Szép (?) új trendek a plasztikai sebészetben


2019.03.11.

Az internet a 21. század elejére mindennapjaink meghatározó részévé vált, élén a közösségi médiával és az általa lehetséges, határok nélküli kommunikációval. Ebből a folyamatból a plasztikai sebészet, pontosabban az esztétikai plasztikai sebészet sem maradt ki. Gombamód szaporodnak a különböző közösségi fórumok, ahol az érdeklődők és a már plasztikai sebészeti tapasztalattal bírók megoszthatják egymás között élményeiket és véleményüket. Nagyszerű, gondolhatnánk az első pillanatban, hasznos is, gondolhatnánk másodjára. Valóban így van ez, avagy ennél kissé árnyaltabb képet mutat a plasztikai sebészeti fórumok objektív értékelése?

                                                                  feltöltött érzéki ajkak

2018-ban az Amerikai Esztétikai Plasztikai Sebész Társaság hosszú ideig tartó, kiterjedt adatgyűjtést végzett, mely érintette az esztétikai fórumokat és amibe bevonták az Egyesült Államokbeli plasztikai sebész szakorvosokat is. A tudományos módszerekkel végzett felmérés eredménye számomra megdöbbentő volt, ugyanis a fórumokon gazdát cserélő információk közel kétharmada helytelen és kártékony volt. És nem a személyes véleményekre vonatkozott a megállapítás. A vélemény szabad! A „szakmai” tájékoztatások voltak tévesek. Sajnos saját praxisomban is gyakran találkozom ilyen téves vagy félreértett információval, melyet a plasztikai konzultációra érkező páciensek közölnek. Ennek következtében a plasztikai sebész nehezebb helyzetbe kerül, mert elsőként el kell magyaráznia, hogy mi igaz, mi hamis. Csak aztán tudja érdemben kezdeni a kért esztétikai műtéttel kapcsolatos konzultációját. Ki merem jelenteni, hogy nem könnyíti meg a munkámat a közösségi portálokon szerzett információ tömeg, sőt, legtöbb esetben megnehezíti.

                                  Kicsi, vagy nagy mell? Természetes, avagy megnagyobbított?

Az esztétikai trend a 90-es évek végére a természetes, a harmonikus, az arányos plasztikai műtéti eredmény iránti igény lett. Az elmúlt 5 évben lassan, de fokozatosan változó trendeket észlelek. Megerősödőben van a nagy és a feltűnő dekoltázzsal járó mellnagyobbítás igénye. Feltűnően megszaporodtak a túltöltött ajkak. Egyre gyakoribbak a túlságosan teltre feltöltött arcok is. Elgondolkodtató ez a jelenség. Ez lenne a „szép új „ plasztikai sebészeti trend? Mi lehet az oka ennek az esztétikai ízlés változásnak? És mi az oka a túltetovált testek mindennapos látványának? A pontos választ napjainkban még nem tudom, de több okot gyanítok. Az egyik ilyen lehetséges ok a celebek utánzása. A másik ok lehet a tömegből való kitűnés vágya. A harmadik helyre teszem az internetes fórumokon zajló „versenyt”, ahol egymásra licitálhatnak a fórum résztvevők. A social media (Facebook, Instagram és a többiek) erős hatással van világunkra. Mégis bízok abban, hogy az említett trend nem válik általánosan elterjedtté és elfogadottá, mert a harmonikus és alkathoz illő, az egyszerűen szép a plasztikai sebészeti ars poétikám alapja.

Ha további kérdései támadtak, esetleg érdeklődni szeretne, ezen a linken minden hasznos információt megtalál!

Konzultációs kérdőív

    Kérem, írja le, hogy milyen plasztikai sebészeti (vagy másféle)
    műtét/beavatkozás/kezelés érdeklő Önt.    Bejelentkezés konzultációra: kérem, válassza ki a várost és a napot.
    A konzultáció pontos időpontjáról és várható időtartamáról értesítjük Önt.

    Kérem, gépelje be a képen látható karaktereket: captcha