Sculptra

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

A Sculptra® egy orvostechnikai eszköz (implantátum), amely steril poli-L-tejsav szuszpenziót tartalmaz.

A poli-L-tejsav az alfa-hidroxi-savak (gyümölcssavak) családjába tartozó szintetikus polimer, amely biokompatibilis, azaz nincs káros hatással az emberi szervezetre, az emberi szervezetben biológiailag lebomlik.

Az orvostudomány évek óta alkalmazza a poli-L-tejsavat, pl. a sebvarró fonal egyik komponenseként, és nincs szükség a beavatkozás előtt allergia teszt elvégzésére.

A Sculptra® készítménnyel történő kezelés lényege, hogy injekciós tű segítségével poli-L-tejsavat juttatnak mélyen a bőr alá, és a bőr alatti szövetbe.  A Sculptra® készítményt a bőrmélyedések, mint redők, ráncok, sebhelyek valamint a bőr öregedési tüneteinek korrigálására hozták létre.

A Sculptra® készítményt használják még az arc zsírszöveteinek pótlására is (lipoatrófia).

Az orvosi esztétikában a poli-L-tejsavat 1999 óta használják, ez ideig több mint 30 országban, legalább 150.000 páciensnél alkalmazták. Magyarországon a Sculptra® készítmény 2014-ben került forgalomba.

Mint ahogyan Önt erről orvosa tájékoztatta, a felület és a szövettapadás erősségének függvényében, a feltöltendő Sculptra® készítmény mennyisége és feltöltési helyek száma változó. A Sculptra® készítménnyel végzett terápia hatása akár két évig is fennmaradhat,

 vannak azonban esetek, amikor ez az időszak rövidebb vagy hosszabb,  a páciens szervezete egyéni reakciójától függően.

A páciensek egyéni reakciója a Sculptra® készítményre eltérő lehet: nem határozható meg az elvégzendő kezelések pontos száma. A korrekció elvárt mértékének fenntartása további kezeléseket is szükségessé tehet, ezt a vezetőorvos dönti el.

LEHETSÉGES VESZÉLYEK, MELLÉKHATÁSOK

Kezelőorvosa tájékoztatta Önt a Sculptra® készítmény egyes tulajdonságairól, valamint a készítmény alkalmazásával járó előnyökről és az esetleges veszélyekről.  A Sculptra® készítmény alkalmazásával kapcsolatos veszélyek közül többek között a következők merülhetnek fel:

 • Az injekció(k) beadása után felléphetnek olyan általános reakciók a szúrás helyén, mint duzzadás, bőrpír, fájdalomérzet, viszketés, elszíneződés és érzékenység. Ezek a tünetek általában maguktól elmúlnak a kezelést követő 2-6 nap után.
 • Közvetlenül a kezelés után szövetkitöltődés várható, amely minimum néhány órán keresztül látható, de eltarthat akár néhány napig is. A jelenség átmeneti jellegű.
 • Fontos, a kezelt felület gondos masszírozása a készítmény egyenletes eloszlatása érdekében, (megfelelő krém használata segítheti a bőrfelület súrlódásának csökkentését a masszírozás során). Ajánlott a kezelt terület környékét 5 napon keresztül, naponta ötször, öt percig masszírozni, hogy az elvégzett korrekció természetes hatást keltsen.
 • A termék forgalomba hozatalát követő időszakból származó adatok és a klinikai vizsgálatok csomók keletkezését is jelezték. Tapasztaltak bőr alatti nem látható, de tapintható csomókat, illetve látható csomókat, szemüregkörnyéki csomókat vagy az injekció beadási helyének keményedését, melyek túlzott korrekció következményei lehettek.  A csomókkal néha gyulladásos állapot vagy elszíneződés társul. A bőralatti csomók korai megjelenése az injekció helyén (a kezelést követő 3-6 hónap alatt) minimalizálható megfelelő hígítási és beadási technika alkalmazásával.
 • Jeleztek későn (a beadást követő 1-től 14 hónapig terjedő időszakban) megjelenő bőralatti csomókat is, amelyek néha 2 évig is megmaradtak. A keletkezett csomók vagy a később kialakult granulómák, egyes esetekben maguktól vagy többszöri, az elváltozás helyére fókuszált kortikoszteroid vagy más hasonló hatású gyógyszer injekcióval megszűntek.
 • Más, ritkán előforduló nem kívánt következmények: az injekció helyének gennyesedése, fertőzése, beleértve az arc kötőszöveti gyulladását, Staphyloccocus-fertőzést, granulómák késői kialakulását, allergiás reakciókat, csalánkiütést, bőr-hipertrófiát és -atrófiát az injekció helyén, angioödémát, hajszálértágulást, bőr-szarkoidózist, hegesedést, bőrelszíneződést.
 • Gyulladásgátló gyógyszerek, véralvadást csökkentő szerek vagy aszpirin szedése a beszúrási hely vérzéshez vagy nagyobb véraláfutás keletkezéséhez vezethet.
 • Nincsenek adatok a terhes anyák, szoptató anyák valamint a 18 éven aluli páciensek esetében a Sculptra® készítmény alkalmazásának biztonságát illetően.
 • Elővigyázatosan kell eljárni a szemüreg környéki bőrterület Sculptra® készítménnyel történő kezelése során. A visszajelzések szerint nagyobb a csomók keletkezésének kockázata a szemüreg környékén végzett kezelések esetén.
 • Nincsenek adatok a keloidra és vadhúsra hajlamos paciensek Sculptra® készítménnyel történő kezelésének biztonságosságát illetően. Nem használható a Sculptra® készítmény olyan páciensek esetében, akiknél a kórtörténetből tudva lévő, hogy hajlamosak a keloid és vadhús képződésre.
 • Ha a Sculptra® készítménnyel történő kezelést követően lézeres gyógyításra vagy vegyi hámlasztásra vagy bármilyen más, a bőr aktív reakcióját kiváltó kezelésre kerülne sor, fennáll annak a kockázata, hogy az implantátum helyén gyulladásos folyamat indul be. Vonatkozik ez arra az esetre is, amikor a Sculptra® készítmény alkalmazására a fent említett beavatkozások egyike után kerül sor úgy, hogy a bőr még nem gyógyult meg teljesen a beavatkozást követően.
 • Mérsékelni kell a beavatkozásnak kitett felületek napoztatását, és kerülni az UV sugárzás veszélyét a kezdeti duzzadás és bőrpír elmúlásáig.

A SCULPTRA (Sanofi-Aventis, Egyesült Királyság)

A természetes kollagén stimulátor. Injektábilis poly-L-lactic acid (PLLA), melyet az irhába befecskendezve, a fibroblasztokat stimulálja, és ezáltal kollagén rost termelést indukál.

SCULPTRA

lkalmas a szem körüli, az orca, ill az arc bármely részének a kontúr pótlására/növelésére. Ráncok, redők, hegek okozta és egyéb eredetű kontúrhiányok feltöltésére. Elsősorban anti-aging kezelésre.

Ellenjavallatok: heveny vagy idült bőrbetegség/gyulladás. Alkalmazása a mély irhába vagy a bőr alatti kötőszövetekbe. Tilos az ajkak kontúrozása. A liofilizált szert steril deszt. vízzel kell feloldani. Gyakori duzzanat, érzékenység: 2-6 nap alatt elmúlik.

Vélemény:

kevés a tudományos közlemény, kevés a nemzetközi tapasztalat. Alkalmazását a későbbiekben, a közölt eredményektől függően megfontoljuk. Jelenleg nem alkalmazzuk!

A műtét nélküli arcfiatalítás egyik kifejezetten eredményesen alkalmazható módszere vált elérhetővé Magyarországon napjainkban. A Valeant Pharma forgalomba hozta hazánkban is a nyugati országokban már több mint egy évtizede rutinszerűen és biztonságosan alkalmazott és a páciensek megelégedettségét kivívott arcfiatalító töltőanyagot, a PLLA hatóanyag tartalmú készítményt, mely a SCULPTRA elnevezést kapta.

SCULPTRA

A Sculptra injekciók poly-L-tejsavat tartalmaznak, mely erélyes kollagén képződést okoz az arcon, a bőr alatti és a mimikai izmok alatti rétegekben. Az arc öregedését okozó egyik fontos tényező a kollagén mennyiségének csökkenése. A tejsav származék erőteljes kollagén stimulátorként viselkedik a beadás helyén. A Sculptra a kollagén termelődés serkentésével az arckontúrok fokozatos javítását és helyreállítását teszi lehetővé. Az arcfiatalítás otthon és házilag végezhető módszerei hasonló mechanizmusokon/elven alapulnak. A kozmetikumok hatóanyagai, vagy a rádiófrekvenciás „bőrvasaló” eszközök, ill. a dermarollerek is a kollagén képződését serkentik, de közel sem olyan erőteljesen, mint a Sculptra. Az újonnan képződő kollagén megerősíti a bőr szerkezetét, és a kisebb bőr ráncokat kisimítja, a kontúrokat javítja és feltölti. A lézeres arcfiatalítások is hasonló elven fejtik ki hatásukat, de alapvető különbségek vannak a két módszer között.

A Sculptra kezelést is egy arcértékelő konzultáció előzi meg. Meghatározott kísérő betegségek fennállása esetén szükség lehet laborvizsgálatokra is. A megfelelő hígítású oldatok minden esetben tartalmaznak helyi érzéstelenítőszert (általában Lidocaint). A kezelés nem fájdalmas és nem megterhelő, mintegy 20-30 percet vesz igénybe. Hatása 7-8 nap után érezhető. Tartóssága meghaladja a 2 évet! A szükséges töltőanyag mennyiséget és a kezelések számát a beteg neme és életkora, az arc állapota határozza meg. A kezelések hetente, 2 hetente történnek.

A Sculptra kezelést elsősorban kontúrpótlásra, az arc bemélyedéseinek kezelésére, valamint az arc meghatározott ráncainak, redőinek korrekciójára alkalmazzuk.  A módszer biztonságos, de mint mindegyik töltőanyag beadását, ezt is kísérhetik kisebb duzzanatok, esetleg kisebb véraláfutások, és csomóképződések, melyek 2-4 nap alatt spontán megszűnnek.

A Sculptra kezelés nem javasolt olyan páciensek számára, akik túlérzékenyek a töltőanyag valamelyik összetevőjére (Lidocain allergia ritkán előfordul, ilyenkor más helyi érzéstelenítőszerrel végezzük a feloldást). Tilos alkalmazni keloidképződésben szenvedő, vagy más típusú kóros hegképződésre hajlamos betegek esetében. Természetesen a kezelés nem végezhető el virágzó gyulladások (pattanás, bőrgyulladások, ajak herpesz, stb.) esetén sem. Tilos beadni autoimmun betegségek, súlyos anyagcsere betegségek, rosszindulatú daganatos betegségek fennállása, ill. legyengült immunrendszer esetében.

A Sculptra kezelést az arc meghatározott területein javasolt végezni. Ezek az arc tájékok következők: a halántéktájék, az orca a járomcsont alatt, az állkapocs vetülete, az orrszárnyak területe, és az áll tájék. A Sculptra kezelést tilos alkalmazni a szemhéjakon, illetve a szem körüli ráncok esetében, továbbá az orr és az ajkak  nyálkahártyáján, bőrén sem alkalmazható!!

SCULPTRA

A Sculptra az arcfiatalító módszerekkel szinte kivétel nélkül kombinálható. Bizonyos arcfiatalítások a Sculptra kezeléssel egy időben is elvégezhetőek, mivel az arcfiatalító töltőanyagok más-más szöveti rétegbe kerülnek. A Sculptra kezelések kombinálhatóak Drakula-kezelésekkel (PRP), hyaluronsavas feltöltésekkel, Botox kezelésekkel, illetve műtétekkel is: saját zsírral végzendő töltésekkel is. Minden esetben egyedi, testre szabott kezelési tervet állítunk fel. A tervezés és a kivitelezés sorrendjét/ütemét a szakma szabályai és a beteg panaszai együttesen határozzák meg.

A Sculptra arcfiatalítás ára a felhasznált töltőanyag mennyiségétől függ. Összehasonlítva más arcfiatalító módszerekkel és/vagy más töltőanyagokkal, megállapíthatjuk, hogy a tartósság és az eredmény nagyon jó ár-érték arányt képvisel! Az elért eredmények átlagosan 24-25 hónapig tartósak.

A kezelést követően egy hétig erőteljes fizikai terhelés, sport, napozás – szolárium, szauna tilos! A kezelés végeztével azonnal el kell kezdeni az arc jegelését. A kezelést követően héten naponta 2x pár percig krémmel finoman masszírozni kell az arcot! Másnap sminkelni már szabad. A kezelés eredménye fokozatosan épül fel, több hét alatt. A kezelés után közvetlenül csak a térfogatpótlás észlelhető. Fotódokumentáció készítése szükséges az objektív értékeléshez.

SCULPTRA

2013-ban az USA-ban rendezték meg a Sculptra konszenzus konferenciát, abból az alkalomból, hogy az FDA (a Food and Drug Administration = az Egyesült-Államokbeli egészségügyi hatóság) minőségbiztosítási igazolását megkapta!

A Sculptra műtét nélküli arcfiatalító kezelések ára: 90.000 Ft-tól

SCULPTRA – Brossúra (a képre kattintva megtekintheti a teljes dokumentumot)

SCULPTRA
SCULPTRA

Dr. Kelemen Ottó Ph.D.
Budapest, 2014. Április 24.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Tovább
Elfogadás
Privacy & Cookie policy
Adatvédelmi és cookie irányelvek
Cookie name Aktív
Mentés
error: