantátum szivárgás, kilyukadás és szétrepedés. Az implantátum falának folytonossága megszűnik, a szilikongél kijut. Kezdetben a tokon belül marad, ez az úgynevezett intrakapszuláris, azaz tokon belüli kirepedés. Idővel a szilikon átdiffundál a tokon és a környező szövetekbe jut (mellizom, mirigyállomány, ahonnan a hónalji és mellkasi nyirokcsomók felé szállítja el a nyirokrendszer. Ez az úgynevezett extrakapszuláris, azaz tokon kívüli kirepedés.  Meg kell említeni a csendes implantátum kilyukadást, amit a páciens nem észlel, sokáig panasz/tünetmentes marad. Ez a jelenség is indokolttá teszi, hogy évente történjen kontroll vizsgálat, és az idő múlásával képalkotók (ultrahang és MR) is.

BIA-ALCL. Mellimplantátummal kapcsolatosan kialakuló rosszindulatú óriás sejtes limfóma, ami az implantátumot körül vevő tok (kapszula) betegsége. Nagyon – nagyon ritka betegségről van szó. Magyarországon 2 gyógyult eset ismert, a világon közelíti a 700-at az esetszám. Kezelése alapvetően műtéti: az implantátumok és a teljes tok eltávolítása, szükség esetén hónalji nyirokcsomóval együtt. Onkoradiológiai kezelésre stádiumtól függően szükség lehet.

BIA-SCC. Mellimplantátum viseléssel kapcsolatosan kialakuló laphámrák. A fentebb említett betegségnél is ritkább.  Megerősíti a kezelő orvos és a páciens közös felelősségét, hogy prémium minőségű implantátumot javasoljon/válasszon és évente kötelező a kezelő orvosi kontroll vizsgálat.

Emlőrák. Nincs bizonyíték rá, hogy a mellimplantátumok rosszindulatú melldaganatot okoznak.  A rendszeres mell szűrővizsgálatokra (mammográfia) el kell menni, függetlenül a kezelő orvosi kontrolloktól. Az új modern mammográfia tapasztalt vizsgáló kezében nemhogy sérülést nem okoz, de kellemetlenséget sem jelent a speciális emlőröntgen.

Mellimplantátum betegség. Nincsen bizonyítva, hogy létezik. Több fontos tanulmány, adatgyűjtés, klinikai vizsgálatok eredményei alapján, hogy ez a tünetegyüttes létezik és mellimplantátum viselésével függ össze. A fáradékonyság, a hajhullás, az ízületi panaszok egyidejű fennállását hozták kapcsolatban az implantátumokkal, de ezt nem tudták tudományos módszerekkel igazolni.

Fontos tájékoztatás! Napjainkban a mellimplantátum gyártók által megadott egységes tájékoztatás szerint az implantátum kihordási ideje 10 év, és a cseregarancia feltételeket is 10 évben korlátozzák. A legtöbb gyártó azonban a kilyukadásra időkorlát nélküli cseregaranciát ad. Ennek a feltételei azonban nem egységesek. Implantátum választáskor részletes tájékoztatást adok az általam beültetésre javasolt mellimplantátum gyártmányokról, melyek a következők:

 • Mentor(USA)
 • Motiva (USA)
 • Polytech (D)
 • B-LITE (D)

KELEMED2022  kedvezményes mellnagyobbítás all inclusive csomag:

1.199.000 Ft

Az értéknövelt  szolgáltatás csomag tartalma: 2 db Motiva Silksurface Progressive Gel kerek, nanoérdesített mellimplantátum 499 ml nagyságig,

2 db kompressziós melltartó, 1 db kompressziós pánt és harisnya. Minden klinikai költség a konzultációtól a gyógyulásig.

 

Amit a csomag nem tartalmaz:

 •  a  műtét előtti vizsgálatok
 • és a műtét utáni gyógyszerek.

 

Az ajánlat érvényes a 2022. december 31-ig előjegyzett műtétekre,

420 Euro/HUF árfolyamig. Az árváltoztatás jogát fenntartjuk.

A mellnagyobbítás konzultáció 45 perc/ ára: 25.000 Ft, műtéti előleg.

Műtéti időpont foglalás 10 % műtéti foglaló megfizetésével.

 

E-mail címünk:  plasztika.info@gmail.com

Mobil munkanapon 9-19 óráig:   + 36 30 577 57 64

 

#1

 

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Tovább
Elfogadás
Privacy & Cookie policy
Adatvédelmi és cookie irányelvek
Cookie name Aktív
Mentés
error: