SCULPTRA

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis sit amet tortor consectetur erat blandit luctus. Cras dapibus tincidunt tortor ac laoreet. Donec fermentum elementum consequat. Nulla massa leo, aliquam congue mauris quis, pretium ultricies ipsum. Nam maximus sodales sagittis. Mauris sit amet purus tristique, posuere tortor auctor, aliquet mauris. Donec a pulvinar diam. Donec quis molestie ipsum. Etiam arcu turpis, dapibus vel lacinia eget, facilisis quis massa. Proin sed dolor quis ante tincidunt dapibus. Nam sollicitudin rhoncus congue. Ut nec suscipit augue, eget consequat lectus. Nam blandit ex vel convallis tempus. Sed vel risus ut leo luctus tincidunt eget id mauris.

Proin volutpat nunc sit amet nunc vulputate, non vulputate magna posuere. Nulla felis dolor, mattis nec leo feugiat, eleifend rutrum tortor. Integer libero purus, luctus sit amet venenatis eu, posuere sed est. Sed congue porta augue. Etiam efficitur fermentum nunc, vel posuere sapien imperdiet at. Pellentesque finibus malesuada ex sit amet dignissim. Aliquam luctus sollicitudin turpis, vitae convallis ex cursus sed. Sed quis mauris libero. Phasellus ut eros magna.

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

A Sculptra® egy orvostechnikai eszköz (implantátum), amely steril poli-L-tejsav szuszpenziót tartalmaz.

A poli-L-tejsav az alfa-hidroxi-savak (gyümölcssavak) családjába tartozó szintetikus polimer, amely biokompatibilis, azaz nincs káros hatással az emberi szervezetre, az emberi szervezetben biológiailag lebomlik.

Az orvostudomány évek óta alkalmazza a poli-L-tejsavat, pl. a sebvarró fonal egyik komponenseként, és nincs szükség a beavatkozás előtt allergia teszt elvégzésére.

A Sculptra® készítménnyel történő kezelés lényege, hogy injekciós tű segítségével poli-L-tejsavat juttatnak mélyen a bőr alá, és a bőr alatti szövetbe.  A Sculptra® készítményt a bőrmélyedések, mint redők, ráncok, sebhelyek valamint a bőr öregedési tüneteinek korrigálására hozták létre.

A Sculptra® készítményt használják még az arc zsírszöveteinek pótlására is (lipoatrófia).

Az orvosi esztétikában a poli-L-tejsavat 1999 óta használják, ez ideig több mint 30 országban, legalább 150.000 páciensnél alkalmazták. Magyarországon a Sculptra® készítmény 2014-ben került forgalomba.

Mint ahogyan Önt erről orvosa tájékoztatta, a felület és a szövettapadás erősségének függvényében, a feltöltendő Sculptra® készítmény mennyisége és feltöltési helyek száma változó. A Sculptra® készítménnyel végzett terápia hatása akár két évig is fennmaradhat,

 vannak azonban esetek, amikor ez az időszak rövidebb vagy hosszabb,  a páciens szervezete egyéni reakciójától függően.

A páciensek egyéni reakciója a Sculptra® készítményre eltérő lehet: nem határozható meg az elvégzendő kezelések pontos száma. A korrekció elvárt mértékének fenntartása további kezeléseket is szükségessé tehet, ezt a vezetőorvos dönti el.

LEHETSÉGES VESZÉLYEK, MELLÉKHATÁSOK

Kezelőorvosa tájékoztatta Önt a Sculptra® készítmény egyes tulajdonságairól, valamint a készítmény alkalmazásával járó előnyökről és az esetleges veszélyekről.  A Sculptra® készítmény alkalmazásával kapcsolatos veszélyek közül többek között a következők merülhetnek fel:

 • Az injekció(k) beadása után felléphetnek olyan általános reakciók a szúrás helyén, mint duzzadás, bőrpír, fájdalomérzet, viszketés, elszíneződés és érzékenység. Ezek a tünetek általában maguktól elmúlnak a kezelést követő 2-6 nap után.
 • Közvetlenül a kezelés után szövetkitöltődés várható, amely minimum néhány órán keresztül látható, de eltarthat akár néhány napig is. A jelenség átmeneti jellegű.
 • Fontos, a kezelt felület gondos masszírozása a készítmény egyenletes eloszlatása érdekében, (megfelelő krém használata segítheti a bőrfelület súrlódásának csökkentését a masszírozás során). Ajánlott a kezelt terület környékét 5 napon keresztül, naponta ötször, öt percig masszírozni, hogy az elvégzett korrekció természetes hatást keltsen.
 • A termék forgalomba hozatalát követő időszakból származó adatok és a klinikai vizsgálatok csomók keletkezését is jelezték. Tapasztaltak bőr alatti nem látható, de tapintható csomókat, illetve látható csomókat, szemüregkörnyéki csomókat vagy az injekció beadási helyének keményedését, melyek túlzott korrekció következményei lehettek.  A csomókkal néha gyulladásos állapot vagy elszíneződés társul. A bőralatti csomók korai megjelenése az injekció helyén (a kezelést követő 3-6 hónap alatt) minimalizálható megfelelő hígítási és beadási technika alkalmazásával.
 • Jeleztek későn (a beadást követő 1-től 14 hónapig terjedő időszakban) megjelenő bőralatti csomókat is, amelyek néha 2 évig is megmaradtak. A keletkezett csomók vagy a később kialakult granulómák, egyes esetekben maguktól vagy többszöri, az elváltozás helyére fókuszált kortikoszteroid vagy más hasonló hatású gyógyszer injekcióval megszűntek.
 • Más, ritkán előforduló nem kívánt következmények: az injekció helyének gennyesedése, fertőzése, beleértve az arc kötőszöveti gyulladását, Staphyloccocus-fertőzést, granulómák késői kialakulását, allergiás reakciókat, csalánkiütést, bőr-hipertrófiát és -atrófiát az injekció helyén, angioödémát, hajszálértágulást, bőr-szarkoidózist, hegesedést, bőrelszíneződést.
 • Gyulladásgátló gyógyszerek, véralvadást csökkentő szerek vagy aszpirin szedése a beszúrási hely vérzéshez vagy nagyobb véraláfutás keletkezéséhez vezethet.
 • Nincsenek adatok a terhes anyák, szoptató anyák valamint a 18 éven aluli páciensek esetében a Sculptra® készítmény alkalmazásának biztonságát illetően.
 • Elővigyázatosan kell eljárni a szemüreg környéki bőrterület Sculptra® készítménnyel történő kezelése során. A visszajelzések szerint nagyobb a csomók keletkezésének kockázata a szemüreg környékén végzett kezelések esetén.
 • Nincsenek adatok a keloidra és vadhúsra hajlamos paciensek Sculptra® készítménnyel történő kezelésének biztonságosságát illetően. Nem használható a Sculptra® készítmény olyan páciensek esetében, akiknél a kórtörténetből tudva lévő, hogy hajlamosak a keloid és vadhús képződésre.
 • Ha a Sculptra® készítménnyel történő kezelést követően lézeres gyógyításra vagy vegyi hámlasztásra vagy bármilyen más, a bőr aktív reakcióját kiváltó kezelésre kerülne sor, fennáll annak a kockázata, hogy az implantátum helyén gyulladásos folyamat indul be. Vonatkozik ez arra az esetre is, amikor a Sculptra® készítmény alkalmazására a fent említett beavatkozások egyike után kerül sor úgy, hogy a bőr még nem gyógyult meg teljesen a beavatkozást követően.
 • Mérsékelni kell a beavatkozásnak kitett felületek napoztatását, és kerülni az UV sugárzás veszélyét a kezdeti duzzadás és bőrpír elmúlásáig.

A SCULPTRA (Sanofi-Aventis, Egyesült Királyság)

A természetes kollagén stimulátor. Injektábilis poly-L-lactic acid (PLLA), melyet az irhába befecskendezve, a fibroblasztokat stimulálja, és ezáltal kollagén rost termelést indukál.

SCULPTRA

lkalmas a szem körüli, az orca, ill az arc bármely részének a kontúr pótlására/növelésére. Ráncok, redők, hegek okozta és egyéb eredetű kontúrhiányok feltöltésére. Elsősorban anti-aging kezelésre.

Ellenjavallatok: heveny vagy idült bőrbetegség/gyulladás. Alkalmazása a mély irhába vagy a bőr alatti kötőszövetekbe. Tilos az ajkak kontúrozása. A liofilizált szert steril deszt. vízzel kell feloldani. Gyakori duzzanat, érzékenység: 2-6 nap alatt elmúlik.

Vélemény:

kevés a tudományos közlemény, kevés a nemzetközi tapasztalat. Alkalmazását a későbbiekben, a közölt eredményektől függően megfontoljuk. Jelenleg nem alkalmazzuk!

A műtét nélküli arcfiatalítás egyik kifejezetten eredményesen alkalmazható módszere vált elérhetővé Magyarországon napjainkban. A Valeant Pharma forgalomba hozta hazánkban is a nyugati országokban már több mint egy évtizede rutinszerűen és biztonságosan alkalmazott és a páciensek megelégedettségét kivívott arcfiatalító töltőanyagot, a PLLA hatóanyag tartalmú készítményt, mely a SCULPTRA elnevezést kapta.

SCULPTRA

A Sculptra injekciók poly-L-tejsavat tartalmaznak, mely erélyes kollagén képződést okoz az arcon, a bőr alatti és a mimikai izmok alatti rétegekben. Az arc öregedését okozó egyik fontos tényező a kollagén mennyiségének csökkenése. A tejsav származék erőteljes kollagén stimulátorként viselkedik a beadás helyén. A Sculptra a kollagén termelődés serkentésével az arckontúrok fokozatos javítását és helyreállítását teszi lehetővé. Az arcfiatalítás otthon és házilag végezhető módszerei hasonló mechanizmusokon/elven alapulnak. A kozmetikumok hatóanyagai, vagy a rádiófrekvenciás „bőrvasaló” eszközök, ill. a dermarollerek is a kollagén képződését serkentik, de közel sem olyan erőteljesen, mint a Sculptra. Az újonnan képződő kollagén megerősíti a bőr szerkezetét, és a kisebb bőr ráncokat kisimítja, a kontúrokat javítja és feltölti. A lézeres arcfiatalítások is hasonló elven fejtik ki hatásukat, de alapvető különbségek vannak a két módszer között.

A Sculptra kezelést is egy arcértékelő konzultáció előzi meg. Meghatározott kísérő betegségek fennállása esetén szükség lehet laborvizsgálatokra is. A megfelelő hígítású oldatok minden esetben tartalmaznak helyi érzéstelenítőszert (általában Lidocaint). A kezelés nem fájdalmas és nem megterhelő, mintegy 20-30 percet vesz igénybe. Hatása 7-8 nap után érezhető. Tartóssága meghaladja a 2 évet! A szükséges töltőanyag mennyiséget és a kezelések számát a beteg neme és életkora, az arc állapota határozza meg. A kezelések hetente, 2 hetente történnek.

A Sculptra kezelést elsősorban kontúrpótlásra, az arc bemélyedéseinek kezelésére, valamint az arc meghatározott ráncainak, redőinek korrekciójára alkalmazzuk.  A módszer biztonságos, de mint mindegyik töltőanyag beadását, ezt is kísérhetik kisebb duzzanatok, esetleg kisebb véraláfutások, és csomóképződések, melyek 2-4 nap alatt spontán megszűnnek.

A Sculptra kezelés nem javasolt olyan páciensek számára, akik túlérzékenyek a töltőanyag valamelyik összetevőjére (Lidocain allergia ritkán előfordul, ilyenkor más helyi érzéstelenítőszerrel végezzük a feloldást). Tilos alkalmazni keloidképződésben szenvedő, vagy más típusú kóros hegképződésre hajlamos betegek esetében. Természetesen a kezelés nem végezhető el virágzó gyulladások (pattanás, bőrgyulladások, ajak herpesz, stb.) esetén sem. Tilos beadni autoimmun betegségek, súlyos anyagcsere betegségek, rosszindulatú daganatos betegségek fennállása, ill. legyengült immunrendszer esetében.

A Sculptra kezelést az arc meghatározott területein javasolt végezni. Ezek az arc tájékok következők: a halántéktájék, az orca a járomcsont alatt, az állkapocs vetülete, az orrszárnyak területe, és az áll tájék. A Sculptra kezelést tilos alkalmazni a szemhéjakon, illetve a szem körüli ráncok esetében, továbbá az orr és az ajkak  nyálkahártyáján, bőrén sem alkalmazható!!

SCULPTRA

A Sculptra az arcfiatalító módszerekkel szinte kivétel nélkül kombinálható. Bizonyos arcfiatalítások a Sculptra kezeléssel egy időben is elvégezhetőek, mivel az arcfiatalító töltőanyagok más-más szöveti rétegbe kerülnek. A Sculptra kezelések kombinálhatóak Drakula-kezelésekkel (PRP), hyaluronsavas feltöltésekkel, Botox kezelésekkel, illetve műtétekkel is: saját zsírral végzendő töltésekkel is. Minden esetben egyedi, testre szabott kezelési tervet állítunk fel. A tervezés és a kivitelezés sorrendjét/ütemét a szakma szabályai és a beteg panaszai együttesen határozzák meg.

A Sculptra arcfiatalítás ára a felhasznált töltőanyag mennyiségétől függ. Összehasonlítva más arcfiatalító módszerekkel és/vagy más töltőanyagokkal, megállapíthatjuk, hogy a tartósság és az eredmény nagyon jó ár-érték arányt képvisel! Az elért eredmények átlagosan 24-25 hónapig tartósak.

A kezelést követően egy hétig erőteljes fizikai terhelés, sport, napozás – szolárium, szauna tilos! A kezelés végeztével azonnal el kell kezdeni az arc jegelését. A kezelést követően héten naponta 2x pár percig krémmel finoman masszírozni kell az arcot! Másnap sminkelni már szabad. A kezelés eredménye fokozatosan épül fel, több hét alatt. A kezelés után közvetlenül csak a térfogatpótlás észlelhető. Fotódokumentáció készítése szükséges az objektív értékeléshez.

SCULPTRA

2013-ban az USA-ban rendezték meg a Sculptra konszenzus konferenciát, abból az alkalomból, hogy az FDA (a Food and Drug Administration = az Egyesült-Államokbeli egészségügyi hatóság) minőségbiztosítási igazolását megkapta!

A Sculptra műtét nélküli arcfiatalító kezelések ára: 90.000 Ft-tól

SCULPTRA – Brossúra (a képre kattintva megtekintheti a teljes dokumentumot)

SCULPTRA
SCULPTRA

Dr. Kelemen Ottó Ph.D.
Budapest, 2014. Április 24.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Tovább
Elfogadás
Elutasítás
Privacy & Cookie policy
Adatvédelmi és cookie irányelvek
Cookie name Aktív
Mentés
error: