ARCFIATALÍTÁS SAJÁT ZSÍRRAL – A TULIP MIKROKANÜL TECHNIKA

Tudjon meg mindent a zsírfeltöltésről!

A plasztikai sebészet fiatalító-megújító ágának legújabb korszaka már több mint 10 éves múltra tekint vissza. Az arcfeltöltés saját zsírral új műtéttechnikája Sidney Coleman Professzor és munkatársai által kifejlesztett mikrokanülökön alapul. Jelenleg a róla elnevezett „Coleman-technika” az egyik legeredményesebben alkalmazott zsírfeltöltő, térfogatpótló arcfiatalító módszer. A saját zsír visszatöltési eljáráshoz szükséges műszereket – a világon ezen a területen vezető – Tulip gyár (USA) készíti. A Kelemed Plasztikai Sebészeten a legfinomabb Tulip – mikrokanülökkel végezzük a műtétet.

Az 50-es éveinek a végén járó hölgy profilja. Mély szem alatti karika. Az orca horpadt. Az orrbarázda lefelé csúszott. Az állkapocs vonalában kontúrtöbblet.
Fordított-V alakú arckontúr. Kimélyült orrbarázda. Csüngőszájzug és beesett marionette redő. Sok száj körüli ránc, elkeskenyedő ajkak.
Félprofil. Életkornak megfelelő, de nem előnyös megjelenés. A zsírsorvadás miatt homorú és lesüllyedt arckontúrok bántóak. A hosszú mély és éles, ill. a sok apróbb felületes irharánc rontja az összképet.

A térfogatpótláson alapuló arcfiatalítás lényege (volumetrikus rejuvenáció)

A saját zsírfeltöltéssel végzett fiatalító, angolul anti-aging műtétek lényege, hogy a lenyert zsírsejtek 80-90 %-ban életképesek maradnak a lenyerés folyamata során. Az élő zsírsejteket többféleképpen el lehet választani a károsodott zsírsejtektől és az értéktelen folyadéktól (centrifugálás, mosás-szűrés és ülepítés). A Kelemed Plasztikai Sebészeten először ülepítéssel, majd szükség esetén centrifugálással dúsítunk. Az életképes zsírsejtek visszatöltése a bőr alatti, kötőszövetes rétegekbe/rekeszekbe történik. A betöltés helyén helyet, teret, rést kell kialakítani a zsírsejteknek. Ezt egy különleges manőverrel érjük el. A visszatöltött zsírsejtek mintegy 70-80 %-ban megőrzik életképességüket. Azonnal látható eredmény az arckontúrok kisimulása, teltsége és feszessége. A zsírsejtekhez kapcsolódó őssejtek bőrmegújító hatása kb. 6 hónap múlva, fokozatosan épül fel és észlelhető lesz a bőr felszínén.

Arcközép zsírfeltöltés előtt 1
Arcközép zsírfeltöltés előtt 2
Arcközép zsírfeltöltés előtt 3

Az 50-es éveiben járó páciens. Vékony, száraz, erősen napfénykárosodott arcbőr. Kimélyült nasolabialis és marionette redő. „Hullámos”, térfogathiányos arcközép kontúrok. Közepes irharáncok.

Arcközép zsírfeltöltés után 2
Arcközép zsírfeltöltés után 3
Arcközép zsírfeltöltés után 4

Harmonikus kontúrok. Természetes megjelenés. Kisimult, feszes arcbőr. Az arckarakter nem változott meg, túltöltés nem látható. A szem alatti terület fiatalosan telt, domború (a járomcsont felett), javítva a karikás alsó szemhéjon. Az apróbb irharáncok eltűntek.

A saját zsírfeltöltéssel kapcsolatos gyakori kérdések

Honnan nyerik le a zsírt?

A legértékesebb adóterületek sorrendben: 1. a csípő, 2. az alhas és 3. és a comb belső fele. De természetesen a páciens bármelyik zsírpárnája felhasználható.

Van-e jelentősége, hogy honnan nyerik le a zsírt?

Igen, van. Tudományos módszerekkel igazolt tény, hogy a csípőtáji zsírpárnák tartalmazzák a legtöbb barna zsírt és legnagyobb számban, sűrűségben itt találhatóak az őssejtek. Az innen nyert zsír tartósabb és szebb eredményt ad.

Milyen érzéstelenítésre van szükség?

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben, szükség esetén nyugtató adásával, fájdalommentesen elvégezhető, önálló műtétként. Természetesen az altatásban végzendő nagyobb műtétekhez kapcsolódóan is elvégezzük. De ilyen esetekben is történik helyi érzéstelenítés, a véraláfutások megelőzésére.

Hogyan nyerik le a zsírt?

A felduzzasztott adóterület bőrén ejtett pár mm-es beszúrásból vezetjük be a tompa végű, vékony, finom furatokkal ellátott „zsír lenyerő” mikrokanült, melyet speciális fecskendőhöz csatlakoztatunk és vákuum segítségével és finom mozgatással, általában 5-15 perc alatt lenyerjük a szükséges mennyiségű zsírt.

Mennyi zsírszövetre van szükség?

Tapasztalatom szerint – az arcközép rekeszeinek a feltöltésére – 40-50 ml zsírszövet lenyerése elegendő. Ülepítés, dúsítás után a legértékesebb zsírszövet mennyisége 25-30 ml.

Megváltozik-e az adóterület kontúrja?

Az átlagosan jól táplált, vagy annál kissé jobban táplált páciensek esetében ennyi zsírszövet lenyerése után nem alakul ki horpadás vagy besüppedés. De sovány és nagyon vékony testalkatú pácienseknél ritkán előfordulhat. Ennek elkerülése érdekében mindkét oldalt használjuk zsírnyerésre, ha kicsik a zsírpárnák, ne maradjon vissza a két oldal között kontúr aszimemtria.

Hogyan történik a saját zsírvisszatöltése az arcba?

Helyi érzéstelenítésben végezzük, oly módon hogy az arcközép mindkét oldalán egy-egy beadási pontot meghatározunk, ahonnan a feltölteni kívánt területek elérhetőek. A beadási pontokon ejtett – bőr alatti érzéstelenítés, gyengéd masszírozás, pár perc várakozás után – tűszúráson keresztül 1.2 – 1.5 mm-es Tulip-kanüllel történik a feltöltés, a műtét tervnek, kirajzolásnak megfelelően. Végül a tűszúrások helyét steril tapasszal lezárjuk.

Mekkora fájdalommal jár a műtét utáni időszak?

Közvetlenül a műtét után elkezdjük az arc szakaszos hűtését. Az érzéstelenítőszer felszívódása után sincs szükség fájdalomcsillapítókra, elegendő a fokozatos hűsítés.

Mennyi ideig tart a gyógyulási időszak? Mikorra rendeződik az arc állapota?

A helyi érzéstelenítés és a betöltési manőverek következtében az arc átmenetileg sokkal duzzadtabb annál, mint amit a térfogatpótlás indokol. Hűtés hatására a „hörcsögszerű” kinézet 2-3 nap alatt fokozatosan megszűnik, a duzzanatok felszívódnak és csak a zsírfeltöltés eredménye látható, többlet nélkül. A zsírsejtek 3-4 hét alatt épülnek be szervesen, ekkortól teherbíróak már, mivel saját vérkeringésük és anyagcseréjük kialakul.

Szükség van-e túltöltésre?

Túltöltésre nincsen szükség. A kellő tapasztalattal, gondosan végzett műtét, valamint a 70-80 %-ban túlélő zsírsejtek természetes eredményt adnak. Nem fordul elő a túltöltésekre jellemző, a karakterhez nem illő kerek, nagyon telt arc, a „kalácsképű” állapot.

Mennyi ideig tartós a saját zsírral végzett arcfiatalítás?

A zsírfeltöltés (angolul: lipofilling) tartósságát sok tényező és páciens adottság befolyásolja. Fiatal és fiatal középkorú páciensek esetében a mikrozsírfeltöltés akár 6-7 évig is megfelelő eredményt adhat. Idősödő páciensek esetében tapasztalataink szerint 4-5 év várható, feltéve, hogy a későbbiekben komolyabb betegség, testsúlyváltozás, jelentős fogyás nem befolyásolja.

Milyen szövődmények fordulhatnak elő?

A komolyabb helyi és az általános szövődmények előfordulása is nagyon ritka. De előfordulhat kisebb aszimmetria és kontúr szabálytalanság. Vérömleny kialakulása, ér/idegsérülés. Nagyon ritkán fordul elő a zsírciszta, ami a betöltött zsír körülírt elfolyósodása, a bőr felszínéből enyhén kiemelkedő, puha, apró duzzanatszerű jelenség. Könnyen megszüntethető, leszívható egy vastagabb injekciós tűvel. A steril, nem fertőzés eredetű zsírgyulladás – mely csomóképződéssel járhat – szintén nagyon ritka szövődmény. Hűtés, bőrápolás hatására lassan és fokozatosan megszűnik. A tűszúrás helye elhúzódóan észlelhető maradhat, de maradandó heg nélkül. Nagyon ritkák az egyéb, előre nem látható, úgynevezett alkati/ egyedi szövődmények.

Milyen mellékhatások fordulnak elő?

Kivétel nélkül kialakul kisebb-nagyobb mértékű véraláfutás, duzzanat, bőrpír, kezdeti kisebb fokú aszimmetria, enyhe fájdalom, zsibbadás, stb., melyek 2- 4 nap alatt nyom nélkül és spontán is megszűnnek, de kezeléssel ez a folyamat meggyorsítható. Pld.: fekete nadálytő, árnika tartalmú krémek a véraláfutásokra.

Melyek a legfontosabb műtét utáni utasítások?

A tapaszokat másnap, 24 óra múlva sebbenzines nedvesítéssel el lehet távolítani. Erős rágás tilos. Alvás közben az orcára ráfeküdni tilos 4 hétig. 3 hétig kerülendő a szauna, szolárium, erős testedzés, kozmetikai kezelések, arc masszírozás stb. A műtétet követő napon smink és a szokásos bőrápolás megengedett, hidratálás javasolt. A véraláfutásokra fekete nadálytő krém javasolt. Az első napokban szakaszos hűtés, pihenés, bő folyadék fogyasztás indokolt.

Mi a zsírfeltöltéssel végzendő műtétek menete?

Első lépés a konzultáció. Testre szabott, összetett fiatalító kezelési terv készítése, mely tartalmazhat különbözőműtéteket és kezeléseket is. Az egészséges páciensek esetében – a helyi érzéstelenítéses, ambuláns műtét ellenére – indokoltak bizonyos laborvizsgálatok. Antibiotikum adása nem kötelező előírás, erről a kezelő orvos dönt. A műtétre smink nélkül kell érkezni. A műtét kezdete előtt egy órával folyadékot bőven fogyasszanak. Étkezni a műtét előtt 2 órával kell. Ne érkezzenek éhgyomorral! Előtte/utána fotó kötelező.

Kinek ajánlott a zsírvisszatöltéses arcfiatalítás?

Leggyakrabban az idősödéssel járó állapotok miatt alkalmazzuk. Az arcközép rekeszeiben fokozódó térfogatveszteség és ennek következtében arc kontúrváltozások alakulnak ki. Oka a korral járó zsírsorvadás. Nagyfokú fogyás és ismétlődő testsúlyingadozások (jojó jelenség) után, bármely életkorban indokolt lehet. Sérülések, lágyrész gyulladások, fertőző betegségek (például HIV pozitivitás) következtében létre jövő kötőszövetes hiányok megszüntetésére. Minden esetben alapos arcelemzés történik annak megállapítására, hogy a zsírvisszatöltéses térfogatpótlás önmagában megoldja-e a problémát, avagy más kezeléssel és/vagy műtéttel (szál behúzás, töltés, botox kezelés, hámlasztás, Plasmage, arcplasztika) kell-e kombinálni.

Az arc mely területén alkalmazható eredményesen a saját zsírfeltöltés?

Az arcot esztétikailag három részre osztjuk. A szemgolyók vonalától az állkapocs vonaláig terjed ki az úgynevezett arcközép. Itt alakulnak ki a legbántóbb állapotok, mivel az arc középső, a megjelenést döntően meghatározó részei érintettek: az orrszárnyi barázda („lógó pofa”), a szájzug – marionett barázda („kutyapofa”), a járomcsont/orcacsont alatti ív („beesett arc” vagy „karikás arc”, az orca centruma akár a fülkagylóig terjedve, az orrhát széle ( „nyuszi pofa”), az alsó szemhéj alatti területében (kettős karikás szem). Ritkább az áll barázda kimélyülése. Viszont gyakrabban fordul elő az ajkak elkeskenyedése. (Idézőjelben a pejoratív jelzők, melyeket a konzultációkon gyűjtöttem össze a panaszos páciensektől).

