Felépülés mellnagyobbítás után: nem csak fizikai, de lelki síkon is!


2021.10.08.

Rengeteg egyedi tényezőn múlik, hogy ki milyen gyors felépülésre számíthat egy mellnagyobbító műtét után.

Befolyásolhatja:

 • az illető kora,
 • testi adottságai,
 • az implantátum mérete,
 • az implantátum helye, helyzete

és még sorolhatnánk.

Van azonban még egy pont, amiről keveset szoktak beszélni, pedig igen komoly hatása van a gyógyulásra: a páciens közérzete, lelki állapota, amivel egy felelősségteljes, elhivatott orvosnak mindenképp foglalkoznia kell.

Azt szeretjük, ha a páciensünk a műtétet követően nem csak elégedett, de egyenesen mosolygós, lelkes – ezért pedig bizony a lelki felkészítésre is komoly hangsúlyt fektetünk.

Természetes, hogy a műtét előtt Ön is izgul – azt viszont nem szeretnénk, hogy szorongjon!

Komoly különbség van izgatottság és félelem között, mi pedig mindent megteszünk azért, hogy lehetőleg ne az utóbbit éljék át a pácienseink a műtét kapcsán.

Mindenki izgul az altatás előtti utolsó pillanatokig, arról nem is beszélve, hogy egy mellnagyobbító műtét esetén a végeredményre is nagyon kíváncsi (és ezt talán enyhe kifejezés).

Tapasztalatom alapján az orvosa által jól vezetett beteg, aki látja, hogy professzionális, elhivatott orvosok veszik körbe, az aneszteziológustól kezdve a sebészig, messze kevésbé retteg a beavatkozást követő fájdalmaktól, szövődményektől, és ez a felépülés időszakára is nagy hatással van.

Ahogy sok más esetben, itt is fejben dől el minden: ha felkészültek és magabiztosak vagyunk, messze nem lesz olyan megterhelő számunkra a gyógyulás, sőt, inkább az elégedettség, öröm lesz a jellemző ránk.

Mindennek az alapja a korrekt tájékoztatás – de nem mindegy, hogyan történik!

A tájékoztatás természetesen törvényi kötelezettségünk: pácienseink egy igen részletes leírást kapnak a műtétet megelőzően, amiből mindent megtudhatnak

 • a műtétre való felkészülésről,
 • a műtéttel és a hazabocsátással kapcsolatos tudnivalókról,
 • és a gyógyulás, felépülés folyamatáról.

Bár ebben tényleg minden fontos tudnivaló benne van, azért hadd legyek teljesen őszinte Önnel: ennél százszor fontosabb az, hogy személyesen milyen beszélgetés zajlik le kettőnk között.

A konzultációk körülményei, hangulata dönti el ugyanis azt, hogyan csapódnak le valakiben az elhangzott információk: a hideg, száraz tények elsőre ijesztőek lehetnek, de egy megfelelő érzelmi intelligenciával rendelkező, támogató orvos tudja, hogyan kell ezeket közölni ahhoz, hogy a páciens ne rettegjen a műtét gondolatától.

Minden kérdését tegye fel orvosának!

Nincs olyan, hogy buta kérdés, és nem is szabad, hogy szégyenlősségből tartsunk vissza valamit, ami valójában igenis fontos a mindennapjaink szempontjából.

 • Milyen ruhákban lehet járni a műtétet követően?
 • Mikor vezethetünk autót leghamarabb?
 • Mikortól sportolhatunk?
 • Felemelhetjük-e a gyerekünket az elkövetkezendő hetekben?
 • Meddig kell kerülni a nemi életet?

Ezek mind azok a kérdések, amik a hétköznapok során előkerülnek: ne féljen hát válaszokat kérni rájuk!

Én is mindig azt mondom a pácienseimnek, hogy bármilyen banálisnak tűnő kérdésük is van, hívjanak bátran, mindig elérhető vagyok számukra, hiszen tudom, mennyire megterhelő kétségek között élni a mindennapokat.

Vigyázzon az internetes véleményekkel!

Teljesen természetes, hogy valaki szeretné kikérni mások véleményét is, ha mellnagyobbító műtét előtt áll: a tapasztalt emberek tanácsai ilyenkor aranyat érnek.

Azt viszont nem árt észben tartani, hogy ahogy szinte minden kérdésben, ennél is érdemes fenntartásokkal kezelni a közösségi oldalakról gyűjtött információkat.

Csak egy, a való életből vett példa: találkoztam olyan pácienssel, aki egy internetes csoportból származó élménybeszámoló miatt hitte azt, hogy a biztonsági cső eltávolítása irtózatos fájdalommal jár.

Amikor elérkezett a pillanat, az ajkait összeszorítva, két kezével a betegágyba markolva várta a legrosszabbat, mikor pedig rákérdeztünk, hogy miért ez a félelem, elmondta, miről is van szó.

Ezután természetesen megnyugtattam, hogy nincs mitől tartania – és olyannyira igaz volt ez, hogy miközben beszéltünk, ki is húztam a biztonsági csövet, anélkül, hogy ő észrevette volna.

Nem kell tehát elhinni mindent, amit az online térben találunk, mert bizony lehet, hogy csak fölösleges stresszt okozunk ezzel magunknak.

A mellnagyobbító műtét utáni felépülésről nagy általánosságban

Ahogy már fentebb írtam, a felépülés rengeteg egyedi tényezőn múlik – ettől függetlenül viszont tudom, hogy ha Ön ezt a cikket olvassa, akkor mégiscsak szeretne valami kézzelfogható választ látni ezzel kapcsolatban.

Alapvetően a teljes gyógyulás 8-10 hét alatt megtörténik:

 • az első 7-8 napban a bőrseb begyógyul,
 • 2-3 hét alatt az implantátum szervül, kissé beépül,
 • 4-6 hét után felépül a kapszula,
 • a 8-10. hetet követően pedig akár már a komolyabb fizikai terhelés is megengedett.

Persze szakértője válogatja, hogy ki mit tart helyesnek, és eltérőek lehetnek a vélemények azzal kapcsolatban, hogy bizonyos tevékenységeket mikortól lehet végezni.

Nyilván mindezt befolyásolja az is, hogy milyen fizikai állapotban van a beteg, mire képes egyáltalán a műtétet követően – az pedig már tényleg abszolút emberfüggő, hogy kinek mekkora a fájdalomtűrő képessége.

A felépüléssel járó fájdalom szempontjából értelemszerűen nem mindegy, hogy az implantátum mekkora, milyen a gravitációs hatása, mekkora feszülést okoz, és persze azt is figyelembe kell venni, hogy pontosan hova ültetjük be.

A fő tanulság: több múlik a kezelőorvosa személyiségén, mint azt elsőre gondolná!

Kis túlzással ugyan, de elmondható, hogy egy képzett, tapasztalt orvos már az első konzultációk alapján meg tudja becsülni, mennyire lesz a műtét és a felépülés megterhelő egy páciens számára – és ez nem csak a testi adottságain múlik.

A lelkiállapot rengeteget befolyásol ezen, és ezért kell nekünk azon is dolgoznunk, hogy megnyugtassuk a hozzánk érkezőket, és biztosítsuk őket arról, hogy a legjobb kezekben vannak.

A kulcsszó tehát a bizalom: ha mellnagyobbításon gondolkodik, Ön is mindenképp olyan orvoshoz forduljon, akinek szakmai hozzáértésében, profizmusában nem kételkedik.

Bármilyen kérdése van, keressen bizalommal!

Konzultációs kérdőív

  Kérem, írja le, hogy milyen plasztikai sebészeti (vagy másféle)
  műtét/beavatkozás/kezelés érdeklő Önt.  Bejelentkezés konzultációra: kérem, válassza ki a várost és a napot.
  A konzultáció pontos időpontjáról és várható időtartamáról értesítjük Önt.

  Kérem, gépelje be a képen látható karaktereket: captcha