Hasplasztika

Hasplasztika A Kelemed Plasztika-nál (Budapest)!

 

A hasplasztika az elmúlt bő évtized során jelentős változáson, fejlődésen ment keresztül.

Az alábbiakban olvasható minden, amit a hasplasztikáról tudni érdemes.

A hasplasztika típusai

A hasplasztikára való alkalmasság kritériumai

A műtét előtti kivizsgálás

A hasplasztika műtétek időtartama

A hasplasztika műtétek lehetséges szövődményei

A törzsön gyakran végzünk zsírleszívással kontúr- és alakformálást. Sok esetben azonban önmagában a zsírszívással elérhető eredmény nem lenne elegendő, vagy nem lenne megfelelő, ezért az összetettebb esetekben különféle hasplasztikát kell végezni a kívánt esztétikai eredmény elérése érdekében.

Az ún. mini, a midi, a major és a módosított hasplasztikák mellett szólnunk kell a legújabb technikáról, az ún. lipo-abdominoplasticáról is. A műtétek eltérhetnek egymástól abban a tekintetben is, hogy a metszés az alhason alul fut keresztbe, vagy a köldök körül horgony-alakban, vagy a bordaívek magasságában ívelten. Szükséges lehet a bőrköldök átültetése, de bizonyos esetekben e nélkül is megoldható a panaszt okozó állapot. A szüléseket követően szinte kivétel nélkül valamilyen mértékben szétcsúsznak, kitágulnak az egyenes hasizmok (az ún. rectus izmok). Ilyen esetekben nem elégséges csak a bőr-bőr alatti zsírszövet rétegében operálni. Az izmok szűkítése és feszítése elengedhetetlenül fontos.

Gyakran a túltáplált betegeknél az alhasi területen kóros (ún. dystrophiás) zsírpárna marad vissza, mely azontúl, hogy kontúrtöbbletet ad, ellenáll a fogyókúrának, és gyakran a petyhüdt és striás és kitágult bőr miatt kötény has jelleget, vagy valódi kötény hasat okoz.

A lipo-abdominoplasztikák során a köldök alatti területről a bőrfelesleggel együtt csak a felületes bőr alatti zsírszövet kerül eltávolításra, a mélyebb réteget megtartjuk. Az alápreparálás kiterjedése lényegesen kisebb, mint a hagyományos módszerrel végzett hasplasztikák esetében.

hasplasztika, hasplasztika Pécs, hasplasztika Budapest
Hasplasztikára váró jellegzetes beteg

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy többféle elfogadott és eredményesen alkalmazott technikájú hasplasztika létezik. Az alkati adottságok alapos elemzésével kell a testre szabott műtéti megoldást kiválasztani, és bemutatni (berajzolni) a beteg testén a műtéti heg(ek) várható helyzetét és nagyságát. A felhasi és a szomszédos testtájakon diszkrét zsírleszívás történik. A módszer előnye az alacsonyabb szövődmény ráta (minimális savóképződés van, a szívócsövek kellő tapasztalat esetén elhagyhatóak) mellett a természetesebb hasfal konfiguráció. Részletesen ismertetjük a későbbiekben a vonatkozó fejezetben.

A hasplasztika típusai műtéttechnikák szerint:

1. Csak zsírleszívással végzett hasfali korrekciók.

2. Komplett, azaz hagyományos hasplasztika, a bőrköldök átültetésével, vagy átültetése nélkül. Az alhasi bőr felesleg eltávolításával és a rectus izmok szűkítésével.

3. Alsó hasplasztika (a köldök alatti területen végzett beavatkozások: bőr-zsír felesleg eltávolítás csak erről a területről, a bőrköldök áthelyezésével vagy áthelyezése nélkül). Módosított módszerek.

4. Erős oldalirányú megfeszítéssel végzett hasplasztika (a bőr felesleg megereszkedésének iránya miatt a csípő-deréktáj felé) Lockwood módszerével.

5. Horgony alakú hasplasztika (a felhas, a köldök és az alhas szintjében is nagy mennyiségű bőr-zsírfelesleg van, mely függőleges és vízszintes irányban is eltolódott).

6. Reverz hasplasztika (a bordaívek irányában, azaz „felfelé”, a fej felé végzett megfeszítés, és felső metszés).

7. Kötényhas eltávolítása (dermolipectomiák vagy apronectomiák, nagy mértékű testsúlycsökkenést követően).

8. Lipo-abdominoplasztika Saldanha módszerével.

hasplasztika, hasplasztika Pécs, hasplasztika Budapest
Alul a heg várható helye, felül a preparálás szintje

A tipikus, hasplasztikára váró beteg jellemzői:

Fiatal vagy fiatal középkorú nőbeteg, aki egy vagy több terhességen és szülésen, ill. az(oka)t kísérő jelentős testsúlyváltozáso(ko)n ment keresztül. A családtervezés befejezését követően rendszeresen tornázik és/vagy sportol is, továbbá ügyel étrendjére, diétázik. Erőfeszítései ellenére sem képes a terhességek előtti állapotát visszanyerni.

Gyakran az előzőekben leírtaktól annyi eltérést tapasztalunk, hogy a beteg nem tornázik rendszeresen, nem próbál fogyni sem, emiatt különböző mértékű kövérséggel/túltápláltsággal találkozunk. Ez a műtéti tervet és a műtét tervezett időpontját jelentősen befolyásoló tényező lehet.

A jellegzetes nőbeteg esetében kivétel nélkül jelen vannak a következő eltérések: a bőr felesleg, a striák, a bőr petyhüdtsége és/vagy lógása, a bőr alatti zsírszövet feleslege, a hasfali izomhártya, az egyenes hasizmok kitágulása, és gyakran császármetszés hege is.

hasplasztika, hasplasztika Pécs, hasplasztika Budapest

A hasplasztikára való alkalmasság kritériumai:

A műtét előtti kivizsgálás legfontosabb szempontjai:

A műtét előtti kivizsgálás:

A műtét előtti plasztikai sebészeti fizikális vizsgálat legfontosabb szempontjai:

A has és a hasfal vonatkozásában:

A beteg vonatkozásában:

Fotódokumentáció a szakma szabályai szerint. Betegtájékoztató, műtéti beleegyező nyilatkozat és megbízás.

A műtéti érzéstelenítés:

A hasplasztika műtétek időtartama:

leggyakrabban 1.5 > 2.5 óra között, ritkán ettől eltérő (hosszabb).

A műtét körüli időszakban antibiotikus (intravénásan adva a fertőzések elleni) és kis molekula súlyú heparinnal (bőr alatti injekció) és kompressziós harisnyával végzett trombózis elleni profilaxis történik. Általában 2 db szívócső behelyezése történik a bőr-zsírlebeny alá, melyeket a szeméremdomb szőrzettel borított területén vezetünk ki, és ált. 48 óra múlva távolítunk el.

Haskötő viselése kötelező, az egyénenként előírt ideig! Kórházi tartózkodás: 2 nap, melyet 2 hétig tartó aktív pihenésnek kell követnie a beteg otthonában. Haskötőviselés: kb. 6 hétig indokolt, a harmadik héttől csak napközben. Dohányzás a műtét előtti 2 héttől tilos. Sport 6-8 hétig tilos. Szolárium az éretlen hegekre tilos. Szaunázás 6 hétig tilos. Varratszedések: a 2.-3. héten, ha nem felszívódó varróanyagot alkalmaztunk. Egyéb vonatkozásban: a kezelő orvos utasításai szerint!!

A hasplasztika műtétek lehetséges szövődményei

A hasplasztikai műtét lehetséges műtét utáni korai szövődményei:

A hasplasztika műtét lehetséges műtét utáni késői szövődmények:

#1

#2

#3

#4

Konzultációs kérdőív

    Kérem, írja le, hogy milyen plasztikai sebészeti (vagy másféle)
    műtét/beavatkozás/kezelés érdeklő Önt.    Bejelentkezés konzultációra: kérem, válassza ki a várost és a napot.
    A konzultáció pontos időpontjáról és várható időtartamáról értesítjük Önt.

    Kérem, gépelje be a képen látható karaktereket: captcha