A szem körüli területek is alkalmasak lehetnek ilyen kezelésre. A fiatal korban jelentkező „karikás szem” általában örökletes tulajdonság. Középkorú pácienseknél a könnyelvezető árok enyhe térfogathiánya is fenn áll, a vékony bőr elszíneződése nagyon gyakori. A mélyen ülő szemgolyó és a felső szemhéj, szemöldök területe is érintett lehet.

Az arc felső harmadában a szemöldök közötti, a homlok és a halántéktájak markáns kontúrhiánya ritkábban előforduló állapot.

Az arc alsó harmadában, a nyak áll alatti területében nem indokolt a beavatkozás, ellenben a dekoltázs regeneratív kezelése gyakran végzett műtét.

Kinek nem ajánlott, ill. milyen esetekben nem végezhető el a zsírfeltöltés?

Nem ajánlott a súlyos betegségben szenvedő betegeknek, pld.: inzulinfüggő cukorbeteg, súlyos magas vérnyomás betegség, komoly szív- és tüdőbetegségek, stb.

Nem végezhető el a rosszindulatú daganatos betegségekben szenvedőknél, a súlyos autoimmun betegeknél, súlyos idült bőrbetegségek esetén, herpes vírus és egyéb bőrfertőzés fennállásakor, stb.

Mi a különbség a mikrozsír és a nanozsír között?

A mikrozsír egyszer ülepített/centrifugált/szűrt zsírsejtek tömege, mely dzsemszerű állagú szövet. Főként térfogatpótlásra alkalmazzák. Meg kell különböztetni az őssejtekben gazdag mikrozsírtól, melyet speciális mikrokanülökkel lehet a barna zsírban gazdag zsírpárnákból lenyerni. A nanozsír kétszer vagy többször szűrt, mosott és válogatott, kis méretű zsírsejtekből álló, hígabb állagú szövet, melyet elsősorban megújításra/regenerációra használunk.

Mi a jelentése a mikrofat grafting és a lipofilling angol kifejezéseknek?

Az angol nyelv az orvosi nyelv, emiatt sok angol kifejezés terjedt el. Mindkét szakkifejezés a zsírtöltéssel kapcsolatos. Mikrozsír szövetrészlet átültetése 8fat grafting), ill. szó szerint zsírtöltés (lipofilling) a jelentésük.

A fogyás, illetve a hízás hogyan befolyásolja a zsírral feltöltött terület állapotát?

A zsírfeltöltések tartósságát jelentősen befolyásoló tényező a fogyás. Nagy mértékű súlyvesztéskor az arc zsírpárnájából is veszít a beteg, de érdekes módon nem a visszatöltött zsírszövetből fogy. Ezzel ellentétben a jelentős súlygyarapodás (20 kg vagy ennél több) esetén az átültetett zsírsejtek is képesek gyarapodni, hízni.

Milyen kivizsgálásra, vizsgálatokra van szükség a műtét előtt?

Egészséges pácienseknek is kötelező a teljes vérkép és a véralvadás, valamint a CRP laborvizsgálat, mely kimutatja a szervezetben lévő gócos bakteriális gyulladást. A COVID-19 járvány miatt a műtétek előtt 2-3 nappal PCR-tesztet is végeztetni kell (2020. májusától, visszavonásig).

Mennyibe kerül a saját zsírral végzett fiatalító műtét?

Helyi érzéstelenítés, ambuláns műtét:
Egy arc rekesz (jobb és bal oldala) – 90.000 Ft
Teljes arcközép – 300.000 Ft
Egy ajak feltöltés – 100.000 Ft
Alsó és felső ajakfeltöltés – 200.000 Ft
Hímvessző feltöltése – 300.000 Ft
Kontúrhiányok, torzulások – 90.000 Ft-tól

Kapcsolat: kelemed@kelemed.eu és +36 30 9935379

Dr. Kelemen Ottó PhD

plasztikai sebész főorvos

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Tovább
Elfogadás
Elutasítás
Privacy & Cookie policy
Adatvédelmi és cookie irányelvek
Cookie name Aktív
Mentés
error: