INJEKCIÓS VISSZÉRKEZELÉS

Az injekciós visszérkezeléseket „ szkleroterápiának” nevezzük, mivel az értágulatokba közvetlenül beadott szer hatására azokban a vérkeringés megszűnik, falaik összetapadnak, egymással összehegesedve elzáródnak, a szer okozta steril kémiai érgyulladás következtében. Szkleroterápia céljára többféle készítmény is alkalmas. Injekciós oldat, ill. hab formátumú gyógyszer. Megfelelő indikációval, megfelelő gyógyszer és hatáserősség választással, ill. adekvát beadási technikával mindegyik módszer kellően hatásos és eredményes. A szakmai szabályok szigorú betartása esetén a mellékhatások, és a szövődmények gyakorisága elhanyagolható.

Körül írt visszértágulatok kialakulására hajlamosító tényezők:

 • öröklött hajlam,
 • női nem,
 • idősebb életkor,
 • túlsúly,
 • mozgás szegény életmód,
 • rost szegény étrend, következményes székrekedés (hasonlóan az aranyérbetegség kialakulásához),
 • terhesség,
 • álló foglakozás,
 • egyéb.

A szkleroterápia javallatai:

1., Seprű- vagy pókháló vénák:

Az 1-2 milliméter átmérőjű, vöröses-kékesszínű értágulatok nagyon jellegzetes megjelenése semmilyen más kórképpel nem téveszthető össze. Az értágulatok nyomásra alig halványulnak el, álló testhelyzetben erősebben jelennek meg. Figyelmes vizsgálattal könnyen meghatározható egy nagyobb centrális értágulat ill. ér, mely a seprűszerű hálózatot „tölti”. Leggyakrabban a combon, a térdtájékon és a lábszárak felső harmadában alakulnak ki, és szinte mindig komoly esztétikai panaszt okoznak a beteg számára.

2., A retikuláris visszértágulatok:

Átmérőjük nagyobb, mint a seprű/pókháló varixoké. Kb.2-4 milliméter közötti a vastagságúk, ennek következtében idővel, elhanyagolt esetben szinte elő is tudnak domborodni a bőr felszínéből. Sötét kékes-lilásszínúke. Nyomásra alig halványulnak el. Dominálóan a lábszárakon jelennek meg. De előre haladott chronikus vénás elégtelenség résztüneteiként az érintett alsó végtag teljes hosszában kialakulhatnak. Gyakran fájdalmat és más szubjektív panaszokat is okoznak a pácienseknek, nem csak esztétikailag bántóak, zavaróak.

3., Egyéb teleangiektáziák (=egyéb értágulatok):

Egy millimétert nem haladja meg az átmérőjük. Halvány pirosak, vagy rózsaszínűek, ritkán bordós árnyalatúak. Nyomásra szinte teljesen elhalványodnak, majd a nyomás megszüntetésére prompt visszanyerik eredeti színüket. Előfordulhatnak az arcon (gyakran rozáceás bőrgyulladás részjelenségeként), és a törzsön is. El kell különíteni egyéb, elsődlegesen bőrgyógyászati kezelést igénylő kórképektől. Lehet szoliter, azaz egy-egy különálló, körülírt, néhány centiméteres érszakaszra lokalizált, és előfordulhatnak „csoportosan „ is. Arcon, nyakon, fülkagylón, orron, stb. kifejezetten zavaró esztétikailag.

4., Körülírt alsó végtagi visszértágulatok:

A visszérműtétekről írt fejezetre utalva kihangsúlyozzuk, hogy műtétet igénylő esetekben nem végzünk adekvát visszérműtét helyett szkleroterápiát. Ha műtét után visszamaradnak a műtéti technikával megfelelő esztétikai eredménnyel el nem távolítható, vagy el nem távolított seprűvénák, akkor ilyen esetekben a műtéti kezelést kiegészítő terápiaként van létjogosultsága a kezelésnek. Hasonló alapelvünk a következő: a műtétre még „nem érett” esetekben esztétikai javallattal végzett szkleroterápia önmagában nem akadályozza meg és nem késlelteti a chronikus vénás elégtelenség műtétet igénylő stádiumának kifejlődését. Eszerint a kezelés nem helyettesíti, csak kiegészíti az adekvát konzervatív visszérbetegség terápiáját! Egy-egy korai (műtétet még nem igénylő esetben) stádiumban, ill. egy-egy késői lokális (helyi), körülírt, nagyobb kiújúlt visszértágulat kezelését indokoltnak tartjuk. A szkleroterápia nem helyettesítheti a komplex, adekvát műtétet.

A szkleroterápia érzéstelenítése és módja:

A kezeléseket jellegükből fakadóan, az enyhe megterhelés és a körül írt, kicsi kiterjedés miatt érzéstelenítés nélkül végezzük! A beteg fekvő, vagy ritkábban lábat lógató ülő testhelyzetében történik az injekciók beadása. Saját gyakorlatunkban álló testhelyzetben csak a nagyon vékony kaliberű és kifejezetten törékeny ereket kezeljük a beteg álló testhelyzetében. A kezelést vékony injekciós tűvel végezzük (27-30 G), melynek a bőrön való átjuttatása egy felnőtt számára teljesen tolerálható fájdalommal jár. Ha az anyagot lassan, kíméletesen juttatjuk be az érbe, maga a kezelés nem jár fájdalommal. Nagyobb nyomás esetén, vagy ha a tű vége elmozdul és az érfalhoz hozzá ér, a beteg érezhet enyhe csípő érzést. Ha a csípő érzés fájdalommá fokozódik, akkor a szer az érüregén kívülre, a bőr alatti szövetekbe jutott és ez okozza a kellemetlenséget. A kezelést ilyenkor azonnal megszakítjuk. Az első kezelés előtt bőrtesztet javasolt végezni. Az allergia (túlérzékenység) nagyon ritka. A kezelést a bőrterület fertőtlenítésével kezdjük. Az ér vastagsága szabja meg, hogy milyen erősségű, töménységű oldatot használunk fel. Intézetünkben az Aetoxysclerol nevű gyógyszer 0.25 % > 2 % terjedő oldatait alkalmazzuk. A kezelés végén az alsó végtagot rugalmas kompressziós pólyával tekerjük be, előírásszerűen. A pólyát 48 óráig folyamatosan kell viselni a kezelés után. Fürdéshez, zuhanyozáshoz sem szabad levenni, ezért azt javasoljuk, hogy az alsó végtagokra egy kellően nagy méretű zsákot kössenek, elkerülendő a pólyázás eláztatását ! A beteg aktívan pihen otthonában, nem fekvő beteg, az alsó végtagok felpolcolása sem indokolt. A nem fárasztó mozgás indokolt. A későbbiekben a kompressziós pólya helyett kompressziós harisnya viselése indokolt lehet, ezt a kezelő orvos egyéb utasításaival együtt testre szabottan adja meg minden esetben. Általában a megfelelő terápiás eredmény eléréséig több kezelésre van szükség.

A szkleroterápia ellenjavallatai:

 • terhesség és szoptatás időszaka,
 • túlérzékenység a gyógyszerrel szemben,
 • friss, vagy régebbi, nem gyógyult mély vénás trombózis,
 • érszűkület,
 • fertőzések és gyulladások az alsó végtagokon,
 • perzisztáló lábszárfekély,
 • véralvadási zavarok,
 • egyéb, súlyos organikus betegségek,
 • egyéb.

A szkleroterápia mellékhatásai:

bőrgyulladás: csalánkiütésszerű bőrelváltozások, viszketés, véraláfutások és bevérzések, elszíneződések, vérrög kialakulása a kezelt v. a környező érben

A szkleroterápia korai szövődményei:

 • túlérzékenységi reakciók, kisebb bőrelhalások (4-6 hét alatt spontán, kis heggel gyógyulnak), kifejezett bőrelszíneződés, hiperpigmentáció
 • mély vénás trombózis (a létező legsúlyosabb szövődmény, melyet azonnal kórházban kell elkezdeni kezelni!)

A szkleroterápia késői szövődményei:

 • Az értágulatok kiújulásai.
Konzultációs kérdőív

  Kérem, írja le, hogy milyen plasztikai sebészeti (vagy másféle)
  műtét/beavatkozás/kezelés érdeklő Önt.  Bejelentkezés konzultációra: kérem, válassza ki a várost és a napot.
  A konzultáció pontos időpontjáról és várható időtartamáról értesítjük Önt.

  Kérem, gépelje be a képen látható karaktereket: captcha