Megnövekedett, nőies mell férfiakon – Mik az okok, és mikor van szükség férfi mellplasztikára?


2022.09.15.

Egy méretében, formájában nőiesnek ható mell komoly problémát jelenthet egy férfi számára.

Önértékelési zavar, szégyenlősség, akár párkeresési nehézségek is lehetnek ennek a következményei, és még elkeserítőbbé teszi a helyzetet, hogy a rendszeres testmozgás, edzés, diéta sem segít megszabadulni tőle.

Ilyenkor jelent megoldást a műtéti beavatkozás – ennek módját, technikáját viszont nagyban befolyásolja, hogy pontosan milyen eredetű mellmegnagyobbodásról, ginekomasztiáról beszélünk.

Ebben a cikkben sorra vesszük a háttérben meghúzódó külső és belső okokat.

Valódi, vagy csak ginekomasztia-szerű állapotról van szó?

Alapvetően két kategóriába soroljuk a férfiak rendellenes mellnövekedését.

 • Ginekomasztia esetén a mellben mirigyállomány szaporulat található, melynek oka a legtöbb esetben a hormonális egyensúly felborulása valamely életkorban.
 • Ál-ginekomasztiának nevezzük ezzel szemben azt, amikor érdemi mennyiségű mirigyállomány nincs a mellben, hanem az döntően zsírból és kötőszövetből áll (éppen ezért hívják ezt lipomasztiának is).

Fontos kettéválasztani a két esetet, mert komoly eltérések vannak a kezelés, a felépülés tekintetében is – éppen ezért a műtét előtti kivizsgálás elengedhetetlen része a mellultrahang, mammográfia.

Mindkét esetben alapvetően jóindulatú elváltozásokról beszélünk, és csak rendkívül ritka esetekben van szükség szövettani mintavételre – amennyiben azonban felvetődik az esélye akár egy melldaganatnak, akár más betegségnek, a kezelőorvos természetesen el fogja végezni/végeztetni a megfelelő vizsgálatokat.

Csecsemőkori okok a valódi ginekomasztia hátterében

A férfi mell mirigyállományának komoly szaporulata mögött, ahogy már fentebb is írtam, valamilyen hormonális hatás áll, ez pedig különböző életkorokban is jelentkezhet.

A problémát általában az ösztrogénhormon jelentős túlsúlya, a tesztoszteron hiánya jelenti.

Ez nagyon hamar, akár újszülöttként is jelentkezhet, ha a gyermek több női hormonhoz jut az anyai szervezetből a szoptatás során.

Ennek hatása a szoptatás abbahagyása után, a gyermek fejlődésével párhuzamosan általában fokozatosan, spontán megszűnik.

Kamaszkori mellnövekedés

Gyakori eset a pubertás, a férfivá válás időszakában megjelenő hormonális zavar, aminek következménye a megnagyobbodott mell.

Ameddig a férfi hormonháztartás teljesen föl nem épül, az ösztrogén túlsúlyba kerülhet, ami a nőies jegyek megjelenésében válik láthatóvá – ez nem feltétlenül csak a mell méretét, formáját érinti, hanem a mellbimbó és a bimbóudvar növekedésével is járhat.

Fontos tudni ebben az esetben, hogy amennyiben nemcsak zsír-, hanem mirigyállomány szaporulatról is beszélünk, akkor az idő előrehaladtával a probléma nem fog magától megoldódni, hiszen ezt semmilyen edzés nem tudja eltüntetni.

A kamasz fiúk esetében ez már komoly gátlásokat, szégyenlősséget alakíthat ki, ami a felnőttkorban is megmarad – ezen tud segíteni a férfias mellkas elérése a megfelelő műtéti beavatkozással.

Idősebb kori ginekomasztia

A hormonháztartás egyensúlyának felborulása nemcsak a gyerekkorban, de sokkal később is megtörténhet, teljesen természetes úton.

A változó kor a férfiakat is ugyanúgy eléri, mint a nőket, ami ebben az esetben a tesztoszterontermelés csökkenésével is járhat.

Amennyiben a női hormonok ennek következtében túlsúlyba kerülnek, 55-65 éves korban is kialakulhat komolyabb mellnövekedés.

Ebben az időszakban ráadásul már a bőr, a szövetek sem olyan feszesek, és rugalmasságuk hiánya miatt megereszkedett mellről is beszélhetünk, ami egy műtét során plusz feladatokat is jelenthet.

Külső, exogén okok a ginekomasztia mögött

A korábbi bekezdésekben a belső, endogén okokat vettük sorra – most nézzük meg, milyen külső hatások érhetik a férfiak szervezetét, amik a mell nőies megnövekedésével járhatnak.

Sok fiatal, illetve középkorú férfi esetében fordul elő, hogy az izomtömegének növelése érdekében táplálék kiegészítőket, rosszabb esetben illegális doppingszereket fogyaszt.

Ezek hatása károsan érinti a herék működését, és így csökkenti a szervezet tesztoszteronszintjét is, ráadásul ezekkel együtt az ösztrogénszint is megnövekedhet.

Hasonló következményekkel járhat a drogok, kábítószerek, de akár az alkohol túlzott fogyasztása is, ugyanis a máj károsodása relatív ösztrogénszint emelkedést okozhat – ebből következően a krónikus alkoholfüggők melle is megnőhet, ami így diagnosztikus jelnek tekinthető.

Mindezek mellett pedig fontos megemlíteni, hogy bizonyos gyógyszerek, kezelések is vezethetnek ginekomasztiához.

Ilyenkor értelemszerűen mérlegelni kell, hogy a nőies mell jelent-e akkora kellemetlenséget, hogy emiatt egy már folyamatban lévő kezelést félbehagyjunk – értelemszerűen az egészség, a gyógyulás mindig a fontosabb.

Fontos: az ilyen okok esetében életmódváltásra is szükség lehet

Sokan gondolják, hogy a ginekomasztiát kezelő műtétet követően gyakorlatilag a problémát letudták, és mindenfajta kockázat nélkül visszatérhetnek a korábbi életvitelükhöz.

Bármilyen precíz és alapos is a műtét, a mirigyállomány teljes, 100%-os eltüntetése gyakorlatilag lehetetlen: a bimbó, bimbóudvar mögött szabad szemmel nem látható, mikroszkopikus mértékben megmaradhat.

Amennyiben kezelés után a páciens újból elkezdi azokat a táplálék kiegészítőket, dopping- vagy kábítószereket fogyasztani, mint amiket korábban szedett, a szervezete ugyanúgy fog reagálni, mint azelőtt, és ez a fennmaradó mirigyállomány az ösztrogénhatás következtében ismét növekedésnek indul.

Rendkívül fontos a konzultáció a ginekomasztia kezelése előtt

A férfi mellplasztika alapvetően több különböző beavatkozást is rejt magában: a Kelemed Plasztikai Sebészet elsősorban a megnagyobbodott mell kisebbítésével foglalkozik (tehát férfiak mellnagyobbítását, illetve a mellizmok implantátumokkal történő növelését nem vállalja).

De a ginekomasztia kezelése kapcsán is fel kell mérnie a kezelőorvosnak, hogy a páciensnek pontosan milyen problémát jelent ez az elváltozás, és milyen motivációi vannak.

Egy fiatal, a párkeresés miatt szorongó férfi például egészen más lelki háttérrel érkezhet a rendelőbe, mint egy idősebb úriember, akit az esztétikai kérdések kevésbé zavarnak.

Minden esetben fontos, hogy ezekkel a kérdésekkel is foglalkozzunk, hiszen a cél soha nem önmagában a tünetek kezelése, hanem hogy egy valóban egészséges, magabiztos, elégedett páciens távozzon tőlünk.

Amennyiben kérdése lenne a férfi mellplasztikával kapcsolatban, küldje el a plasztika.info@gmail.com email címre!

Dr. Kelemen Ottó PhD plasztikai sebész szakorvos, a Kelemed Plasztika vezetője.

Konzultációs kérdőív

  Kérem, írja le, hogy milyen plasztikai sebészeti (vagy másféle)
  műtét/beavatkozás/kezelés érdeklő Önt.  Bejelentkezés konzultációra: kérem, válassza ki a várost és a napot.
  A konzultáció pontos időpontjáról és várható időtartamáról értesítjük Önt.

  Kérem, gépelje be a képen látható karaktereket: captcha